valentinsdagen
© Getty Images

Derfor feirer vi Valentinsdagen

Dagen blir også kalt for «Alle hjerters dag.» Altså, en dag for alle vi har i hjertet vårt. Men vet du hvorfor vi feirer valentinsdagen?

10. februar 2023 av Bjørk Matheasdatter

Butikkvinduer med rosa ballonger, røde roser, bamser med «I love you» på t-skjorta, valentineskaffe og hjertesjokolader. Er du blant dem som får romantikk-allergi og kvalmefornemmelser i februar? Eller har du booka bord på favorittrestauranten og drømmer om tidenes rosebukett? Uansett om du hater, elsker eller et sted midt i mellom: Valentinsdagen handler om å erklære sin kjærlighet og har en lang historie. 

14. februar feiret romerne Juno, gudinnen for kvinnen og ekteskapet. Dagen etter gikk startskuddet for fruktbarhetsfestivalen Lupercalia, og det ble holdt et stort elskovslotteri. Var du ugift kvinne, la du en lapp med navnet ditt i en krukke. Den ungkaren som trakk lappen din, skulle du være sammen med under festivalen. 

Pave Gelasius syntes ikke noe om denne måten å feire på, og tok grep. Fra 496 bestemte han at 14. februar skulle feires til ære for presten Valentin, som i år 270 skulle ha blitt halshugget for sin kamp for kjærligheten. På Valentins tid regjerte keiser Claudius II. Han mente at gifte menn var dårlige krigere, og forbød unge menn å inngå ekteskap. 

Legenden forteller at Valentin trosset forbudet. Han viet de unge mennene likevel. Derfor ble han tatt til fange og måtte bøte med livet. Men før han ble henrettet rakk han å skrive et kjærlighetsbrev til fangevokterens datter, Julia. Han undertegnet brevet: «Din Valentin».

bukett blomster valentinsdagen
© Getty Images

Brevet sies å være opphavet til skikken med å skrive valentinskort. Det eldste valentinskortet som er bevart, er fra 1415, og du kan se det på British Museum. I 1847 fant et kort veien fra England over Atlanteren til Esther Howland. Hun ble så inspirert at hun begynte å produsere egne kort, og slik ble det en driftig kvinne fra Amerika som satte kommersiell fart på valentinsfeiringen. Den spredte seg etterhvert til store deler av verden. I år er det tretti år siden feiringen kom til Norge.

I vår tid drømmer mange om mer enn et kort. Forventningen til dagen kan være skrudd så høyt at forhold går i stykker når ønskene ikke innfris. Det viser flere undersøkelser fra USA. Også her i landet kan det nok hende at valentin-skuffelsen blir dråpen i et beger som var fullt fra før. Men er du sammen med en kar som synes dagen er rene romantikk-tyranniet, gjør du lurt i å skru av forventingene. Sjansen er stor for å blir skuffet, og i skuffelsen kan du glemme å se alt det fine han ellers gjør for deg og familien.

Dagen blir også kalt for «Alle hjerters dag.» Altså, en dag for alle vi har i hjertet vårt. Den kan like gjerne bli feiret med en god venninne som med en kjæreste. Så hva med å benytte anledningen februar gir oss, til å tenke litt ekstra på menneskene du har i hjertet ditt? Kjæresten, en god venn, snille foreldre, en skattet tante, en kjær bror, dine elskede barn, en spesiell kollega. Hva betyr de for deg? Kan du bruke denne måneden til å fortelle dem det? 

valentinsdagen par middag
© Getty Images

Reklamen forteller oss at kjærligheten viser seg i flotte gaver. Men det er langt fra sannheten. Valentinsdagens historie viser oss en vei tilbake til det enkle og personlige. Brevet og kortet. En britisk undersøkelse viser faktisk at det mest romantiske folk kan tenke seg å få, er kjærlighetsbrev. Blant de spurte var det i gjennomsnitt ni år siden de hadde fått en håndskrevet kjærlighetserklæring. Og det som er sjeldent, blir eksklusivt. 

Når jeg holder kurs for par, gir jeg dem i oppgave å skrive et kort eller brev til hverandre. Mange har senere fortalt meg at dette brevet fra kjæresten er blitt en skatt som de alltid bærer med seg. De forteller også at det gjorde noe med dem å skrive brevet til den andre, mange husker det de skrev. Og forskning viser at dette stemmer. For tankene vi formulerer, fester seg mye sterkere i oss når vi skriver for hånd enn når vi taster. 

Så får du et håndskrevet brev eller kort, vit at det også gjør at avsenderen husker de gode tingene som han eller hun skrev om deg. Kanskje finnes det lite som er mer verdifullt og unikt enn et håndskrevet kort. Ting masseproduseres, men ordene på kortet er skrevet spesielt for deg. Roser visner, ting mistes og går i stykker, men ordene fra brevet kan du alltid bevare, både på papiret og i hjertet. 

Så gjør som Valentin. Skriv til en du er glad i. Et kort. Eller et brev. Det trenger ikke være langt. Én setning kan være nok. Selv gjemmer jeg godt på et kort fra mannen min. Det har bare seks ord: «Jeg elsker deg høyere enn himmelen.» 

Valentin ble drept fordi han ga par lov til å elske. Han ga dem lov til offentlig å erklære sin kjærlighet til hverandre. 

Kjærlighet kan provosere. I noen land er det faktisk forbudt å feire valentinsdag. Her i landet er det lov både å elske og hate dagen. Men når vi kjenner historien bak, så kan vi kanskje også føle en smule takknemlighet. For at vi lever i en tid og i et land der vi får gi og ta imot kjærlighet.

Se dagen som en påminnelse om å vise dem vi er glad i hva de betyr for oss. Gjør det mens de er her. Mens du er her. Gi de viktige menneskene i livet ditt noen varme ord, og du vil også bli varmere. 

Les også: 10 datingråd for voksne kvinner

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...