Champagne til jul og nyttår
Nå er vi inne i tiden for julebord, selskap og store middager. Smaksett måltidene med godt drikke til – det skaper god stemning!
Smaken av fest og høytid
Når kvinner kommer sammen for å glede seg over lukter og smaker, blir det garantert vellykket. På siste Tara-weekend kom entusiastiske damer fra store deler av landet. For en glede! Å være sammen med så mange entusiastiske damer på Vestlia Resort på Geilo på Tara-weekend. Det var den perfekte starten på den spennende sesongen vi går i møte, med feiringer av mange slag.
Vi smakte på viner og champagne i tillegg til å lytte til spennende foredrag, gå turer, spise nydelig mat og bli inspirert av hverandre. Det ble en så vellykket helg. Jeg hadde gledet meg utrolig til å møte dere, det er så berikende for meg å dele de sanselige gledene.

På kursene ser, lukter, smaker og skåler vi i champagne og rødvin.
Champagne er den perfekte aperitiff og stemningsskaper, og smaker fortreffelig til mye mat. Også julemat. Champagne til rakfisk? Ja, det går utmerket. Ha gjerne litt finhakket rødløk og rømme på fisken for ekstra syre. Champagne til pinnekjøtt? Fantastisk godt. Champagne til ribbe? Ja, svinekjøttet blir til festmat. Champagne til lutefisk? Min favoritt!
Den gode syrligheten i champagne er med på å spalte fettet mens boblene forfrisker og renser munnhulen og gir en lettere totalopplevelse av måltidet. Julemat kan være tungt fordøyelig, men med champagne kjenner man seg opplagt etter måltidet. Jeg kan også nyte et glass champagne etter en lang middag, gjerne i stedet for dessert. Den friske smaken virker oppkvikkende.

Men, deilige rødviner passer definitivt også til den kalde årstiden.
Når temperaturen daler og dagene stadig blir kortere, liker vi å storkose oss med livet innendørs. Hvordan skal en god rødvin smake? De kommer i mange varianter, og en type kalles ripasso. Det er en rødsvinstype laget med tørkede druer som gir en fyldig stil med en viss sødme. Ripasso er en herlig rødvin til julemat, som blant annet ribbe og pinnekjøtt. Fett og salt krever en kraftig rødvin, og er kjøttet røkt gir en litt sødmefull vintype en fin match.
Rødvin på pinot noir-druer blir lettere på smak, er mer transparent på farge og et godt alternativ når du vil unngå tung vin.
Smaken av pinot noir står fint til kalkun og torsk, samt lettere kjøttretter. Rødvin til hvit fisk går fint, bare husk å unngå en vinstil som har for harde tanniner (garvestoffer).

James Bond-champagne til mat
Det var stor stemning da damene ble servert Bollinger, en kjent champagne fra James Bond-filmene. Med disse boblene i glasset kan vi alle føle oss som James Bond-damer! Fordelen med Bollinger er at den går aldeles utmerket til det meste av mat, også de kraftigste julerettene.
Bollinger har hovedvekt på rødvinsdruen pinot noir fra de beste vinmarkene, og skaper en perfekt sprudlende match til både pinnekjøtt, ribbe, lutefisk, rakfisk og det du liker champagne til. Den har en rik og utviklet duft, med preg av eplekompott, fersken sitrus og kjeks. Smaken er fint utviklet, som på duft, med noter av bakt eple, vanilje, brioche og valnøtter. Fløyelsmyke bobler. God lengde og flott ettersmak.

Den ideelle allround champagnen som passer til alle anledninger når man skal feire
På slutten av året lanseres en Limited Edition flaske med gaveeske av Imperial Brut dekorert med franske landemerker. En gaveide til alle som er glad i champagne!
Huschampagnen til Moët & Chandon ble komponert i 1869 og er kjent for sin fruktighet. Særpreget skapes av over hundre ulike baseviner hvorav 20-30% er reserveviner. Innholdet av 30-40% Pinot Meunier er unikt. Duften kjennetegnes av sitrusfrukt, grønne epler, litt nøtter og god mineralitet med innslag av hvite blomster. Smaken byr på hvit frukt som pære, fersken og eple samt milde sitrusnoter.
Dette er den perfekte aperitiff! Prøv den til sushi, sashimi, asiatisk mat generelt samt fisk, skalldyr, kylling og buffet. Den går også utmerket til julemat som ribbe, pinnekjøtt, kalkun og lutefisk. Prøv gjerne et glass champagne som avslutning av måltidet, istedenfor eller etter dessert.

Forventningene er alltid høye til Dom Pérignon, og det å sprette en flaske med denne prestisjechampagnen skaper høytid
Benediktinermunken Dom Perignon har fått æren for å utvikle blandingsmetoden (cuvée), bruke kork (istedenfor tre) og lage tykkere flasker som tålte trykk bedre. Champagnemerket som bærer hans navn lages kun i utvalgte årganger og er husets prestisjechampagne.
2009 årgangen har intens duft av hvit fersken, nektarin, guava og grapefrukt, samt lett ristet brioche, litt fat og vanilje. Smaken har kraft og fylde fra modne druer, med spennende innslag av silkemyk fruktighet, lett bitre og mineralske toner. Oppleves frisk, livlig og fruktig, med lang ettersmak, og kan fortsatt lagres.
Dom Pérignon er den perfekte gaven til den som har alt, og til alle som verdsetter kulturdrikken champagne!

Rimelig festchampagne
Fra selve hjertet av Champagne-regionen kommer det nå endelig en topp champagne til en vennligere pris. Paret Stéphane og Virginie Philizot lager denne elegante drikken med hjelp av onkel Gérard, tidligere sjefsvinmaker hos et ledende champagnehus.
Champagnen har duft av gult eple og sitrus, samt litt kjeks og krydder, mens smaken er saftig og kremaktig med de samme referansene i tillegg til nøtter. Druene er jevnt fordelt mellom pinot meunier, pinot noir og chardonnay. Kan nytes som aperitiff, til forretter, lutefisk, kylling og kalkun og alt du liker champagne til.

Anvendelig rødvin
Her er en godbit av en rødvin som passer til mye forskjellig mat, som smaker deilig og som har en fin pris. Denne kommer fra et område i Languedoc-Roussillon som gir mye vin for pengene.
Vinen er laget på pinot noir-druen som gir en delikat vinsmak, kjent fra Burgund. Vinen har ren, fruktig aroma og smak med innslag av både mørke og røde bær, urter og lakris. Passer til kalkun, ribbe, lam og til retter du liker en lett rødvinsstil til.

Klassiker til juletorsk
Denne italienske rødvinen har duft av røde bær og litt tørket frukt, innslag av urter og vanilje, mens smaken er myk og ørlite sødmefull med de samme referansene.
Druen er corvina med noe innslag av molinara, sangiovese og rondinella som gir en fin, tørr rødvinssmak alle liker. Passer til både torsk, kalkun, ribbe og pinnekjøtt.

Julens rødvin
Allegrini-familien er en ledestjerne innen italiensk vin, og denne er produsert etter ripasso-metoden, som innebærer en førstegangs gjæringsprosess etterfulgt av en annengangs gjæring på drueskallene etter Amarone-produksjon.
Smaken er fyldig, harmonisk og velbalansert med flott struktur, frisk syre og god lengde. Perfekt til kalkun, rødt kjøtt, grillet kjøtt, lam og vellagrede oster.
