Nyttårsaften: Boblene som skaper feststemning
Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti anbefaler Champagnen som passer best til aperitiff og mat.
Fest: Berusende bobler til jul og nyttår fra vinekspert Gunnhild Bjørnsti.
Damer elsker champagne! Det ble bevist da Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti holdt champagne-kurs under Tara-weekend på Geilo.
Latteren satt løst og stemningen kom raskt på topp da vi smakte oss igjennom ulike champagnestiler.
Grunnen er enkel: Champagne smaker vanvittig godt og har en flott friskhet og mineralitet.
Det betyr at champagne er den perfekte aperitiff, syrligheten gjør at vi får vann i munnen og får lyst på mat. Den flotte syrligheten bidrar også til at champagne er perfekt følge til det vi spiser, gjerne kraftig julemat.
Champagnens friske syre er med på å spalte fett og rense opp ganen. Man kjenner seg også lettere etter måltidet enn hvis man hadde drukket mye øl og akevitt.
Perfekt fest-drikke
Champagne er lagret på gjærceller og utvikler umami, også kalt den femte smaken. Det er grunnen til at champagne takler mye krevende mat. Mat som er røkt, speket, fermentert, modnet og behandlet på ulike måter.
Som perfekt start på en hyggelig kveld anbefales gjerne brut, det betyr tørr smak. Tørr champagne har 6–15 gram sukker per liter og kan kalles lavkaloridrikk. Det er vårt alibi for å nyte champagne i tide og utide, som mange kvinner opp gjennom historien har tillatt seg.

Riktige glass er avgjørende
For optimal smak og lukt trenger champagnen tynne, delikate glass. Zalto-glass har samme vinkel på klokken som jordens krumning. Det skaper en særdeles vellykket opplevelse.
Et Zalto-champagneglass er derfor en god gaveidé til deg selv. Da vil hvert glass champagne smake helt fortreffelig.
På nyttårsaften er det en tradisjon å åpne en flaske musserende ved midnatt, så korken spretter nesten like langt som rakettene. Mitt råd er å heller nyte «ekte» champagne tidligere på kvelden, som aperitiff eller til middagen.
Lær mer om champagne: 10 ting du bør vite
Når man står ute i vinterkulden har man ikke det rette fokuset som champagne krever. Velg gjerne en rimeligere utgave som skaper like boblende atmosfære. Eller sprett champagnen ute, nyt noen få slurker mens dere sier «godt nytt år», og fortsett smaksopplevelsen inne for å runde av årets siste kveld.
Da gjenstår det bare å ønske dere alle en fantastisk jule- og nyttårsfeiring!

Flott flaske
Utseendet teller når man skal gi bort en gave. Etiketten er i klassisk art deco-stil – et symbol på fransk historie. Finnes også i magnum når du skal dele med flere!
Den har en myk duft som minner om tropiske frukter og hvite blomster, med nydelig, frisk smak, fin syre og struktur. Lang ettersmak. Laget hovedsakelig på pinot meunier og pinot noir med 25 prosent chardonnay. Perfekt til de matrettene som du ønsker champagne til.

Balansert og harmonisk
Flere kvinner har påvirket champagnehistorien, som Marie-Louise Lanson de Nonancourt. Hun kjøpte champagnehuset Laurent-Perrier i 1939, og drev gården alene helt til etter andre verdenskrig, da hennes to sønner begynte i bedriften.
Dette er en elegant og velbalansert champagne, med kompleks aroma av sitrus, sommerblomster og gjærbakst. Smaken er deilig syrlig-frisk med modne epler, sitrus og brioche.

Den gule enken lever
Barbe-Nicole Ponsardin-Clicquot (1777–1866) ble tidlig enke (1805), men bestemte seg for å drive champagnehuset videre alene. Det var litt av en bragd på hennes tid. Hun utviklet kvaliteten på champagnen, og oppfant et system som gjorde drikken klar.
Champagnen kalles fortsatt Den gule enke, og har moden duft av pærer, bakte epler, smør og litt sitrus. Smaken er ren og delikat med noter av sitrus, eple og pære, og litt kjeks.

Kvinnelig smak
Carol Duval-Leroy eier og leder familiens champagnehus og lager en flott champagnestil som damene på Tara-weekend storkoste seg med.
Den er laget på pinot noir og pinot meunier, så den har fin kraft og konsentrasjon for å takle mat. Den dufter av grønt eple og sitrus, med typiske noter av brødbakst. Smaken er slank og frisk, med lang og deilig ettersmak.

Klassisk familiedrevet
Champagnehuset Taittinger ble grunnlagt i 1743 og er et av de anerkjente, gamle familiedrevne merkene som lever og ånder for drue-kvalitet og optimal smak.
Deres huschampagne har behagelig aroma av friske epler, sitrus og litt brød. Smaken er delikat, forfriskende, med svalt preg av sitrus og eple, samt tydelig mineralitet. Hovedvekt av pinot noir-druen, men en betydelig dose chardonnay gjør champagnen til en fulltreffer som aperitiff og til mat.
