Sommerens forfriskende roséviner
Vi elsker rosévin om sommeren! Se vinekspertens anbefalinger, og lær mer om vinstilen.
Sommerens favorittvin
Blussende kjølig rosévin i glasset, det er synet av sommer. Rosévin skaper feriestemning og minner om gode dager med sol og avslappende tempo.
Vinen passer like godt i et duggfriskt glass i solveggen, som til rosa mat og som aperitiff.
Rosévin skal nytes fersk. Den nye årgangen, 2014, gir den forfriskende smaken som vi lengter etter. Med andre ord: ikke spar på en flaske rosévin! Den er til for å nytes her og nå.
Under finner du seks anbefalte roséviner fra Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti. Les og lær mer om vinstilen!

En klassiker
Fargen på rosévinene varierer fra blekrosa til mørkere rød. Nyansen avhenger av hvor lenge drueskallet har blitt presset med vinen. Enkelt forklart: dess lysere tone, dess mildere smak av rødvin og mer touch av hvitvin. Jo mørkere rødtone, jo mer opplevelse av rødvin og mindre av hvitvin.
3311501 Rosaura 2014, Feudi, Campania, Italia, kr 139,90 (Basis)
Rosaura har mange tilhengere med sin lett tilgjengelige smak. Vinen er ung, delikat og forfriskende, med smak av bringebær og rips, og litt urter. Vinen passer perfekt til å nytes alene, og til sommermat som salater, vegetarretter, fingermat, lyst kjøtt og laks.

Matvennlig
Hvitvin og reker er en klassiker, men rosé og reker går også utmerket. Med hvitløksmajones, salat og ferskt brød blir måltidet en liten fest. Raskt og enkelt.
Rosévin står også til lyst kjøtt som kylling og kalv. Vinstilen har litt tanniner som matcher kjøttsmaken, men har nok friskhet til at vinen oppleves forfriskende.
9747601 Ioppa Rosé 2014, Piemonte, Italia, kr 134,90 (Basis)
Denne roséen fra Piemonte er laget på nebbiolo, med innsmigrende fruktig og frisk aroma av jordbær, plommer, skogsbær, rips og krydder. Smaken har flott dybde og kompleksitet, samt lang ettersmak. Kan gå til fisk og skalldyr, lyst kjøtt og fugl, spekemat, koldtbord og tapas.

Nydelig til laks
Fordi rosé både minner om rødvin og hvitvin, passer vinstilen utrolig godt til mye sommerlig mat. Den harmonerer med salater, grillet fisk, sjømat og kokt laks, som kan være krevende å finne riktig vintype til.
5723601 Lacrimarosa Irpinia Rosato 2014, Campania, Italia, kr 169,90 (BU)
Denne roséen er laget på aglianico-druer som høstes sent i oktober. Vinen har en konsentrert smak, nesten litt tropisk preg med fersken. Den passer både i solveggen og til sommermat som skalldyr, forretter, pasta, risotto, hvitt kjøtt og fiskesuppe. En favoritt til rå laks!

En god allrounder
2143401 Trediberri Langhe Rosato 2014, Piemonte, Italia, kr 129,90 (BU)
Nebbiolo-druen lager god rosévin, og denne utgaven er blandet med litt barbera. Det skaper en saftig og fruktig smak som blir en ny sommerfavoritt. Stilen er slank og frisk med preg av saftige røde bær. Den står utmerket alene, og til retter av svin eller kylling, og til det meste av fisk og skalldyr.

Med smak av bringebær
Italienske vinmakere lager rosévin på ulike drue-typer. Området Campania sør for Roma benytter agli-anico, Piemonte satser på nebbiolo, Toscana har sangiovese som hoveddrue, Veneto har druer med navn som minner om tre søstre: corvina, rondinella og molinara, og regionen Abruzzo foretrekker montepulciano.
5174801 Castlet Vespa Rosé 2014, Piemonte, Italia kr 139,90 (BU)
Her er det hovedsakelig benyttet barbera-druer med mindre tilsetning av nebbiolo. Det gir en vin som er preget av bringebær, markjordbær og røde frukter. En deilig frisk og fruktig vin med god syre. Kan fint nytes alene og til matretter med fisk og lyst kjøtt.

Toscanas lyserøde gull
Er du på reise i Toscana, har vinprodusenten Castello Banfi et praktfullt besøkssenter med restaurant, overnatting, butikk, galleri og park med utsyn over vinmarkene. Mer idyllisk kan det nesten ikke bli!
Befinner du deg et annet sted i verden, kan den gode følelsen inntas flytende. Prøv deres rosévin isteden!
5579001 Centine Rosé 2014, Toscana, Italia, kr 149,90 (BU)
Castello Banfi lager en sommerlig rosé på druer av sangiovese, cabernet sauvignon og merlot. Den både dufter og smaker behagelig av friske skogsbær. En velbalansert rosévin med lang ettersmak, som passer ideelt til skalldyr og retter av lyst kjøtt.
