Vi smaker på sommerens franske roséviner
– Kjølig vin som dugger på glasset er nydelig, og rosé passer alltid! Nyt og du ser verden med «rosa briller», sier Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti.
Rosévin er helt klart en av sommerens store gleder – og i Sør-Frankrike er denne vinstilen ren flytende kunst!
Rosévin øker i popularitet og smaker helt perfekt på denne tiden av året. Rødmende, kjølig vin som dugger på glasset er nydelig og passer alltid. I solveggen, på terrassen, i hagen, på kafé og de gangene du ønsker en leskende alkoholholdig drikk. Rosévin kan du også nyte til all slags sommermat, fra salater til skalldyr, fisk, kylling, lyst kjøtt, småretter og skinke. Rosé er også perfekt til buffé- og piknikmat.
Men hva bør du ikke drikke rosévin til?
Er det egentlig noe som rosévin ikke går til? Har du en kraftig kjøttrett med heftig krydring og barbecuesaus, passer nok rødvin bedre. Tunge sauser og masse pepper krever også en rødvin for å matche. Men enkel sommermat som reker og laks i alle varianter er helt topp med rosévin. Med laksefileter fra enten Salma eller Frøya, som ikke trenger å fryses på forhånd, kan du enkelt tilberede laksecarpaccio (med sitron og olivenolje), laksesashimi (med soyasaus) og laksetartar (med litt løk og rømme) og servere rosévin til. Du slipper å steke og koke, og kan bare glede deg til å få gjester på besøk.
Tips: Kjøp gjerne en magnumflaske av din favorittrosé! Og nyt den deilige vinen med mange gode venner.
Hvorfor er rosévin så anvendelig?
Rødvinsdruene er presset skånsomt så du får både leskende smak og stilen som du finner i hvitvin, men også litt garvestoffer som gir noe mer struktur og kraft. Rosévin er derfor praktisk og kan erstatte både rødvin og hvitvin! En brobygger mellom kosevin og matmatching kan vi kalle vår venn rosé. Så ukomplisert vi kan ha det i sommer!

Fruktbart landskap og livsnytelse i Provence:
Rosévin er også med på å øke livsgleden, lærer vi av Matthieu Barrère fra vinprodusenten Estandon.
– I Frankrike jobber vi for å leve. Som å kose oss med mat og vin som vi deler med familie og venner. Og i Sør-Frankrike hvor jeg bor, er det rosévin som gjelder i sosiale lag, forteller han.
Matthieu forklarer at rosévin også bidrar til en avslappet stemning.
– Når du kommer med en flaske rosé, får du alle til å slappe av og senke skuldrene. Man trenger ikke å dresse seg opp, spise noe spesielt eller kunne så mye om vinen. Rosévin skaper en uformell atmosfære. Den er også perfekt når du kommer hjem fra jobben og vil ha en pause før du begynner å lage mat. Rosévin er rett og slett til for å nytes, avrunder Matthieu.

Madame Rouselle og meg:
Jeg tar meg en tur til Château Roubine i Var, et av 18 cru-klassifiserte slott i Provence og som har vinmarker hvor det har vært laget vin i over 2000 år. Slottsfruen heter Valérie Rouselle, en driftig dame! Hun forteller at den gamle romerveien «Julienne» går gjennom hennes vinmarker og eiendom, mellom byene Lorgues og Draguignan i tykkeste Provence. Det var romerne som startet med vindyrking i Provence. Så her snakker vi om ekstremt lange vinmakingstradisjoner.
– Navnet Roubine har ikke noe med rubin å gjøre, men er provencalsk for «bekk» – en bekk som sørger for god drenering av vinmarkene, påpeker madame Rouselle.

Leve, nyte, sanse!
Hun forklarer at Roubine var en av de 18 eiendommene som ble cru-klassifisert allerede i 1955, 100 år etter at Bordeaux-vinene ble klassifisert og delt opp i fem cru-klasser som stort sett består den dag i dag, med svært få endringer. Bordeaux-folket protesterte mot denne klassifikasjonen i Provence, men tapte. Det er hun glad for.
Hun er stolt av kvaliteten hun lager her, og satser på tibouren-druer i miksen i sine toppviner. Vinrankene går helt opp til huset som er et ekte Provence-slott. Valérie har også kjøpt naboeiendommen Sainte Béatrice som står for mer prisgunstige viner.
Så smaker jeg og Valérie sammen på ulike roséviner. Vi spiser litt, snakker og hygger oss. Så mye livskunst vi har å lære. Leve, nyte, sanse. Når det er sommer og solen skinner i Norge, blir alt enklere. Så nyt din rosé nå som solen er her.

En god start:
Dette er en perfekt rosé når du ønsker deg en ukomplisert vin. Det er en vin som «roer nervene», fant vi ut på smakingen. Den er ikke for syrlig, og setter deg i godt humør når du kjenner duften av røde bær og blomster. Smaken er frisk og ren, preget av bringebær, jordbær og litt urter. Kan nytes alene og til skinke, oliven og småretter.

Gastro rosé:
Ønsker du å prøve en rosévin tiltenkt mat, prøv Insolence som betyr «småfrekk» på fransk. Slik kan du overraske dine vinvenner med en ny variant til sommermaten i år. Den har også god pris. Snurr glasset, og kjenn at vinen åpner seg med fruktig aroma med fint preg av røde bær, urter og sitrus. Ta en god slurk og opplev saftige røde bær, med de typiske urtenotene fra Sør-Frankrike. Denne takler sommerens herlige matretter, gjerne med fisk og kylling.

La Vie en Rose:
Valérie Rouselle har nøye valgt ut gode tibouren-druer til sin elegante sommerfavoritt med en ekstra flott flaske som også finnes i magnumstørrelse. Kjenn røde bær og urter på duft, med tørr, frisk smak. Passer som aperitiff og som drikke til skalldyr, kylling, sashimi og salater. Nyt denne og du ser verden med «rosa briller».

En vinner:
Alle liker Mascaronne, selv skeptikere av rosévin får øynene opp når de smaker denne. Duften er fyldig og rik, med preg av fersken, røde bær og frukter. Smaken er myk og frisk med deilige markjordbær. Vinen passer som aperitiff og til alt du liker rosévin til.

Jordbær og roser:
Dette er en delikat rosé, med aroma av jordbær og roser. Mmm! Frisk, balansert smak, fortsatt av jordbær og roser, som på duft. Helt nydelig vin. Selv om den er lys på farge, er den en god match til både skalldyr, lyst kjøtt og oster.



