Dette er alt du trenger å vite om naturvin
Vin lagret på leirkrukker, gjerne ufiltrert, ofte oransjeviner gjæret med skall men de kan være både røde, hvite og musserende. Fellesnevner for meg er at naturviner passer perfekt til mat!
Naturvin har revolusjonert den internasjonale vinverdenen de siste tiårene. Men hva er «naturlig vin» egentlig? – Naturvin er kort fortalt vin som er laget av økologisk dyrkede druer – og ingenting mer. I dag tenker vi på vin som et landbruks- produkt. Vi dyrker frem druer, knuser og gjærer dem og voilá – vi har vin! Men sannheten er en ganske annen.
Industrialiseringen av matproduksjonen har også kommet til vin. Den aktuelle debatten om ultraprosessert mat kan også overføres til vinens verden. Mye vin er i dag «ultraprosessert vin», men ettersom det ikke er noen krav om innholdsfortegnelse på alkoholholdige drikker, vet de færreste om alt det rare som finnes i vin. Den rimelige vinen, den det selges aller mest av på både Vinmonopolet og i supermarkeder verden over, er tilsatt masse greier for å smake det samme år etter år. Litt som brus, egentlig. Naturvin er motstykket til denne industrialiseringen av vinen, hvor man lager vin på gamlemåten uten store maskiner eller tilsetningsstoffer. Her er målet å lage vin av bare druer som er dyrket i pakt med naturen, forteller Lise Aanes, vinskribent, forfatter og podkaster, og en av Norges fremste kjennere av naturvin.
Hvorfor er det så sterke meninger, både positive og negative, om nettopp denne vinstilen?
– Det er et godt spørsmål! Jeg har merket meg at det nettopp er de med mest negative forestillinger om naturvin-bevegelsen, altså vindrikkere som har en stor interesse for klassisk vin fra kjente områder, jeg har mest til felles med når vi diskuterer vin. Både entusiaster av klassisk vin fra fornemme områder og naturvinbevegelsen er enige om at vinen skal lages med best mulig druemateriale og tukles minst mulig med. Mange av de aller beste vineriene i Burgund lager det jeg vil definere som naturvin, selv om de ikke selv ønsker å affilieres med bevegelsen. Kanskje klassisk vin og naturvin er mer likt enn mange skulle tro? En vanlig motforestilling mot naturvin er ofte at den må smake rart og utradisjonelt, men naturvin har ingen egen smak. Naturvin kan smake super-klassisk og typisk for sitt område, eller det kan pushe grensene for hva vin kan smake. Det er jo dette som gjør det litt skremmende for noen, men så spennende for andre!
Til hvilke anledninger passer naturvin?
– I sammenhenger hvor du ellers vil drikke vin, vil jeg si! Naturvin, som all annen vin, er flott både til mat og alene. Det kommer helt an på vinen.
Når og hvor startet egentlig denne trenden?
– Naturvin er, for å sette det på spissen, den vanlige vinen og ikke en ny trend! Den vinen vi tenker på som «vanlig vin», dyrket i industrielt landbruk og med tilsetningsstoffer, har bare vært i omløp i rundt 100 år. Mennesket har derimot drukket vin i omtrent 8000 år, ifølge arkeologiske funn, og denne vinen var naturvin. Naturvinbølgen vi ser i dag, oppsto i Beaujolais i Burgund i Frankrike på 80-tallet, som en motreaksjon mot den økende industrialiseringen av vinproduksjonen. Frankrike er virkelig episenteret for naturvin, her finner du produsenter over hele landet. Men jeg vil også nevne Burgenland i Østerrike, Rheinhessen i Tyskland og Catalunya i Spania.
Dette er Lise Aanes beste tips til naturvin:
Vin som perler
15365101 Catherine & Pierre Breton Elle est pas bulle, la Vie? 2022, Loire, Frankrike, 306,90 kr (BU)
En delikat og perlende vin på chenin blancdruen, med fruktig, floral duft med preg av modne epler og litt sitrus. Smaken er tørr og fruktdrevet med fast ettersmak. Passer som aperitiff, til småretter/fingermat, fisk og skalldyr. Kun 10,5 % alkohol.

Nybegynnerens oransjestil til asiatisk mat
14466101 Gindls Farm Naturvin Oransje, Burgen-land, Østerrike, 199,90 kr (BU)
Er du ny på oransjevin, er dette et fint sted å starte. Michael Gindl lager friske viner som er lette å like, i Burgenland, Østerrike. Dette er en lett tropisk, syrlig og drikkevennlig blend på chardonnay og welschriesling med et lett preg av drueskall. Drikk godt avkjølt til asiatiske matretter, skalldyr eller alene.

Leskende rødvin til neste torskemiddag
15352901 Le Mazel Cuvée Briand 2018, Ardèche, Frankrike, 294,70 kr (BU)
Søskenparet Gérald og Jocelyne er legendariske og har laget vin sammen i førti år ved Le Mazel i Ardèche i Frankrike. En saftig, frisk og syrlig lys rødvin på grenache-druer med duft av skogsbær og en lett sprudlende munnfølelse, som passer bra til torsk og kylling.

Vellagret oransjevin til røkte retter
13716601 Roxanich Lara 1/6 2014, Istria, Kroatia, 359,80 kr (BU)
En stor, kompleks og tett oransjevin på malvasiadruen fra en tidligere ingeniør i Kroatia. Denne er fra 2014, og er laget med svært lang skallkontakt og lagring på gamle eikefat. Vinen dufter teksturert av honning og moden steinfrukt, og passer spesielt godt til røkte smaker som grillmat, røkt kjøtt eller spekemat.

Hvitvin til sterke smaker
13348201 The Hermit Ram Sauvignon Blanc 2021, Canterbury, New Zealand, 258,20 kr (BU)
Naturvin-bevegelsen har så vidt begynt å bli en greie down under, og dette er en spennende produsent fra Canterbury i New Zealand. En fin tropisk hvitvin på sauvignon blanc-druen med gul frukt og en salt snert. Frisk med balansert fylde, avsluttes med salte tanniner. Kjempegod til asiatisk mat med ingefær, sitrongress og litt chilli.
