Slik får du bedre søvn når du blir eldre

Det er viktig å få nok søvn for å holde seg frisk, opplagt og fornøyd. Det er heller ingen hemmelighet at søvn bidrar til å opprettholde et strålende, friskt utseende. Etterhvert som du blir eldre, kan det være vanskeligere å få nok og god søvn. Heldigvis finnes det noen enkle trinn du kan ta for å hjelpe deg med å få bedre søvn.

8. august 2023 av Annonsør

Hvorfor er god søvn viktigere med alderen?

Med alderen blir søvn viktigere fordi det er nødvendig for å opprettholde helse og velvære. Søvn hjelper kroppen med å reparere seg selv, og det er avgjørende for å holde immunforsvaret sterkt. Det kan også bidra til å redusere risikoen for alvorlige sykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes og depresjon. I tillegg kan god søvn hjelpe deg med å holde deg mentalt skarp, noe som er spesielt viktig ettersom du blir eldre. Enda viktigere er det at god søvn gir deg mer energi gjennom dagen, slik at du har godt med overskudd til å utføre daglige oppgaver, være i aktivitet og ikke minst til å ha sosial omgang med familie og venner. Faktisk er søvn avgjørende for god helse generelt, da den hjelper kroppen med å regulere blodsukkernivået, stoffskiftet og andre vitale funksjoner.

Forbedre søvnen din med disse tipsene

For å få den beste søvnen, er det viktig å ha en god søvnrutine. Prøv å gå til sengs og stå opp på samme tid hver dag, selv i helgene. Dette vil hjelpe kroppen din til å finne en rytme som vil forbedre søvnen din. Unngå å ta lange lurer eller sove på dagen, da dette kan forstyrre nattesøvnen. Prøv også å unngå stimulanter som koffein og alkohol om kvelden, da disse kan forstyrre søvnsyklusen din. Det er også viktig å holde et mørkt, stille og komfortabelt miljø i soverommet ditt. Bruk gardiner eller persienner for å blokkere ut lyset fra gaten som kan forstyrre deg når du prøver å sove. Det kan også være lurt å anskaffe seg en komfortabel REZT Sovemaske som sørger for å stenge alt lys ute og gir 100% mørkleggelse. Sørg også for at temperaturen i rommet er behagelig – ikke for varmt eller for kaldt – slik at du kan falle til ro lettere. Prøv gjerne rolige avslapnings-teknikker før sengetid, noe som kan bidra til at kroppen og sinnet slapper av og hjelper deg med å falle til ro lettere.

God søvn øker livskvaliteten

Søvn er en av de viktigste faktorene for å opprettholde god livskvalitet. Det er derfor viktig å sørge for at du får nok hvile og restitusjon. For å øke livskvaliteten med god søvn, bør du prøve å få minst syv til ni timer søvn hver natt. Produksjonen av melatonin – et hormon som regulerer din dag-natt-sirkadiske rytme, vil dessverre reduseres etterhvert som du blir eldre. Det er en kjennsgjerning at mennesker over 60 kan ha problemer med å sovne etter midnatt. Da er det spesielt kjedelig om man har sovnet like før, for så å våkne opp av lys eller lyd og dermed ikke få sove igjen. Sørg derfor for å alltid ha et rolig og mørkt soveværelse å trekke seg tilbake til. Prioriter å tilrettelegge sove-miljøet på best mulig måte. Å se på TV eller andre skjermer (mobiltelefon, nettbrett og lignende) vil også kunne være med på å redusere produksjonen av melatonin på kvelden. Derfor bør du helst ikke benytte deg av skjerm-aktiviteter 30-60 minutter før du skal sove. En god bok er et mye bedre alternativ!

Sove deg til et strålende utseende

Trodde du at skjønnhetssøvn bare er et uttrykk fra et eventyr? Da må du tro om igjen. De fleste kvinner ønsker å være sin beste versjon av seg selv, både på innsiden og utsiden - uansett alder! Heldigvis er nøkkelen til skjønnhet tilgjengelig i alle aldre - den kalles nemlig skjønnhetssøvn. Visst spiller gener inn, men for å være den beste versjonen av deg, er det viktig å få nok søvn. Det er nemlig avgjørende for å opprettholde et strålende utseende. Når du sover, produserer kroppen din hudfornyende stoffer som hjelper deg med å holde huden din glødende og frisk. Søvn gir kroppen din tid til å reparere skader på cellene dine, noe som kan bidra til å bekjempe aldring. Med andre ord bidrar søvn til å redusere rynker, fine linjer og andre tegn på aldring. Og hvem vil vel ikke det? Om du noen gang har møtt noen og tenkt, wow - hvordan klarer hun å få en slik glød i huden? Ja, da er det mest sannsynlig at personen tar seg nok tid til søvn, gjerne i kombinasjon med et godt kosthold. I tillegg kan det være lurt å prøve å legge til en nattskrubb i kveldsrutinen din for å fjerne døde hudceller og gi huden din en glattere tekstur før du skal sove. Etter skrubbingen, bruk en nattkrem for å holde huden hydrert hele natten. Dette gir huden et optimalt utgangspunkt for nattens arbeid.

Kjenn til symptomer på uregelmessig søvnmangel og gjennomfør tiltak mot dette

Uregelmessig søvnmangel kan føre til en rekke helseproblemer, inkludert hukommelsestap, depresjon og økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Det er viktig å kjenne til symptomene på uregelmessig søvnmangel slik at du kan gjenkjenne det når det oppstår. Symptomer på uregelmessig søvnmangel inkluderer tretthet, irritabilitet, problemer med å konsentrere seg, dårlig humør og manglende energi. Fysisk aktivitet er en av de beste måtene å forbedre søvn-mulighetene dine på. Det hjelper deg med å føle deg mer avslappet, energisk og lett til sinns, noe som gjør det lettere å sove. Det kan også redusere angst og tunge tanker, som begge kan påvirke søvnkvaliteten din. For å dra nytte av disse fordelene, anbefaler eksperter at du får minst 150 minutter med moderat til intensiv trening per uke. Du kan dele opp denne tiden i kortere perioder over flere dager, slik at det passer inn i din daglige rutine. Noen populære former for fysisk aktivitet som favoriserer bedre søvnmuligheter inkluderer yoga, turgåing, svømming og sykling. Disse aktivitetene gir deg muligheten til å strekke ut musklene dine samtidig som du får et godt pustemønster. De fleste eksperter anbefaler at du ikke driver med fysisk aktivitet mindre enn fire timer før sengetid, da dette kan holde deg våken om natten. Husk også å ta hviledager dersom treningen er intensiv. Husk at å sove godt er avgjørende for helsen din, utseendet ditt og for livskvaliteten din, så søvn både kan og bør prioriteres med god samvittighet.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...