Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti

EKSPERTENS TIPS: Taras vinekspert, Gunnhild Bjørnsti, har funnet frem de perfekte vinene til vår toskanske meny.

© Getty Images, privat

Viner til vår toskanske meny

Skal du invitere gode venner på den herlige toskanske 3-retteren i Tara nr. 16? Med en perfekt vin i glasset, blir middagen garantert en suksess. – Disse 6 vinene passer perfekt til menyen, sier Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti.

10. oktober 2022

Vin til polpette di melanzana (forrett):

Aubergineboller i en fersk tomatsaus smaksatt med timian, rosmarin, oregano og revet pecorino.

Italiensk hvitvin
© Produsentene

Vinekspert Gunnhild Bjørnsti:

Crudo Catarratto Zibibbo 2021 (5469601), 139,90 kr (basis)

– Retten fordrer en smaksrik vin, og en hvit sicilianer med saftig, leskende smak av tropisk frukt og sitrus, med fruktsødme og sitrende avslutning passer flott til denne smaksrike retten!


Anselmi San Vincenzo 2021 (4073401) 159,90 kr (BU)

– Fra «il maestro» Roberto Anselmi. San Vincenzo er en råflott, elegant, gullskimrende hvitvin på soave-druen garganega med litt sauvignon blanc, en tropisk vind med touch av sitrus som løfter retten, krydrer glasset og lesker strupen!

Vin til scottiglia – toskansk kjøttgryte (hovedrett):

Scottiglia – toskansk kjøttgryte av villsvin og lam med rødvin, eienbær, rosmarin og hvitløk med mer. Den serveres på klassisk vis, over en kremete polenta,

Italiensk rødvin
© Produsentene

Vinekspert Gunnhild Bjørnsti:

– Dette en typisk rett fra Toscana, og da blir det selvsagt også toskansk vin i glasset! En jubel-kombinasjon. Litt dyr? Nei, ikke for god kvalitet. En topp rødvin fra Toscana skal koste litt.

Casanuova di Nittardi Chianti Classico Vigna Doghessa 2019 (4080801), 299,90 kr (BU)

– Kunstnervinen fra Michelangelos gamle vingård i hjertet av Chianti Classico er alltid bra, her i en magisk 2019-årgang. Saftig og mørkt forførerisk med kirsebær og lett preg av urter og et hint av vanilje i finishrn sitter denne som et skudd til så vel regionens Bistecca alla Fiorentina som den lokale, flotte og tradisjonelle Scottiglia-retten! 

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2019 (3309301), 295 kr (BU)

– Fra ikoniske Poliziano i det sør-østlige Toscana helt på grensen til Umbria,. Denne rødvinen  fra den lille legendariske fjellandsbyen Montepulciano med historie tilbake til Etruskerne som bodde her også i før-romersk tid, kommer en av Italias virkelige verdensstjerner. Den «lille sorte» er legendarisk, og byr på smak og aroma av skogsbær, morell og kirsebær, vanilje, krydder og hint av anis. Flott rødvin til kjøtt, om det er skåret av benet med stor kniv på en trefjæl eller i en gryte med all verdens gode smaker. Salute!

Vin til pistasjmarengs med sitronkrem og bær (dessert):

Myk pistasjmarengs fylt med en frisk sitronkrem, bjørnebær og bringebær.

Italiensk dessertvin
© Produsentene

Vinekspert Gunnhild Bjørnsti:

Desserten byr på både sødme og nøttesmak og en fin friskhet i sitronkremen, så desserten kan matches med to ulike dessertviner.

Michele Chiarlo Moscato d'Asti Nivole 2020 (5238601) 189,90 (BU)

– Dette er en søt, lett og perlende hvitvin med bare 5 % alkohol. Den lette og friske stilen passer perfekt til friskheten fra sitrusen og bjørnebærene i desserten. 

Ca'Rugate Recioto di Soave La Perlara 2017 (3309102), 285 (BU)

– Denne dessertvinen er laget på tørkede druer. Den er konsentrert og søt med innslag av honning, nøtter, sitrus og gule rosiner. Den litt krydrede smaken plukker opp smaken av pistasjnøtter i desserten elegant. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...