Gulv, interiør
© Gerflor

Slik velger du riktig gulv

Gulv er mer enn et byggemateriale. Bruk tid når du skal velge husets største og viktigste møbel, gulvbelegget, råder ekspertene. Valget mellom tregulv, parkett, linoleumsgulv eller laminatsgulv er viktig å tenke over.

30. juli 2019 av Bjørnhild Fjeld

Valg av gulv

Tre eller ikke tre? Det er ofte det største og viktigste spørsmålet når du skal bestemme deg for hvilken type gulv du skal legge i en ny eller nyoppusset bolig. For mange er gulv = tregulv. Gjerne parkett. 

– Det med gulv handler ikke bare om hva som er praktisk, men om følelser. Et tregulv har en egen klang for oss nordmenn, det er det vi forbinder med et kvalitetsgulv. Det er et naturlig materiale som er godt å gå på, og det er noe spesielt med følelsen av tre, mener Bjørg Owren, som er kreativ leder i Informasjonskontoret for farge og interiør – ifi.no.

Hvis du bare skal tenke på det praktiske, er det ofte gode grunner til IKKE å velge et tregulv. For uansett hvor forsiktig du er; et tregulv vil bli slitt og få riper. Hvis du er typen som irriterer deg voldsomt over sånt, vil du spare blodtrykket hvis du heller investerer i et laminatgulv av god kvalitet. Det samme gjelder hvis du har hund eller barn. 

Stue med tregulv

Enkelt å legge: Denne fiskebensmønstrede parketten fra Saga er laget slik at du kan legge det selv, ifølge produsenten

© Saga

Velg riktig gulv til rommet

– Et gulv er veldig viktig for det estetiske inntrykket av boligen. Det har også en praktisk dimensjon. Det skal tåle slitasje, sol og varme, renhold og kanskje gulvvarme. Hva som er riktig gulv kommer an på hva slags rom det er og ikke minst hvem som skal bruke det, mener Owren.

Med andre ord trenger en aktiv småbarnsfamilie et annet gulv enn et eldre par i filttøfler. Du bør som regel heller ikke ha det samme gulvet i hele boligen, selv om det kan være utrolig flott og skape en fin helhet.

Bjørg Owren er glad for at gulvet har økt sin status fra å være et byggemateriale til å bli ansett som kanskje det viktigste møbelet i huset.

– Tenk tidlig på gulvet, og ikke gå for den billigste løsningen. Du får det du betaler for. Det er ikke gulvet du skal spare penger på. Hvis valget står mellom å kjøpe en kjempedyr sofa eller et kvalitetsgulv, velg gulvet, så kan du heller spare litt til for å ha råd til drømmesofaen.

En billig parkett kan være en lokkevare for å få folk inn i butikken, men det er sjelden det blir et godt kjøp likevel. For selv om parketten i mange tilfeller kan slipes, har du ikke lyst til å gjøre det etter tre år. Ekspertene mener at et gulv bør vare i 12-15 år i hvert fall før du gjør store grep. 

Tregulv på soverommet

Investering: Brede, lange gulvplanker fra saktevoksende douglas­gran er drømmen for mange som kanskje bor samme sted hele livet. Den eksklusive planken fra Dinesen kan du få i opptil 45 cm bredde og 15 m lengde.

© Dinesen

Tregulv

Velger du tregulv har du mange muligheter. Eik, furu og gran er de mest vanlige treslagene til gulv, men du får også gulv i ask, lønn, bøk, bjørk, kirsebær og valnøtt. Eik er hardt og mest robust mot riper, furu er av de mykeste.

Skal du virkelig ta på spanderbuksene, velger du et gulv i massivt heltre. Et heltregulv som er skrudd eller limt fast til gulvet er noe som bokstavelig talt «følger huset». Det vil vare i generasjoner, riktignok ikke uten vedlikehold, men mange synes et heltregulv blir finere jo eldre det blir.

Rydd en gang, bli kvitt rotet for alltid

De fleste tregulv er likevel parkett av ett eller annet slag. På 1980-tallet fikk vi trestavs parketten som gjerne fikk et litt gulnet preg etter hvert. Men de siste årene har det gått mest i langplanket, bredplanket enstavs parkett, i lyse, kjølige farger.

– Det begynner å bli mer varme farger på gulvet nå, i takt med at fargene er tilbake i resten av interiøret, sier Owren.

Varmere farger vil i praksis si mørkere gulv, som gir en helt annen romfølelse enn et lyst gulv. 

Valg av gulv: Mønstret stuegulv av vinyl

MØBEL: Sett ditt personlige preg på rommet med et mønstret gulv. New Folk er en slitesterk vinylgulvkolleksjon med mange ulike mønstre.

© Tarkett

Gulv i mønster

Husker du forresten de klassiske tregulvene med mønster? Parkett i fiskebeinsmønster og rutemønster er det siste på gulvmoten. Har du et gammelt hus med en vakker stue, kan dette virkelig være prikken og i-en.

– To- og trestavs parkett er på vei tilbake, selv om det dominerende på markedet akkurat nå er store, brede planker, sier Sofie Linge, som er markedskoordinator i Pergo.

Behandling av gulv

Overflatebehandlingen har også mye å si for et tregulv. Blanklakkert parkett er ikke det vi ønsker oss nå. Den matte, oljede looken er derimot super-trendy. Men kanskje ikke så praktisk?

– Når mine venner spør, anbefaler jeg alltid matt lakk fremfor olje på parkett. Det er mye lettere å vedlikeholde et lakket gulv enn et som er oljet, sier Owren.

Apropos vedlikehold – produsenten Pergo har nylig kommet med en overflatebehandling for sine lakkerte parkettgulv som gjør at væske og søl ikke skal trekke ned i parketten og skjøtene og gi misfarging. Gulvet er ferdig behandlet fra fabrikken, så det er ikke noe ekstra du trenger å gjøre selv.

Les også: Stress ned med hjemmespa

– Hvis du ser på et gammelt parkettgulv, er det det ofte møkkete og mørkt i strukturen og skjøtene fordi fukt og smuss har trukket ned. Med den nye overflatebehandlingen vil gulvet holde seg pent mye lenger, i tillegg til at gulvet er lettere å rengjøre, forteller Linge.

valg av gulv: Heltregulv

Tåler tidens tann: Et nytt gulv er en stor investering som du gjerne vil skal være varig. Et heltregulv vil vare i generasjoner.

© Kristian Owren/ifi.no

Laminatgulv

Men nok om tre – det finnes mange andre muligheter også. For det første har du de gulvene som ser ut som «ekte» tre uten å være det.

– Mange av laminatgulvene må du helt på nært hold for å skjønne at det ikke er tre, mener Bjørg Owren.

De har en overflatedekor og struktur som gjør at de fleste vil tro at de ser et parkettgulv. Det finnes også laminat som ser ut som fliser, som er like «naturtro».

Laminatgulvene er også lettere å rengjøre, tåler mer fukt og får i praksis ikke riper selv ved hard bruk.

Pergo, som har produsert laminatgulv siden 1970-tallet, merker tydelig at laminat øker i popularitet. Dette tror de har sammenheng med at laminat har fått bedre kvalitet og et utseende som gjør at det er vanskelig å se at det ikke er «ekte» tre.

– Vi øker salget av alle våre gulvtyper, men laminat øker mer enn parkett. Og det de fleste vil ha er gulv med lange, brede bord og v-fas, det vil si at det er en liten nedsenkning i hver skjøt. Og så ønsker folk et naturtro gulv, med struktur, forteller Linge.

10 naturlige tips til et hjem uten edderkopper

Mens laminat var noe man tidligere la i tørre rom som stua og soverommet, finnes det i dag laminat som trygt kan legges både i gangen og på kjøkkenet uten at du trenger å være redd for at det skal bule opp i skjøtene. Noen av gulvene leveres med garanti for at de er vannavvisende i opptil 10 år.

– Det vi har gjort for å gjøre laminatet mer vannbestandig er blant annet at vi presser fasen i stedet for å skjære den, sier Linge i Pergo.

Loungewear til late dager

På den måten får ikke gulvet et åpent sår i fasen, men laminatet trekkes helt ned i låsen.

Linge tror det økte salget av laminatgulv henger sammen med at det er en ny generasjon på vei inn på boligmarkedet nå, som ikke er så opptatt av hva gulvet heter, men heller hvilke egenskaper det har. De ønsker gulv som er slitesterkt, lett å rengjøre, lettstelt og ser naturtro ut.

Valg av gulv: Klikkvinyl-gulv med integrert lyddemping

Stille og mykt: Starfloor Click Ultimate er et nytt klikkvinyl-gulv med integrert lyddemping. 

© Tarkett

Parkett eller laminat?

Fortsatt har særlig eiendomsmeglere en forkjærlighet for parkett fremfor laminat, men dette tror Linge kommer til å endre seg i takt med at laminatgulv blir stadig bedre.

– Med laminat i god kvalitet får du et ripebestandig gulv som ikke krever vedlikehold på samme måte som parkett og er enkelt å rengjøre, sier hun.

Og selv om du velger et dyrt laminatgulv, får du likevel mer gulv for pengene enn hvis du skal ha tilsvarende kvalitet i parkett. Det går ikke helt an å sammenligne, men det er verdt å tenke på om parkett faktisk er den beste løsningen for din bolig.

Gulv i klikkvinyl

I kategorien «gulv som ligner på tre» finner vi også klikkvinyl. Dette er et relativt nytt type gulv, som legges på samme måte som laminat. Fordelen er at det tåler enda mer fukt, slik at det kan være et spesielt godt valg i gangen eller på kjøkkenet. Det er også mykere å gå på enn et laminatgulv, noen liker det bedre av den grunn. Men det skal også litt mindre til før det blir riper, så det er fortsatt smart å ta av skoene i gangen. 

Valg av gulv

HELT NATURLIG: Et korkgulv er miljøvennlig og varmt og mykt å gå på.

© Farveringen

Slipe, olje, lakke eller male gulvet?

Har du et tregulv som har blitt merket av tidens tann, men du har ikke lyst til å skifte det ut likevel. Du har flere muligheter:

* Et heltregulv kan du slipe, for deretter å sette inn med ny lakk eller olje. Lakk gir et gulv som er enklere å vedlikeholde enn et oljet gulv.

* Et parkettgulv kan ofte også slipes, men det kommer litt an på hvor slitt gulv er, og hvilken type parkett. Noen typer, som regel de rimeligste gulvene, har ikke så stort slipesjikt. Er gulvet veldig slitt på noen steder, kan du risikere at det ikke blir bra selv om du sliper.

* En rimelig og ganske enkel måte å fornye gulvet er ved å rett og slett male det. Både parkett og andre tregulv kan males. Grunn først med heftgrunn, mal deretter minst to strøk med gulvmaling. OBS: Det er viktig å la gulvet herde godt etterpå, det tar minst 2 uker før gulvet er ferdig herdet etter maling. De første ukene bør du ikke utsette gulvet for hard belastning, vask etc. 

Riktig gulv til riktig rom

Gulv i stue og kjøkken:

Har du adskilt stue og kjøkken vil det i mange tilfeller være smart å velge én type gulv på kjøkkenet, og en annen på stuen. Parkett på kjøkkenet er krevende. For uansett hvor forsiktig du er, vil det kunne bli vannsøl, matsøl og ting som faller på gulvet. Kjøkkenet er også et rom der beina flytter seg mye på en liten flate, så hvis du har for vane å bruke sko inne, kan det bli mye slitasje.

Egnede underlag for kjøkkengulv er laminat, vinyl, linoleum, gummi, kork eller fliser.

En stue kan brukes veldig forskjellig fra bolig til bolig. Har du en «finstue» som sjelden brukes, trenger ikke gulvet å være så slitesterkt. Men hvis du bruker stuen som et hverdagsrom, vil du sette pris på et gulv som tåler mer – samtidig som det harmonerer med resten av interiøret.

På stuen velger du heltre, parkett, laminat eller klikkvinyl.

Valg av gulv på soverommet

Luksusfølelse: Vegg-til-vegg-teppe på soverommet er drømmen for mange føtter.


© Golvabia

Soverommet:

Vegg-til-vegg-teppet er tilbake – på soverommet.

– På soverommet ønsker vi oss hotell-følelse og luksus. Tenk deg å sette beina rett ned på et deilig, mykt teppe som det første du gjør om morgenen? Det er luksus, mener Bjørg Owren i ifi.no.

Et teppe er mykt, lunt og lyddempende – men kan naturligvis også bli en støvsamler.

– Alle gulv må rengjøres. Fordelen med et teppe er at det ikke vil bli så mye svevestøv i rommet, mener Owren.

Siden soverommet ikke har så mye slitasje på gulvet, kan du også fint velge parkett her uten å bekymre deg for mye vedlikehold.

Entreen:

Mange synes det er praktisk med fliser i gangen, gjerne med varmekabler. Det er fint å kunne tørke sko i gangen uten å bruke egen skotørker.

Ulempen med fliser er at det kan bli veldig glatt, særlig hvis du går inn med skistøvler eller vintersko. Et fint alternativ da er det tekstile gulvet Flotex, som er en blanding av et teppe og et vinylbelegg.

Klikkvinyl, limt vinyl eller gummigulv er også bra gulv til inngangspartiet.

valg av gulv på kjøkkenet

Tåler vann: Nye typer laminat kan trygt legges på kjøkkenet uten at du trenger å være redd for at det blir ødelagt om du søler vann på gulvet

© Pergo

Skiftet ut gulv for 1,4 milliarder

Nordmenn har lenge har ord på seg for å være verdensmestre i oppussing, og dette gjelder også på gulvet. I 2018 estimerer Prognosesenteret AS at det ble lagt 12 millioner m2 gulv i norske bolig.

– 8 millioner m2 gikk til oppussing av eksisterende boliger, men 4 millioner m2 ble lagt i nye boliger, forteller sjefsøkonom Neira Macic i Prognosesenteret.

Verdien av gulvmaterialene som forbrukerne bruker til oppussing estimeres til rundt 1,4 milliarder kroner.

– Det ble solgt mest laminat, både i kroner og m2, deretter kom enstavsparkett. På tredjeplass har vi to- og trestavs og mønstret parkett, forteller Macic.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...