© Unsplash

Spennende viner å prøve nå

Denne artikkelen inneholder annonsert innhold.

22. august 2023 av Annonsør

Det dukker hele tiden opp nye og spennende viner på Vinmonopolets lister. De kan det være svært interessant å utforske. Men når man beveger seg unna de kjente og kjære druene og distriktene, kan det være litt vanskelig å finne frem til de skjulte skattene.

Derfor kan det være fristende å holde seg til de gode, gamle traverne fra Vinmonopolets bestselgerlister. I denne artikkelen peker vi deg i riktig retning av noen litt mer eksotiske valg som kan hjelpe deg oppdage din nye yndlingsvin - og la deg introdusere venner og middagsgjester til spennende smaksopplevelser.

Argentinerne kan lage hvitvin også

Argentinsk vin, da særlig tyngre rødviner som Cabernet Sauvignon og Malbec fra landets mest berømte vindistrikt, Mendoza, er svært populær i Norge. Mange liker å unne seg en robust Malbec til biff og andre kjøttretter. Argentina er jo landet i verden med det beste storfeet.

Men Argentina er mer enn rødvin fra fjellene i Mendoza. Lenger nord, i Salta, ligger et annet meget interessant distrikt. Rundt den vesle byen Cafayate finner du en rekke høykvalitets vingårder.

Den lokale spesialiteten er ikke rødvin, men derimot hvitvin. Druen Torrontes gir en meget frisk vin som passer aldeles utmerket til lettere retter, eller som en forfriskende drikk på egen hånd.

Albarino-viner fra Spania hamler opp med de portugisiske - og vel så det

Albarino er en kjent vindrue for de som liker portugisisk hvitvin. Landets berømte “grønne vin” (Vinho Verde) lages gjerne av nettopp denne druen.

Det ikke alle vet er at lengre nord, i Spanias nordvestlige hjørne, lager de også en Albarino-vin som er vel så god. I regionen Galicia ligger vindistriktet Rias Baixas (lave fjorder på det lokale, galiciske språket). Finner du en Albarino-vin derfra er det bare å slå til.

Denne vinen passer aldeles utsøkt til sjømat, og da først og fremst skjell. Liker du å servere delikatesser som blåskjell eller kamskjell kan lite måle seg med et kaldt glass Albarino fra Rias Baixas til.

Hva med eksotiske dråper fra Balkan?

Italia er jo utvilsomt et av verdens ledende vinland, og det finnes hyllemeter med populær italiensk vin i Vinmonopolets utvalg. Men visste du at på andre siden av Adriaterhavet får du vel så god vin – fra langt mindre anerkjente distrikter?

Vest-Balkan har mye av det samme klimaet som de italienske vinmarkene. De har også en tradisjon for vindyrking som trekker seg tusener av år tilbake i tid. Gode lokale druetyper, inkluderer Tamjanika (hvitvin) og Prokupac (rødvin). Du finner vin fra land som Slovenia, Kroatia, Serbia, Montenegro og Nord-Makedonia på Vinmonopolet. De kan det være vel verdt å utforske.

Merk at vin fra Montenegro og Nord-Makedonia gjerne har noe lavere pris enn sine slovenske, kroatiske og serbiske motparter. Det trenger ikke indikere lavere kvalitet. Det skyldes derimot at de to landene produserer og eksporterer langt større kvanta, noe som bidrar til å holde prisen per flaske nede.

Georgisk rose er i skuddet

Georgia er et land som kanskje ikke er så velkjent for norske vinentusiaster flest, men stadig flere av oss har nå fått øynene opp for de edle dråpene den kaukasiske nasjonen har å by på. Georgisk rødvin er forholdsvis veletablert, og det foreligger et relativt solid utvalg hos Vinmonopolet. I gamle dager var Georgia kjent for å levere svært god musserende vin, og du kan fremdeles finne sprudlevin av høy kvalitet fra landet.

Men klart mest i skuddet akkurat nå er georgisk rosevin. Den er sprø og frisk, med en deilig sødme. Passer utmerket på egen hånd, eller sammen med et ostefat for eksempel.

Kan gjerne serveres litt ekstra kald for å fremheve den noe skarpe ettersmaken. Bare pass på å ikke kjøle vinen for mye ned. Da risikerer du å miste en del av de mer subtile tonene.

I skrivende stund har Vinmonopolet et forholdsvis smalt utvalg av disse vintypene på menyen. Det håper vi vil endre på seg etterhvert som populariteten og salgstallene stiger.

God vin trenger ikke koste stort

Å kose seg med kvalitetsvin er noe som de aller fleste kan ta seg råd til i ny og ne. Det har seg jo slettes ikke slik at gode flasker nødvendigvis tilhører øvre prissjikt. Ingen av vintypene vi har omtalt i denne artikkelen er av den kostbare typen. Her får du ikke bare god vin, men også mulighet til å gjøre en god handel.

Heller ikke det å oppbevare vinen din riktig er noe som krever større investering. Et godt vinskap kan du anskaffe for en overkommelig pris. Det samme gjelder vinstativ av høy kvalitet.

Hos forhandlere som Wineandbarrels finner du et stort utvalg av vinhyller, -stativ og -skap fra kjente merker til gunstig pris. Ja, det kan være lurt å følge med på selskapets meget gunstige Black Friday-tilbud på vinstativ. De kan by på sjansen til å kjøpe stilsikre og elegante vinstativ til en ekstra god pris.

Du skal også overveje bilens pris. Hybridbiler er generelt dyrere end konventionelle biler, men de kan spare dig penge på brændstof over tid. Desuden skal du tage højde for bilens batterilevetid og udskiftningsomkostninger.

Fremtiden for hybridteknik

Hybridteknik er fremtiden for bilindustrien. Med den stigende opmærksomhed på miljøbeskyttelse og bæredygtighed, er hybridbiler blevet mere og mere populære. Teknologiske fremskridt forventes desuden at forbedre hybridteknikken yderligere. For fremtiden betyder det, at hybridteknik højest tænkeligt vil blive en standard i bilindustrien, da det vil hjælpe med at nå vores mål om en grønnere og mere bæredygtig fremtid.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...