Reiseguide: Dette må du se og gjøre i Warsawa

La deg overraske av en moderne stemning med forretninger, restauranter og kafeer, i en kultur som ligger mellom Vest- og Øst-Europa.

29. september 2021 av Gunnhild Bjørnsti

Karolina Laska (38)

  • Polsk 
  • Jobber i Oslo som ingeniør 
  • Skriver reisebloggen travelizing.pl og har instagramkonto: @travelizingp

– Warszawa er livlig og dynamisk, perfekt til storbyferie

Hva er ditt forhold til Warszawa? 

– Jeg kommer fra sør i Polen, og flyttet til Warszawa i 2010 fordi mannen min kommer derfra. Da jeg fikk jobb i Norge for 5 år siden), reiste jeg til Warszawa så ofte som mulig. Nå ser jeg på Warszawa med øynene til en ekte turist. 

Hva er det beste med Warszawa? 

– Jeg liker at Warszawa er en dynamisk by og at det er helt umulig å kjede seg der. Warszawa er en ideell hovedstad for en hyggelig storbyhelg eller sommerferie. Det jeg liker best, er alle de deilige spisestedene, butikkene og opplevelsene. Alle kan finne noe å gjøre. Warszawa har flere grønne parker hvor man kan oppleve natur og unne seg en pause. Byen har dessuten det største antallet veganske restauranter i hele Europa. 

Hva er typisk for Warszawa? 

– En livlig og atmosfære i utvikling. Warszawa har sitt eget tempo. På en side ser du folk som nesten løper til jobben hver morgen, men om kvelden (spesielt om sommeren) koser de samme menneskene seg ute i byen på restauranter eller kafeer. Warszawa endrer seg raskt og er et godt alternativ til Berlin og andre europeiske hovedsteder.

Hvilken del av byen er din favoritt? 

Hvilken del av byen er din favoritt? – Jeg bor på den høyre siden av Wislaelven, det heter Praska-siden. Og den delen er min favoritt. Jeg elsker litt gammeldags miljø, som nabolaget Saska Kepa med villaer og fransk sjarm, der ligger en av Warszawas største byparker, Skaryszewski-parken.

Dette må du få med deg

– Kunstnerstrøket Praga Polnoc er alltid i endring, det MÅ sees og oppdages. Særlig Centrum Praskie Koneser, som er et kompleks av bolig-, kontor-, kultur- og underholdningsfasiliteter, hvor man kan handle, spise eller besøke Polish Vodka Museum. Centrum Praskie Koneser ligger i den tidligere vodkafabrikken «Koneser».

Praga Polnocs fortid fortelles gjennom bilder og utstilte hverdagsgjenstander på Muzeum Warszawskiej Pragi.

Av kirker, se den ortodokse St. Maria Magdalena-katedralen med løkkuplene og St. Florian-katedralen med tvillingspirene som preger byhorisonten. 

I hovedgaten Francuska i Saska Kepa er det mange restauranter og kafeer. Vegan Ramen og Eden Bistro har veganske matretter med asiatisk vri. Flaming er et godt sted for frokost, pizza eller lunsj, og på MOD Donuts spiser du de beste og vakreste hjemmelagde smultringer, også veganske.

Jeg kan også anbefale Neon Museum i Praga, med neonskiltutstilling fra den kalde krigen. 

Selfie Museum er det som navnet sier masse bilder fra vår tids selfie-kultur. På over 500 m2 finnes mange kule, fargerike steder, rom og installasjoner for å ta selfies. Det er et veldig insta-vennlig sted.

Ta heisen til taket på Kultur- og Vitenskapspalasset i Warszawa for å nyte utsikten over byen. Bygget er et av byens mest kjente landemerker og Polens høyeste bygning, og ligger ved Paradeplassen i sentrum av Warszawa. 

– For en båttur på kvelden med matservering, sjekk tilbudet til arrangøren Miami Wars. De har også båtturer på Wisla på dagen.

AUTENTISK: Fargerike bygårder og smågater i gamlebyen er interessant å få med seg. 

KUNSTNERSTRØK: Gaten Zabkowska er stengt for trafikk og pyntet under kunstfestivalen «Otwarta Zabkowska» , som betyr «Åpen Zabkowska».

Her shopper du

– Prisnivået i Warszawa ligger på ca. 50 prosent sammenlignet med Norge, og de ansatte i butikker, på spisesteder og hotell snakker engelsk. 

Det beste stedet for shopping er Elektrownia Powisle, en gammel kraftstasjon som i seg selv er en arkitektonisk perle. Her finner du flere unike butikker – over 70 totalt, og av polske merker liker jeg ELEMENTY og Jestem Slow Concept Store. I mathallen er det mange restauranter, jeg anbefaler Mari Cruz, som serverer meksikanske retter. Ellers finner dere mat fra hele verden, med blant andre kinesiske, amerikanske eller tyrkiske restauranter. Sjekk også ut Niewinni Czarodzieje 2.0, en moderne restaurant med fint interiør, god mat og drikke.

Dere må også handle i Mokotowska-gaten, hos Mysia 3. Her finnes både klær, smykker og interiørartikler «Made in Poland» fordelt på tre etasjer samt kunst- og fotogallerier. Min favoritt er Svoi, en butikk med polske merker, som bærekraftige og økologiske klær fra merket Closh. Har du tenkt å kjøpe vesker, ta en tur til Transparent Shopping Collective, og sjekk ut merket Balagan. 

Stikk også innom FemiStories i Browarnagaten. Du kommer til å falle pladask for alle de fargerike klærne de har der.

OPPDAGELSE: Sjekk ut Flaming i Saska Kepa, i en modernistisk bygård med nydelig hage.

ORTODOKS: St. Maria Magdalena er en staselig ortodoks kirke på Praga Polnoc.

SHOPPING: Mysia 3 har det meste og går for å være er et kult sted å handle.

De mest interessante spisestedene

–Det er blitt åpnet mange nye spisesteder i Warszawa etter pandemien. Her er noen: Marcello – best pizza og unikt interiør. Zrodlo eller The Eatery – på Praskasiden – serverer polske matretter med en interessant vri. 

Trzy Kruki er en koselig kafé med verdens beste blåbærmuffins. 

Am’or Eklery i Wino har en veldig god kombinasjon av vin og deilige kaker, i et nydelig interiør. 

Waszyngtona 96 ligger på Praska-siden, og er en av byens beste kafeer med gode kaker. Passer til frokost og lunsj. 

Stor er en deilig kafé med skandinavisk interiør. 

Liker du asiatisk mat, – prøv vietnamesiske matretter hos La Bán

Eden Bistro og VeganRamen har smakfull og lekker vegansk mat. 

Byc Moze er et superbra frokoststed, masse ferske bakervarer. 

Nocny Market (Nattmarked) er en opplevelse med gatekjøkken fra hele verden – unn dere en opplevelse og nyt nattmaten!

VEGAN RAMEN: Hvis du ikke spiser kjøtt eller bare elsker ramen, er dette stedet for deg. 

Her tar du en timeout

– Om du drømmer om ansikts- og kroppsbehandling, må du sjekke ut Na temat piekna – et lite spaanlegg i en hage. Det er så intimt og idyllisk som du kan tenke deg, og med dyktige tercapeuter. Prøv gjerne behandlingen «Dronningen av Egypt», med skjønnhetsritualene til Kleopatra og massasje med oljer av røkelse og myrra. 

I den gamle kraftstasjonen Elektrownia Powisle finnes en Beauty Hall, den første i Polen. Der kan man bestille time hos frisør, for eksempel hos What the Hair, min favorittfrisør i Warszawa, et svært moderne og vakkert sted der alle de ansatte er eksperter. Jeg elsker den salongen! 

For spa og hudbehandling liker jeg J'adore Instytut.

Liker du thailandsk massasje for å myke opp støle muskler, prøv Amari Tajski Masaz. De har mange dyktige terapeuter fra Thailand. 

Liker du rolige omgivelser, er det en god idé med en liten spasertur i Lazienki Park, den største parken i byen – på over 76 hektar. Parken ligger på den såkalte «Kongeruten», som forbinder Kongeslottet i sør med Ujazdów-slottet i nord. 

URBANT SPA: Na Temat Pienka er et av mange spa i denne byen. Unn deg gjerne et opphold her.

WARSZAW PARK: Warszawa har flere parker når du trenger en pause fra bylivet. 

NYDELIG PARKOMRÅDE: Vil du vandre blant vakre bygninger, vann og skulpturer, er Lazienki Park et godt tips.

Her går du ut på byen

–Sjekk ut klubber og barer på begge sider av Wisla-elven. Vi drikker gjerne vodka, sider, øl og vin. 

Browary Warszawskie er det gamle bryggeriet, som er oppusset til et nytt og svært populært utested med masse liv og aktiviteter. Følg med på nettsiden for oppdaterte arrangementer. 

Vil du ha en fin kveld med et glass vin eller cocktails, anbefaler jeg tre steder: Wozownia Bar – prøv gjerne Espresso Martini der. Dette er en favorittbar for kvinner i Warszawa. Loreta Bar i Puro Hotel har nydelig utsikt over byen og et stort utvalg av ulike drikker. Paloma Inn – er helt nytt med en retro-bar med spennende interiør og fargerike drinker.

BY NIGHT: Det er en egen stemning i gamlebyen på kvelden.

Her bor du bra

Puro Hotel liker jeg, det er et helt moderne hotell som ligger midt i sentrum. 

For estetiske interiører liker jeg Indigo Warszawa Hotel og No.4 Residence, som begge passer for damer på tur. Begge hotellene ligger sentralt til. 

Design Loft 22 er insta-vennlige leiligheter med industriell stil i Praga. Veldig kult!

GRØNN TAKTERRASSE: Biblioteket til Universitet Warszawski har hage på taket med interessant utsikt til Wisla-elven. 

UNIKT HOTELL: Design Loft 22 er med sitt tøffe industrielle interiør et av de mest unike overnattingsstedene i Warszawa. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...