vintips
© Getty Images / Gunnhild Bjørnsti

Vineksperten tipser: Dette er den perfekte druen å nyte i vår

Nå skjer det, våren er her. Da smaker det med lyst og lett i glasset. Vårlige viner skal ha passe dose solskinn, velsmak og klarhet i glasset.

21. april 2023 av Gunnhild Bjørnsti

Chardonnay er en nøytral drue som opptar mye smak og karakteristikk fra jordsmonnet den vokser i. Den kan være frisk og delikat som vårsolen, og ha noe mer punch fra lagring på eikefat. Hva man foretrekker avhenger av smaken. Lettere stil passer alene og til småretter, salater, skalldyr og enklere type mat. Litt mer eikepreg kler kraftigere matstiler som kylling, fisk og sjømat med tilbehør som smørsauser eller fete dressinger

Middager og selskaper blir noe ekstra når man spretter en flaske med musserende vin. Denne sesongen kan dere prøve en italiensk variant fra det idylliske, grønne Soave-landskapet, skapt på garganegadruen, hos familien Tamellini. Jeg møtte en av eierne, Gaetano Tamellini, i Oslo, og smakte Tamellini Extra Brut Millesimato 2011 til asiatisk mat. Det ble en virkelig nydelig opplevelse. Den musserende vinen er laget på tradisjonell metode som champagne, med annengangs gjæring på flaske. Stilen er helt tørr, og lagret fra 2011. Moden, velsmakende musserende vin med italiensk solskinn på flaske. Og det er et godt kjøp. For når finner man en årgangsmusserende – eller vin – fra 2011 til en såpass fin pris? 

Dette er edle dråper skapt med manuelt håndverk over tid, og må ikke forveksles med prosecco som fremstilles med annen drue (glera) med langt enklere metode på tank. Smaken av Tamellini Extra Brut Millesimato 2011 er svært anvendelig til vårens hyggelige lag, som vennemiddager, bursdager, 17. mai og kanskje bryllup. Vinen passer som aperitiff, til sushi og asiatiske retter, lyst kjøtt, spekemat, tapas, grønnsaksretter og ikke minst buffé.

Tørr, frisk og delikat

7162801 Tamellini Extra Brut Millesimato 2011, Soave, Italia, 269,90 kr (BU), 569,90 kr (magnum 1,5 l) 

 Laget på garganega-druer hvor klasene velges ut i vingården og samles for hånd i kasser. Presses forsiktig uten avstilkning for å opprettholde den originale rike aromaen og smaken. Duft: Fersken, aprikos, akasie- og sjasminblomster, bakverk, hvit pepper, kalkmineralitet. Smak: Tørr og frisk med delikat modent eplepreg, silkemykt sitruspreg, små og integrerte bobler som varer. 12 % alkohol. 4 g sukker/liter

Andre gode vårviner til inspirasjon

1. Sicilias «chardonnay» 

15225401 Gloria Grillo 2022, Sicilia, Italia, 139,90 kr (BU) 

Man våkner av å se denne vårlige fargeprakten på etiketten, med knallgule sitroner fra Sicilia og grønne blader. Det symboliserer friskheten og sitruspreget på vinen. Grillo er hoved-drue med litt tilsetning av catarratto og zibibbo, som gir en praktfull duft av modne sitroner, tropiske frukter og blomster. Det deilige sitruspreget går igjen på smak, med ekstra nyanser av gule frukter. En vidunderlig vårlig vin som passer til grønnsaker, fisk, skalldyr og pasta med havets frukter.

2. Matvennlig chardonnay

12963001 Aubert & Mathieu Hautes Pistes Limoux Chardonnay 2021, Limoux/Languedoc, Frankrike, 259,90 kr (BU) 

En rikere variant av chardonnay fra Limoux og kalkholdig jordsmonn, med en svært allround stil til maten vi nyter. Vinen er spontangjæret på fat og lagret i 6 måneder i 600 liters brukte tønner for integrert fylde. Aromaen har nyanser av moden sitron, aprikos, mandel og diskrete fatnoter. Smaken er balansert og saftig med preg av aprikos, sitrus og noe trekrydder. Frisk, flott fruktighet og fylde. Prøv sammen med pannestekte retter av fisk og skalldyr, grønnsaker og lyst kjøtt.

3. Budsjett-chardonnay

635801 Laroche Chardonnay L 2022, Pays d’Oc, Frankrike, 139,90 kr (basis), 83,90 kr (37,5 cl), 269,90 kr (pouch 1,5 l), 449,90 kr (3 l, BIB)

Her er en god og rimelig tørr chardonnay uten fatkarakter, som passer til svært mange av vårens anledninger. På duft, kjenn aroma preget av eple, sitrus og grønne urter. Ung og fruktig smak med saftig preg av sitrus, eple og urter, hint av smør og mineraler. Passer til et glass i solveggen, til skalldyr, gjerne reker, fisk, salater og oster. Servere gjerne avkjølt i stort vinglass.

4. Rødvin fra Toscanas greve

4454001 Brunello di Montalcino 2017, Toscana, Italia, kr 368 kr (basis) 

Col d’Orcia er en nydelig vingård og en dyktig produsent av rødviner. Skal du unne deg en godbit, prøv denne – du vil ikke angre. Stilen er pent utviklet fra 2017, med en kraftfull rødbærsmykhet. Frisk og intenst fruktig duft av røde skogsbær, tørket fiken, fioler og syltede plommer. Smaken følger opp og tilfører en unik og behagelig syrestruktur, balansert fruktsødme og en touch av vanilje fra eikefatene. Økologisk. Passer til alt av kjøttretter, okse, lam, vilt av mange slag. 

5. Chardonnay med integrert fatpreg

650901 Terrazas de los Andes, Chardonnay, High Altitude Vineyards 2020, Mendoza, Argentina, 179,90 kr (BU) 

Av og til ønsker man å kjenne fatpreget tydeligere, og denne chardonnayen fra Argentina er et vellykket eksempel. Duften er behagelig frisk med diskrete toner av hvit fersken, eple, floral touch, mineraler og hint av fat. Saftig og myk på smak, lekkert preg av fersken, eple og sitrus, med integrerte fatnoter, nøtter og mineraler. Passer perfekt til lyst kjøtt, fisk og skalldyr men også til et glass i seg selv på de dagene du ønsker «mer» smak.

Les også: Her er de beste oppskriftene på gin&tonic

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...