Få Torhild Sivertsen sine beste juletips

– En flaske god portvin og pepperkaker med blåmuggost er mitt julesnop, sier Torhild Sivertsen.

1. desember 2015 av Torhild Sivertsen

Jul igjen! 

Det skjer noe med oss når nettene blir lange og kulda setter inn. Når dagene blir korte og mørkekoselige, og kalenderens siste ark viser desember. For selv om de fleste av oss har vokst fra den barnlige forventning som knytter seg til julehøytiden, så finnes det kanskje likevel en bortgjemt lengsel. Den ligger der som en søt kløe og minner oss om hvordan vår barndomsjul fanget en flik av evigheten og satte alt annet på vent.

Jeg tenker med glede tilbake på min barndoms jul, gaver vi skulle lage, kalenderluker vi forventningsfullt gledet oss til å åpne - og på kjøkkenet var det ekstra hektisk aktivitet med kakebakst som fyllte hele huset med de deiligste dufter. Kjøtt ble lagt i press til sylte og lammerull, og jeg husker delfiakakebaking som kronen på verket i siste juleinnspurt.

Med limete hender flettet vi julekurver, lagde julelenker og pyntet julenisser av doruller med glitter og stas.

Fornemmelsen for jul har Alf Prøysen så vakkert diktet for oss at selv når virkelighetens golvvask innhenter oss, blekner alt i minnet om julestjerna og tryggheten i et bessmorfang. Aldri i voksenlivet blir jula så uendelig som da vi var små og vi stod grytidlig opp for i salig beundring å nyte synet av et skinnende juletre i morgenmørket.

Juledagene var lange og mange. Vi leste Finbeck og Fia, Vangsgutane og krimbøker vi hadde fått fra tanter og onkler, og så gikk vi på julebesøk til de samme tantene og onklene. Med voldsom hunger slukte vi formiddagsfilmer på NRK mens vi spiste mandariner, knasket nøtter og prøvde å like dadler så søte at de stakk på tungen. Julen er for meg gode minner, tradisjon, stillhet og høytid.

Og mat! Et matmenneske som meg går nå en frydefull tid i møte. Sjeldent spiser jeg bedre enn i julemåneden. På menyen står rakfisk, lutefisk, gravet laks, sild, torsk, svineribbe, medisterpølser, kalkun, smalahove og pinnekjøtt. Du verden for et blote!

Jeg pleier å grave ørret eller laks til jul. Marineringsprossesen gjør fisken blank, mør og delikat i konsistensen. Smakene fra salt, sukker, dill og gjerne en skvett cognac er samstemte og unike. Beregn fire til fem dager på gravingen. Det eneste du trenger å gjøre etter at du har lagt fisken i press, kjøttside mot kjøttside, er å snu den en gang for dagen. Halvparten fryses ned, så har du til romjulen også. Vi pleier å spise den på klassisk vis med en god senneps saus og dillstuede poteter. Fantastisk godt!

Likeledes er rakfisk hjertelig velkommen på bordet hos oss. Fermentert, altså modnet fisk, er ikke så mye annerledes enn modnet ost. Rakfisk finnes også å få kjøpt i forskjellige modningsgrader. Noen liker fisken så godt modnet at den nærmest kan smøres på flatbrødet, andre liker en fastere fisk med mildere smak. Servert med mandelpoteter, rømme, kvitseidesmør og flatbrød er dette tradisjonsmat vi virkelig kan være stolte av.

Slik serverer du rakfisk til nybegynnere

Den som først smakte lutefisk skulle jeg gjerne hatt en prat med. For det er ingen selvfølge at vi skal spise fisk som har ligget badet i lut! Likevel er det gjerne slik at de beste matrettene ofte er et resultat av forglemmelse, tilfeldigheter og overlevelsesstrategi. Solide stykker lutefisk med baconterninger, baconfett, ertestuing, poteter og sennep, er himmel på jord og vel verdt å glede seg til hele resten av året!

Jeg er nok et saltmatmenneske, så min innsats som kakebaker er ikke akkurat mye å skryte av. Min første jul som gift kvinne slo jeg til med alle syv sorter. Helt sikkert for å bevise at jeg var et godt "koneemne". Kakene ble ikke spist og måtte tilslutt kastes. Jeg har utallige minner fra juleselskaper hvor kaker ble båret inn, og båret ut. Kakespising er nok ikke vår families sterkeste side, men litt hører med. De eneste kakene som blir bakt hos oss er pepperkaker, for den deilige krydderduften skaper stemming, og ingen jul uten pepperkakehjerter i vinduene. Det gjelder å finne sin egen julesti. Min er krydret med alle slags nøtter, tørkede frukter, pateer, marmelader, oster og skinker. Mitt julesnop er en flaske god portvin pepperkaker med blåmuggost.

Juledagene nytes best med stengte butikker og visakortet godt utenfor rekkevidde. Får jeg kokebøker til jul ( og det får jeg alltid ), glir frokost over i late timer med inspirerende lesning, helt til det er på tide å gå ut på kjøkkenet igjen. Vi lever fra måltid til måltid og stresser ikke med noen verdens ting. Den store husvasken får vente til våren som med sitt avslørende lys forteller sannheten om hva mørke måneder og uhemmet stearinlysfråtsing har ført med seg.

Enn så lenge svøpes dagene i skumring, og mørkets beskyttende hinne gir meg lunende trygghet. Det er ikke uten grunn at Mahalia Jacksons mektige tolkning av "Silent Night" er en av mine favoritt julesanger. Likeledes stemmen til Nat King Cole når han smyger seg inn i hjertet mitt med sin fløyelsmyke varme røst, og tonene fra "Chestnuts roasting on an open fire" leker i takt med flammene fra peisen. For en stakket stund er alt i harmoni. Før min mentale selvangivelse leveres første nyttårsdag jages all travelhet stille bort, og med Jussi Bjørlings "O helga natt" kjennes fred i sjel og sinn.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...