Marthe Bøhn og akevitten Gullmunn Juleakevitt 2019

Marthe Bøhn, Norges eneste kvinnelige cognacdestillatør, har utviklet sin helt egen, lettere akevitt: Gullmunn Juleakevitt 2019.

Ny norsk akevitt

Marthe Bøhn, Norges eneste kvinnelige destillatør av cognac, har utviklet Gullmunn – en lettere og mer feminin akevitt.

19. desember 2019 av Gunnhild Bjørnsti

Jeg møter Marthe på Oslo Håndverksdestilleri, et lokalt destilleri drevet av entusiaster. Sammen med de engasjerte karene har hun skapt sitt første norske produkt. Hun viser stolt frem flasken med Gullmunn Juleakevitt 2019 som det er 3600 flasker av og forklarer:

–Jeg har fått laget en spesialflaske på et glassverk i Frankrike, nord for Paris. Illustrasjonen med eikenøtter, sommerfugler og grønne blader er påført med silketrykk. Prosessen er krevende, damene fra glassverket ringte meg mange ganger underveis og resultatet er imponerende.

Designbyrået Olssøn Barberi står bak det visuelle. Det er et prisbelønt byrå som Marthe beundrer.

– Kriteriet for å lage akevitten, var å jobbe med dem! Byrået består av Henrik som er norsk og kona Erika som er italiensk, de gjør fantastiske ting. Jeg har sittet i timevis og jobbet ut konseptet med dem, utseendet på flasken har mye å si, påpeker Marthe som har full kontroll på prosjektet. 

Gullmunn Juleakevitt 2019 er en akevitt med mindre alkohol enn det som er vanlig

Gullmunn Juleakevitt 2019 er en 100 % norsk fatmodnet akevitt som er destillert og modnet på Oslo Håndverksdestilleri i Oslo. Akevitten koster 439,90 kr på Vinmonopolet.

© Produsenten

En mildere akevitt

– Gullmunn er en litt mildere akevitt, basert på hedmarkspoteter og nøye utvalgte norske urter som karve, mjødurt, ryllik, lyngblomst, johannesurt, kamilleblomst, løvetann og borremynte. De fine integrerte fattonene i akevitten kommer av 13 måneders modning på gamle bourbonfat (rødvinsfat). Etter fatmodningen er akevitten blandet med destillerte ekstrakter fra tørket appelsinskall, stjerneanis, kassiakanel, muskatnøtt og sort pepper for å matche den norske julens delikatesser, sier Marthe engasjert.

Gullmunn Juleakevitt 2019 er helt naturlig og uten tilsatt farge, derfor er den litt lysere enn andre akevitter. Den har også litt lavere alkoholprosent, 38 % mot 41–43 % som er standard.

– Det morsomme er, og dette hadde jeg faktisk ikke planlagt, at de fleste umiddelbart kaller den «feminin». «Kvinneakevitt» har jeg også hørt. Under blindtester uttaler noen at de ikke umiddelbart gjetter at det er akevitt, dette er en lettere stil.

Marthe har utviklet smaken med Matt som er destillatøren på Oslo Håndverksdestilleri. Han er en ekte vitenskapsmann som eksperimenter mye.

– Matt er så gøyal, han har masse ideer og jobbet tidligere på Himkok med gin. Som vi vet er jo Himkok nå ranket som verdens 17. beste gin, så han er virkelig dyktig. 

Slik lager du en klassisk Gin and tonic

Marthe Bøhn Norges eneste kvinnelige cognacdestillatør lukter på akevitt

Marthe Bøhn er Norges eneste kvinnelige cognacdestillatør og har utviklet akevitten Gullmunn Juleakevitt 2019. Den lukter av søtlige krydder som stjerneanis, kassiakanel, muskattnøtt og tørket appelsinskall. Den er fyldig og rik på smak med integrerte kryddertoner med lang og rund ettersmak.

© Gunnhild Bjørnsti

Norges eneste kvinnelige cognacdestillatør 

Marthe Bøhn har vært fascinert av ekte brennevin og det tilhørende håndverket siden hennes første opphold i Cognac i 1996.

– Jeg kom til Braastad-familien og fikk Richard Braastad som læremester og mentor. I 2007 tok jeg fagbrevet som destillatør. Det er en praktisk utdannelse og man må få innpass hos et cognachus for å få lov til å ta utdannelsen. Fagbrevet godkjennes av en master destillatør, som i mitt tilfelle var Richard Braastad, 3. generasjon Braastad, også Master Blender. I forkant av utdannelsen hadde jeg jobbet for cognachuset i 2 år, og hadde 4 års tidligere erfaring med cognac og brandy. 

Hos Braastad var jeg involvert i alle deler av prosessen: drueplukking, vinmaking, destillering, blending og tapping, samt salg og markedsføring. Det er spennende å være med prosessen «fra jord til bord», forstå hvor det vi drikker kommer fra, og at det ligger så mye håndverk bak. Det gir drikken større verdi og betydning.

Det hører med til historien at Marthe har vært med og blandet flere årganger av Braastads topp cuvéer. Gullmunn er riktignok hennes første akevitt, tilpasset norsk natur med franske håndverkstradisjoner.

– Det å jobbe som destillatør er en kompleks oppgave, og hver destillatør utvikler særegenheter som påvirker ­sluttresultatet. Det tar lang tid og krever mye tålmodighet å bygge seg opp en egen karakter i yrket, både som destillatør og Master Blender.

Marthes personlighet har påvirket Gullmunn-akevitten med en annen krydderoppskrift, som ikke har skarpheten som en klassisk Gammel Oppland.

– Jeg har brukt mindre karve og unngått typisk vaniljepreg. Jeg liker utenlandske noter og har brukt muskatnøtt, stjerneanis og litt kryddernellik som er julekryddere i kombinasjon med bourbonfat, så smaken blir litt sødmefull med appelsinskall tilfører friskhet.

– Vanligvis brukes sherryfat som gir vaniljepreg, men med rødvinsfat blir det mer kokospreg.

Marthe Bøhn har utviklet juleakevitten Gullmunn

– Gullmunn Juleakevitt 2019 er balansert, du kjenner ikke for mye av de enkelte krydderne. Alt er tonet litt ned, også alkoholen, for en mildere og lettere stil, forteller Marthe Bøhn. 

© Gunnhild Bjørnsti

Akevitt til juletorsk, rakfisk, sild og sjømat

– Mange er opptatt av helse i dag. Gullmunn har nesten ikke sukker, har lavere alkohol, er ikke tilsatt farge eller kunstige tilsetningsstoffer. Denne legger du ikke på deg av, hvis du nyter den i moderate mengder. Det at Gullmunn er lettere er et viktig poeng når vi går i gang med julemat.

Elegant smak, rund, balansert og matvennlig, ikke noe alkoholstikk i nesen. Frisk med behagelig sitruspreg. Gullmunn passer til sild, sjømat og juletorsk.

– Jeg har også prøvd den til krabbe, det smaker nydelig. Og helt perfekt til rakfisk. Den er mildere, så til mat som er veldig tungt og fett som pinnekjøtt, ribbe og medister pølser, blir den kanskje noe lett. Men – det er bare å prøve.

Serveringstemperatur

– Jeg anbefaler å servere Gullmunn romtemperert for å få frem alle duft- og smaksnotene. Den kan kjøles noe ned, til rundt 18 grader. Sett flasken i kjøleskapet ca. ½ time før servering. De blanke akevittene og de man ikke liker så godt, pleier enkelte å legge i fryseren. Og de man lager shot av. Men Gullmunn er fatlagret med mange nyanser som ikke kommer frem hvis den er for kald!

Marthe ivrer likevel for at alle må få nyte Gullmunn som de vil, og gjerne eksperimentere med hvordan de liker å drikke den.

– Min far kommer til å legge akevitten i fryseren, det vet jeg! Vi lever i en tid hvor folk liker å variere og teste ut smaker. Akevitt til drinker og cocktail er populært blant bartendere. Gullmunn som er fatlagret fungerer perfekt som ingrediens i drinker. Gjerne med rød Vermuth og isbiter som en variasjon på Negroni. Vil dere ha en oppskrift? 

Bland 5 cl Gullmunn akevitt, 2 cl rød vermuth, noen dråper angostura bitter og et cocktailbær. Det kan være en ny juledrink!

Akevitt til Kafe Avec

– Det er noe høytidelig over en «avec» situasjon. Vi går over i en annen setting og runder av måltidet. Det aller hyggeligste er å flytte seg over i et annet rom, og nyte et godt glass som en avslutning på en koselig kveld. Som alternativ til cognac eller whisky, passer også en fatlagret akevitt.

Kaffe og brennevin sammen er en tradisjon som ikke er fransk kultur.

– Kaffe Avec er egentlig et norsk og nordisk uttrykk. I Frankrike ser servitøren ut som et spørsmålstegn hvis man ber om «café avec». «Avec» – med hva da? Avec betyr jo bare «med» på fransk. Her hjemme kjenner alle til utrykket Kaffe Avec og de fleste forbinder det med noe «sterkt» til kaffen. Ideelt sett skal man drikke dette hver for seg, men jeg synes ikke det trenger å være noen regler i forbindelse med om man drikker dette hver for seg eller sammen, det er jo situasjonen og hva man liker som betyr noe. 

Fakta om akevitt

Akevitt er et skandinavisk brennevin («det nordiske nasjonalbrennevinet») med rundt 40 volumprosent alkohol, som kan være klart eller ha en gyllen farge. I Norge og Danmark er akevitten laget på potet, mens nabolandene produserer akevitt på korn. Poteter blir most og gjæret, og blir så destillert. Råspriten blir deretter rektifisert før den settes sammen med krydderdestillat og vann. 

Deretter venter fatmodningen, som er spesiell for de fleste norske akevittene. Betegnelsen akevitt stammer fra det latinske aqua vitae, som betyr «livets vann» Man vet ikke hvor lenge det har blitt laget akevitt i Norge, men den første gangen den ble nevnt skriftlig var i 1531.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...