Fest: Berusende bobler til jul og nyttår fra vinekspert Gunnhild Bjørnsti.
Damer elsker champagne! Det ble bevist da Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti holdt champagne-kurs under Tara-weekend på Geilo.
Latteren satt løst og stemningen kom raskt på topp da vi smakte oss igjennom ulike champagnestiler.
Grunnen er enkel: Champagne smaker vanvittig godt og har en flott friskhet og mineralitet.
Det betyr at champagne er den perfekte aperitiff, syrligheten gjør at vi får vann i munnen og får lyst på mat. Den flotte syrligheten bidrar også til at champagne er perfekt følge til det vi spiser, gjerne kraftig julemat.
Champagnens friske syre er med på å spalte fett og rense opp ganen. Man kjenner seg også lettere etter måltidet enn hvis man hadde drukket mye øl og akevitt.
Perfekt fest-drikke
Champagne er lagret på gjærceller og utvikler umami, også kalt den femte smaken. Det er grunnen til at champagne takler mye krevende mat. Mat som er røkt, speket, fermentert, modnet og behandlet på ulike måter.
Som perfekt start på en hyggelig kveld anbefales gjerne brut, det betyr tørr smak. Tørr champagne har 6–15 gram sukker per liter og kan kalles lavkaloridrikk. Det er vårt alibi for å nyte champagne i tide og utide, som mange kvinner opp gjennom historien har tillatt seg.