Tur med utsikt: Fra Folldalen i Hedmark kan man få en herlig sykkeltur fra fylkesvei 27 og inntil Dørålseterturisthytte, med utsikt til flere av de største toppene i Rondane. 

© Øyvind Wold

Dra på sykkeltur i fjellet

Har du lyst på en sykkeltur i fjellet, men er redd formen ikke er god nok eller at sykkelen ikke holder mål?

16. juli 2019 av Edda Espeland

Ikke noe problem, sier Roar Løkken i Syklistenes Landsforbund. Sykkel kan du leie, og turen kan legges opp etter hvor sprek du føler deg. Fjellsykling er altså ikke bare for hardbarkede terrengsyklister.

Det er fullt mulig å finne korte turer på grusveier og kjerreveier som passer for de fleste.

Planlegg turen

– Det viktigste når du vil dra på sykkeltur i fjell-Norge er å planlegge nøye. Det er ingen overflod av overnattings- og serveringssteder. Hvis du ikke er godt trent, ta hensyn til det og ta korte strekk. Sykler dere flere sammen, så ta alltid hensyn til den som er i dårligst form, det blir hyggeligst for alle. Det er også mulig å velge en helgetur, du behøver ikke legge ut på langtur for å få en god opplevelse, understreker Løkken.

Det er fortsatt stor mangel på sykkelkart i Norge, men der det ikke finnes fysiske kart, går det fint å bruke Google maps, råder han. For øvrig er det viktig å pakke riktig.

– Du vil merke «overvekt» veldig fort. Ikke pakk for mye og pakk lett, og det viktigste av alt er nok gode sykkelvesker. Dessuten: Husk myggolje og nok å drikke!

© Visit Flåm/Rolf Sørensen og Morten Rakke

Anbefalte sykkelturer

Roar Løkken anbefaler gjerne fjellturer i Røros-distriktet, hvor det er snille fjell-landskap med aktiv seterdrift, gårdsturisme og turisthytter. Landsforeningen har testet flere sykkelturer i området, blant annet en rundtur som starter i Røros og går gjennom myk fjellnatur med båttur på Femunden og flott seterlandskap i fjellbygda Vingelen. 

En annen tur, mellom Røros og Trondheim, beskrives som et trøndersk eventyr. Ruta går langs riksvei 31 og riksvei 705 samt småveier inn mot Trondheim. Den er 215 km lang og beskrives med middels vanskelighetsgrad.

I Buskerud-/Telemarksområdet anbefaler han gjerne en tur med Krossbanen 500 meter rett opp fra Rjukan. Når du kommer opp på Hardangervidda, er det flere ruter å velge mellom, alle i nydelig høyfjellsnatur med mange muligheter for servering og overnatting.

– Dessuten pleier jeg å si at å sykle Rallarvegen – det er en ting alle bør gjøre før de dør!

Rallarvegen er landets mest populære sykkelrute. Den 80 km lange veien som starter på tusen meters høyde og ender på null, er en severdighet i seg selv.

Hoteller og spisesteder er det nok av, men sesongen er kort. Det er også mulig å forlenge Rallarvegen med Eventyrvegen, som går videre fra Geilo til Noresund.

Syklistenes Landsforening har testet en lang rekke sykkelturer, og du finner mye nyttig informasjon på nettsiden deres, Syklistene.no

Flåmsbanen 

© Visit Flåm/Rolf Sørensen og Morten Rakke

Øyvinds fjellturfavoritter

En av Norges mest kjente tursyklister, Øyvind Wold, har i mange år syklet Norge på kryss og tvers, og har skrevet både turguider, artikler og bøker. 

Øyvind står bak boken «På sykkel i fjellet»med forslag til 48 turer utenom allfarvei, utgitt av Cappelen Damm. Boken beskriver turforslag ut fra 11 attraktive fjelldestinasjoner, de aller fleste er turer i kategorien «lett» eller «lett til middels krevende». Her er fire av hans favoritturer:

1. Mysuseter – Rondvassbu, 11 km 

Hvorfor: Dette var en av de første ordentlige fjellsykkelturene mine ,og den jeg kanskje har syklet flest ganger, med en rekke forskjellige folk. Ganske lettsyklet, og i utrolige omgivelser, rett inn blant Rondanes 2000-metertopper. Rondvassbu har også overnat ting og er et fint utgangspunkt for vandringer, både for små og store. Fra Mysuseter kan man også sykle ned til en flott badeplass ved Furusjøen, eller inn på spennende kjerreve imellom Vålåsjøsetrin og Kringsetrin.

2. Grusveiene ved Sjusjøen

Hvorfor: Sjusjøen er en suveren destinasjon for både lett grussykling og mer krevende sti- sykling. Her kan både familier og aktive tre- ningssyklister finne turer i vakre omgivelser i alle retninger. En fin ettermiddagstur på litt over to mil går via Nordseter, Nevelvann, Mellsjøen og Kroksjøen, da får du en fin introduksjon til veinettet her oppe, i tillegg ogsåenlitensmakavBirkebeinerritt-traseen.

3. Øvre Rendal inn til Sølensjøen i Rendalen, 33 km  

Hvorfor: En litt krevende tur over store vidder og lange slake stigninger gjennom et åpent landskap med nydelige landskapsformasjoner. Veien er en blindvei, som gir lite biltrafikk. Mange fine teltplasser. Fantastisk utsikt til fjellene i Femundsmarka lenger øst. Ved Fiskevollen nede ved sjøen ligger et innlandsfiskevær med mange trivelige eldre hytter og buer.

4. Einunndalen rundt i Folldal 

Hvorfor: Fra den lille fjellbygda Folldal i nord- Hedmark kan man sykle en åtte mil lang runde via den vakre og svært fredelige Einunndalen litt lenger nord. Her er det minimalt med biltrafikk, siden dalen ikke har noen faste innbyggere, bare noen få setre og hytter. Istiden har lagt igjen en rekke spesielle terrasser og avsetninger som fortsatt er godt synlige. Servering på den koselige Romsdalssetra i sommersesongen. 

Familietur: Den lange seterdalen Grimsdalen, mellom Folldal og Dovre,byr på hovedsakeligsvært lett sykling, og kan passe for barn fra 6–7 års alder. 

© Øyvind Wold

Seneste

Kanskje er du også interessert i...