- Deilig, forfriskende vin som passer vår moderne smak, mat og livsstil!
Taras vinekspert Gunhild Bjørnsti smaker på vin fra Sancerre.
Vin for moderne damer
Den sjarmerende landsbyen Sancerre er berømt for sin forfriskende vinstil som passer året rundt. Vinrankene vokser rett utenfor landsbyen og nå bugner de med store klaser av saftige sauvignon blanc-druer.
Viner fra Sancerre er tørre, med minimal restsødme og kjølig preg, uten høy alkohol, oftest lagret på ståltank og med den deilige, forfriskende stilen som passer vår moderne smak, mat og livsstil.
Vi er midt i sesongen for modne druer som plukkes, vurderes og forvandles til deilig vin du kan nyte året rundt! Få vinsteder er så naturskjønne som den frodige Loire-dalen i Frankrike. Her vil du finne en liten eventyrverden med historiske slott, vollgraver og spir, lange alleer med gamle trær, superkoselige landsbyer og uberørte, grønne naturområder.
Vin skal være nytelse
I landsbyen Chavignol like ved Sancerre, møter jeg Arnaud Bourgeois. Han er 10. generasjon i familiebedriften Henri Bourgeois og kan «alt» om lokalt klima og jordsmonn.
Arnaud tar meg med til Sancerre som ligger på en høyde og forklarer at naturen rundt er inndelt i ulike soner med flint, kalkstein/leire og kimmeridge (fossil kalk). Druene som dyrkes her er hovedsakelig sauvignon blanc som gir en frisk vinstil med god syrlighet som passer både til å nytes alene og til mange matretter med fisk og skalldyr.
Vin skal være nytelse sammen med hyggelige mennesker og med god stemning, gjerne med velsmakende mat til. Franskmenn og andre i middelhavsregionen har lært oss mye om å verdsette måltidene.

God kombo
Vi blir med til en lokal osteprodusent drevet av en engasjert familie som byr på smaksprøver av chèvre i ulike modningsfaser. De smaker alle godt, fra de faste unge ostene til de mer utviklede, «velduftende» variantene.
– Til en ung ost harmonerer det med en ung, litt enklere vin. En vellagret ost trenger imidlertid en rikere vin, påpeker ostefamilien mens vi smaker på de friske, mineralske hvite vinene til chèvre de Chavignol, en berømt ost fra samme land.
Ut på dagen tar vi med rosévin og piknik-kurv, og setter oss ute i vinmarkene. Solen skinner, det er grønt og fredelig, Sancerre-området er en liten idyll. Unn deg gjerne en liten tur ned hit når du skal på reise, bo i den koselige landsbyen Chavignol på gjestehuset Les Monts Damnés hvor broren til Arnaud, Jean-Marc, er kjøkkensjef og serverer de beste matrettene til den lokale vinen.
I mellomtiden er det bare å nyte vinene som best hjemme, med alt det du liker av fisk, skalldyr, fingermat og salater.

Klassiker:
Her er en fin hvitvin med fruktig aroma fra modne bær, eple, sitrus, stikkelsbær og litt floralt preg. Smaken er saftig og konsentrert, med noter av sitrus, eple og urter samt mineraler. Passer til fisk og skalldyr og som aperitiff.

Delikat:
Her kan du oppleve en ren vin med nydelige dufter av eple, sitrus og grønne urter, samt noe mineraler og floralt preg. Smaken har fokus på sitrus og eple, og noe mineraler. Passer til fisk, skalldyr og hvite
oster.

Deilig konsentrasjon:
En flott Sancerre med duft av modent eple, litt nesle, sitrus og urter samt innslag av blomst. Den smaker av modent eple, sitrus og urter med noe mineralitet i ettersmaken. Denne vinen er også lagret på eik i 6–12 måneder. Passer til retter av fisk, skalldyr og kylling.

Matvennlig rosé:
Denne rosévinen er også laget på pinot noir, men har mer kraft og takler rikere matretter. Vinen har flott dyp rødrosa farge med duft av røde bær, blomster, urter og mineraler. Smaken er fruktig og preget av røde bær og urter, og ettersmaken gir god lengde. Passer blant annet til retter av fisk, kylling, skinker/pølser og smaksrike salater, og som aperitiff.

Frisk og fatlagret:
Her er druesaften fra sauvignon blanc-druene fatlagret i
5 måneder, noe som gir en mer konsentrert stil. Kjenn aroma preget av sitrus, eple, grønne urter og nesle med et hint av mineraler. Smaken er frisk, med sitrus, eple og grønne urter med litt mineralitet. Passer perfekt til oster, skalldyr og fisk.
