Senja, ZEN ja!

For et land vi har! For noen øyer! Som Senja, Norges nest største øy, som er kjent for å være et Norge i miniatyr. Her finner vi mange sterke og tøffe kvinner som både eier og driver turiststeder med stor suksess.

16. august 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Det har vært en fantastisk opplevelse å gjenoppdage Norge i år. Vi har jo alt! Selv hvite strender med korallsand, med langgrunne partier og turkisgrønt klart vann. Som på Maldivene. Men så er vi på Senja, Norges nest største øy. En perle av naturskjønne opplevelser. Fjell og fjorder. Midnattssol og nordlys. Frodige, grønne skoger, gylne åkrer og fargerike blomsterenger. Hva venter vi på?

Sommer på Senja

Det er fortsatt sommersesong i august. Med gode temperaturer og gyllen kveldssol. Med muligheter for fjellturer, båtturer, sykkelturer, padle kajakk, fiske, dykke, svømme eller vasse i krystallklart vann med utsikt til snøkledde topper. Perfekt for en helgetur og noen ekstra fridager. 

BOR BRA: Hamn i Senja har praktfull beliggenhet og er et resort med mange aktivitetstilbud.

© Gunnhild Bjørnsti

Hamn i Senja, resort for de bereiste

Man bor bra på Senja, som på Hamn. Med nye rom, suiter og leiligheter. Store rom med panoramavinduer og storslagen utsikt over himmel, hav og fjell, terrasser, kjøkken, flott bad og forheng rundt sengen så kveldssolen ikke skal forstyrre nattesøvnen. Nå er jo litt av opplevelsen nettopp å se solskinnet forvandle seg til rødt og gull i horisonten, men lyset holder seg til langt utover kvelden så man velger hvor lenge man skal nyte synet.

JACUZZI MED UTSIKT: Uten tvil, to nytelser på en gang.  

© Gunnhild Bjørnsti

Aktivitetene står i kø

Alt fra kajakk, dykking, skjærgårdssafari til jacuzzi utendørs og sauna samt bodysurfing i rolig strøm med overlevelsesdrakt, er populære aktiviteter. Se opp mot himmelen mens du rolig blir tatt med nedover fjorden. Det er Zen! En fredfull opplevelse som du kan oppleve mye av på Senja. Yoga klasser tilbys etter avtale, og det er en nytelse å se ut over havet mens kroppen utfører myke bevegelser. Vil man dra på øytur med lunch? Da er Lille Færøya med vakre, hvite strender og en naturstol av hvalskjelett stedet å dra til. Eller hva med en fjelltur? Ta på dere skoene og gå rett fra hotellet opp på Sukkertoppen, en akkurat passe tur på en time hver vei med praktfull utsikt.

SPESIELL SVØMMETUR: Denne svømmeturen vil man huske. 

Måltid på stranden

Yogaklasser tilbys etter avtale, og det er en nytelse å se ut over havet mens kroppen utfører myke bevegelser. Vil man dra på øytur med lunch? Da er Lille Færøya med vakre, hvite strender stedet å dra til. Med på turen er også kokken som tilbereder et deilig måltid på stranden. Eller hva med en fjelltur? Ta på dere skoene og gå rett fra hotellet opp på Sukkertoppen, en akkurat passe tur på en time hver vei med praktfull utsikt.

FRA BALI TIL SENJA: Taras journalist og vinekspert Gunnhild Bjørnsti (t.h) og hotellsjefen Mari Anne Feet har møttes tidligere under langt sørligere breddegrader, på Bali.   

© Geir Salvesen

Hotellsjefen heter Mari Anne Feet, en entusiastisk dame jeg møtte første gang på Bali. Fra den sydlige halvkule har hun nå flyttet til den nordlige halvkule, etter å ha ledet hoteller i India og Tyskland, og utdannet seg som coach, dykkerinstruktør og yogalærer. Mari Anne leder an hotellet med brennende engasjement for at gjestene skal ha en uforglemmelig opplevelse. Hun er ikke alene, Senja har mange sterke kvinneskikkelser som både eier og driver turiststeder. Damene har et aktivt nettverk, støtter og inspirerer hverandre. Sikkert en viktig årsak til at turismen på Senja blomstrer.

SØSTRE TIL RORS: Sissel og Wenche Hole vil at folk skal nyte stillheten når de kommer til dem på Tranøya.

© Gunnhild Bjørnsti

Tranøya, en idyll uten biltrafikk

Bonderomantikk, nostalgi, fuglekvitter og blomsterenger. Bli møtt med privat båt på Refnes på Sør-Senja og fraktet ut til idylliske Tranøya (ca 5 minutters tur) som ligger beskyttet til i havgapet på den sydlige delen av Senja. Her driver søstrene Sissel og Wenche overnatting med landlig utsikt, bespisning med nordnorsk mat og aktiviteter fra rødmalte bygninger, nyoppusset og innredet av dem selv. Hovedhuset er Prestegården fra 1856, som i dag brukes som gjestegård. Området har egen trekirke (fra 1775), rabarbra og bærbusker i hagen, jacuzzi i blomsterengen og en storslagen utsikt mot fjellene. 

I ENGA: Senk skuldrene og nyt både landskapet og roen rundt deg.

© Geir Salvesen

Nyt stillheten

På Tranøya kan man gå turer, padle kajakk, prøve paddle board, bli med på fisketur, kulturvandring (øya har vært bebodd i 2000 år), piknik, plukke multer i sesong, se elgene som vandrer i landskapet og rett og slett bare nyte stillheten.

Av og til er det helt ok å bare være. «Man må koble av for å koble på seg selv» sier Sissel og Wenche som forteller at nettopp roen og freden er hva gjestene liker med Tranøya. 

I FROVÅG:. Senja Fjordhotell byr på det gode liv i havgapet. 

Senja Fjordhotell, for ferie og fiske

I Frovåg ligger Senja Fjordhotell rett ved havet – det er bare å ta på badedrakt og gå ned stigen hvis man klarer en svømmetur i det friske vannet, gjerne med en tur i badstuen før eller etterpå. Ladies sauna er populært og har blitt et begrep.

Eieren heter Berit Wilsgård, og er som Mari Anne, Sissel og Wenche en av disse drivende dyktige damene på Senja. Hun har Chablis i baren og har med «Ladies sauna» et blikk for hva kvinnelige gjester liker. I restauranten serverer hun fiskesuppe til forrett, fersk kveite og mør reinsdyrkalv til hovedrett med hjemmelaget multe-is til dessert. Som det smaker etter lang dag utendørs.


PÅ SJØEN: – Havet er en stor del av opplevelsen her, sier eier Berit Wilsgård.

© Christine Baglo

– Du må ut på havet!

Rorbuer er tilknyttet hotellet og passer alle som liker å fiske, og gjerne tilberede maten selv. Om man fisker eller ei, er det hyggelig å sitte utendørs med et glass vin og følge med på båtene som kommer inn med dagens fangst rett foran øynene dine. Fiske er en viktig del av livet på Senja og øyas viktigste inntektskilde. – Du må ut på havet når du kommer hit, det er en stor del av opplevelsen. Vi har perfekte forhold for fiske. De som leier rorbuene kommer igjen år etter år, avslutter Berit.

DET ENKLE: Enkelt, men spennende, er Skagi Senja Hotel&Lodge

© Eli Marianne Pedersen

Skagi Senja Hotel&Lodge, for turinteresserte

Eli Marianne Pedersen er eier og daglig leder av eget overnattingssted, Skagi Senja Hotel & Lodge som tilbyr rom til gode priser. Det ligger i Skaland rett ved havet og et fantastisk turterreng. Man kan gå rett fra døren og direkte opp i fjellet på godt oppmerkede stier. Toppturisme og randonné er populært. Vil man på ribtur med strandhugg eller i kajakk, er det utleie rett på andre siden av veien hos Basecamp. Skagi er et praktisk sted for å oppleve Senjas natur.

– Alle som kommer hit er fornøyde, vi har helårsdrift og turismen vokser raskt. Mange som kommer hit for første gang får virkelig øynene opp for Senja, forklarer Eli.

TUROPPLEVELSER: Eier og daglig leder Eli Marianne Pedersen kan lokke med fantastiske turopplevelser. 

© Gunnhild Bjørnsti

Turister er velkommen hele året

Alle som kommer hit er fornøyde, vi har helårsdrift og turismen vokser raskt. Mange som kommer hit for første gang får virkelig øynene opp for Senja, forklarer Eli.

ORIGINALT HUS: Kråkeslottet ligger på Sjåholmen. Bryggas historie går tilbake til 1899, den gang var det fisken det handlet om, nå er det kreativiteten. 

© George Blichfeldt

Kråkeslottet, et kreativt kultursenter 

Kråkeslottet bærer sitt navn med rette. Det er et vanvittig spennende hus i vannkanten på pæler sammensatt av skjulte rom, hemmelige trapper, sovealkover med utsikt over havet, sittegrupper, kjøkken og verksted. Akkurat da du trodde du hadde en viss oversikt over bygget, dukker det opp nye avdelinger og værelser. På veggene er det malerier og fotografier, til utstilling skulpturer og dekorasjoner, det meste skapt av kunstnere som er venner med eier og inspirator George Blichfeldt.

– Jeg er en trønder som tapte mitt hjerte til Senja på 1970-tallet, som arrangerer kunstutstillinger, musikkarrangementer i tillegg til utleie av rom. Mange av gjestene er gjengangere, de blir venner som lengter tilbake!, forteller han.

VELKOMMEN: Ønsker eier og inspirator George Blichfeldt. 

© Gunnhild Bjørnsti

Deilig sommerliv

Utsikten fra Kråkeslottet er storartet; utover havet, mot fjellene og ikke minst en nydelig lang, strand med fin, hvit sand. Vannet er turkisgrønt, noen vasser, andre bader, enkelte padler i kajakk. Det er sommer, det er sol, det er varmt.


TÅRNET: Her kan naturen nytes fra alle vinkler, fra ute på trammen, i vinduskarmen, eller gjennom takvinduet over sengen. 

© George Blichfeldt

Vil man bo utenfor Kråkeslottet har George bygd sitt eget hus hvor han leier ut loftsleilighet med sitteplass og myke puter i vinduskarmen, og en kosekrok av en seng hvor man bare kan ligge og nyte synet av himmel, hav og midnattssol. Lengter du enda mer mot havet, har George bygd en bu i vannkanten hvor en velvet trebåt (se bildet) utgjør taket med torv på toppen.Her finner blikket hvile på sjøen, på himmelen eller det spennende interiøret. Kreativt? Ja, så absolutt. 

LÆRERE MED MIKROBRYGGERI: Bjørn Stangnes og Rune Ludviksen har gjort om skolekjøkkenet til ølbryggeri. 

© Gunnhild Bjørnsti

Senja Handbryggeri, lokalt øl som smaker

To engasjerte lærere, Bjørn Stangnes og Rune Ludviksen, jobber deltid for å drifte eget mikrobryggeri i skolekjøkkenet på nedlagte Øverbotn skole. Der har de god plass til å boltre seg og utvikle mange ulike øltyper med frisk og god smak. Segla Kölsch er et lyst og friskt sommerøl som passer oss damene. Jeg ble virkelig imponert over de ulike variantene, dette er proffe folk i sving.

– Vi driver håndbrygging i ordets rette forstand når vi står og rører i meskekaret med en stor meskespade. Men vi har nå lukka gjæringstanker på 1000 liter, noe som har gitt oss større kapasitet og mer effektiv drift, forteller de. 

SMAK GJERNE: Omvisning og smaking kan bestilles. 

Ølsmaking på bryggeriet

Bryggeriet tar imot besøk med omvisning og ølsmaking i bryggeriet. Ellers selges det gode ølet på mange spisesteder og i matbutikker, samt to varianter på vinmonopolet: Ølningen IPA med litt sødme og fin bitterhet, samt sterkølet Kolkjerka Imperial Stout (9% alkohol) med smak av brent malt, sjokolade, kaffe og lakris.

FAKTA OM SENJA

Norges 2. største øy

Ligger i Senja kommune etter at kommunene Torsken, Berg, Tranøy og Lenvik ble slått sammen 1. januar 2020.

Innbyggere: ca. 7800

Høyeste fjell: Breidtinden (984 moh.)

Største tettsted: Silsand (1366 innbyggere)

Fjorder: 13 – Mefjorden på 17 km er den lengste.

Inntekstgrunnlag: Fiske og turisme.

NORDLYS

Vinterturisme med nordlys-opplevelser har blitt populært på Senja. Det mange ikke vet er at nordlys finnes hele året, men kveldene må være mørke for at man skal kunne se det spektakulære lysshowet på himmelen.

Det betyr at både høst og vår er fine måneder til å se nordlys, i tillegg til vintersesongen.

visitsenja.no

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...