FJORDEN-DAMENE: Signy W Firing (f.h), Natalii Davidsen, Kristin Muhle, Gro L Jørgensen, Tone Helgeland, Kate Davidsen, Stine Sorensen og leder for laget Anita Miric gjør en viktig innsats i sitt nærmiljø.
FJORDEN-DAMENE: Signy W Firing (f.h), Natalii Davidsen, Kristin Muhle, Gro L Jørgensen, Tone Helgeland, Kate Davidsen, Stine Sorensen og leder for laget Anita Miric gjør en viktig innsats i sitt nærmiljø.© Xenia Villafranca

Sanitetskvinnene: Når kvinner hjelper kvinner

På frivillig basis har de bidratt med milliardverdier til samfunnet. Helsestasjoner for mor og barn og tidlig kreftforskning, er bare noe vi kan takke dem for. Vi har møtt dagens moderne Sanitetskvinner i Sandefjord.

21. februar 2019 av Lene Wikander

Dette er Sanitetskvinnene


Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) formål er å bidra til et trygt og inkluderende samfunn. Medlemmene yter en betydelig frivillig innsats. Deres hovedfokus er å bidra til å bedre kvinners livsvilkår i alle livets faser, lokalt, nasjonalt og internasjonalt. N.K.S. er livssynsnøytralt og partipolitisk uavhengig, landsdekkende og demokratisk oppbygd med sterk forankring i lokalmiljøet. Omlag 41.500 medlemmer er tilknyttet mer enn 650 lokalforeninger. Det gjør Sanitetskvinnene til en av Norges største frivillige organisasjoner. Lokalforeningene har stor grad av selvstyre og velger eget styre og foreningsleder.

Frederikke Marie Qvam
Frederikke Marie Qvam er damen bak sanitetskvinnene


I 1896 knaket unionen mellom Norge og Sverige. Krigsskyene samlet seg over Norge. Hæren manglet syke- og nødmateriell. 26. februar samme år var det kvinnemøte i Kristiania. Der var kvinnesaksforkjemperen, kjøpmannsdatteren og politikerfruen Fredrikke Marie Qvam til stede og fikk hundre kvinner til å skrive seg inn som medlemmer. Dermed var Norske Kvinners Sanitetsforening stiftet.

I dag er Sanitetskvinnene med sine 41.500 medlemmer, Norges største kvinneorganisasjon. På frivillig basis har de bidratt med milliardverdier til samfunnet. Medlemmene er fordelt på mer enn 650 lokalforeninger som har stor grad av selvstyre. Vi har besøkt en av de aller mest aktive: Fjorden Sanitetsforening i Sandefjord.

Fjorden med representanter fra alle gruppene
Fjorden med representanter fra alle gruppene


Fjorden Sanitetsforening som de kaller seg, holder til i de nydelige omgivelsene på gamle Pukkestad gård i Sandefjord sentrum med bygninger fra 1790-tallet. Fredrikke Marie Qvam ville nok nikket gjenkjennende til både arkitekturen og de glade damene som møter oss.

Foran på tunet står en rekke rickshaws. De har plass til to i vogna foran og en på sykkelen bak. De er malt i glade farger og samtlige er utstyrt med sirlig heklete tepper så passasjerene ikke skal bli kalde på knærne. Selvfølgelig heklet av Fjordens egen håndarbeidsgjeng. Oppi en av Rickshawene sitter Kari Førde (86) og Aase Linaae (88).

- Men vi er noen av de yngste her altså, vi kaller oss egentlig for ungdomsgjengen så dere bør nok snakke med gamlingene også. Kari Førde skrattler og ser på venninnen Aase Linaa som humrer med. De ble kjent på en rickshawtur som dette. Fjorden Sanitetsforening har nemlig startet et prosjekt der de inviterer eldre på sykehjem og aldershjem med ut på tur.

- Vi er dronningene av Sandefjord når vi kjører her vettu, vinker til alle og alle vinker tilbake til oss. Kari gliser fra øre til øre og illustrerer med en klassisk Dronning Sonja-vink fra side til side med håndflaten.


Stine Sørensen (54)
er en av damene bak rickshawgruppa og kan rapportere om stor suksess. De har til og med holdt foredrag om prosjektet på seminar i utlandet. Look to Sandefjord, liksom.

- Det betyr mye for eldre på institusjon å komme seg litt ut, sier Stine.

- Bare det å kjenne regnet på huden. Jeg glemmer aldri første gang det begynte å regne da vi var ute og syklet. De hvinte av fryd. Vi ser demente kvikne til og nye vennskap formes. Det oppstår jo en egen fortrolighet når man sitter to så tett i en rickshaw-vogn. Vi opplever magiske øyeblikk på hver eneste tur, smiler hun. 97-åring Kirsten Graneng sitter foran på Stines Rickshaw og blir fotografert av Taras fotograf. Plutselig begynner det å ringe i veska og hun fisker opp mobilen. Det er sønnen Fredrik som ringer. Selveste gromgutten.

- Hva? Nei, jeg er litt opptatt, jeg sitter fotomodell akkurat nå, sier hun høyt og tydelig inn i røret så sidedame Inger Rem (90) knekker sammen i latter.

- Nå har jeg fått gjort det meste her i livet, ler Inger. Både vært modell til og med vært på Solgården, men det er en ting jeg fortsatt drømmer om og det er hanggliding! Seriøst. Ja! Men ungene mine vil ikke gi meg lov, snøfter hun. - Men jeg lurer på å gjøre det likevel. Jeg skal jo snart dø snart uansett, hva er problemet liksom?

- Hihihi, damene ler en fandenivolsk latter.

Men det er ikke bare sykling som holder sanitetskvinnene i Sandefjord i sving. De driver også Sesam Språkkafe der nye landskvinner får øvd seg på norsk. De har egen hobbygruppe som produserer en rekke håndverk. Gågruppa «Walk & Talk» og gruppa «Sisterhood» for unge jenter med samtaler, fysisk aktivitet og utvikling.

Anita Miric
Anita MiricLeder for alt dette er Anita Miric (49). Det begynte med at hun ble invitert til å holde et innlegg om sin egen reise til Norge som flyktning fra Bosnia. - De viste interesse, så på meg som et medmenneske, ønsket meg velkommen og tok meg imot med kjærlighet, forteller hun om den opplevelsen.

- Det gjorde at jeg meldte meg inn og engasjerte meg i sanitetsforeningen. Fjorden Sanitetsforening har for meg vært som en slags forelskelse med all den dynamikken som gjør at du blir stadig mer forelska, ler hun.

- Det tok tre år fra jeg meldte meg inn, til jeg ble spurt om å være leder av Fjorden i 2018 og det takket jeg selvfølgelig ja til, smiler Anita som mener kvinnefellesskapet I saniteten er mye mer enn vennskap.

Det at vi sammen jobber mot felles mål for å fremme kvinners helse er veldig viktig for meg, sier Anita.

Få frivillige foreninger har gjort mer for kvinner og barns helse her i landet enn nettopp Sanitetskvinnene. Allerede I 1898 åpnet de sin første skole for utdanning av sykepleiere. I 1899 erklærte sanitetskvinnene krig mot tuberkulosen. Deres arbeidsmetode var enkel og effektiv: først opplysning og så innsamling av midler. De jobbet også utrettelig med folkebad, helse for mor og barn, sommeropphold for barn og friluftsskolene.

I 1914 ble den første kontrollstasjon for mor og barn åpnet. Dette var forløperen til dagens helsestasjoner. I 1970 vant sanitetskvinnene en årelang kamp, nemlig at det ble lovpålagt at helsestasjoner er en kommunal oppgave. Sanitetskvinnene har hele veien vært innovative og sett behov i sin egen samtid. Allerede i 1916 så de for eksempel viktigheten av forskning og opprettet et forskningsfond for kreft.

Ved krigsutbruddet for 2. verdenskrig satte sanitetsforeningene opp 159 feltsykehus og i 1991 kom handlingsprogrammet for osteoporose. I 1996 ble det opprettet et eget fond for kvinnemedisinsk forskning. Kvinners livsvilkår kom på agendaen i 2002 og i dag er barn, unge og eldre også viktige satsingsområder for organisasjonen. Totalt er det milliardverdier som er blitt overført til samfunnet gjennom sanitetskvinnenes frivillige innsats.

Kanskje ikke så rart at Aniti Miric er stolt av å være sanitetskvinne. Noe av det jeg er mest stolt av er at sanitetskvinnene i årtier har bygget opp tillit i samfunnet, sier hun.

- Vi bidrar til å skape relasjoner gjennom mange prosjekter. Vi vokser med å gjøre hverandre gode, samtidig bidrar vi til å skape relasjoner gjennom mange prosjekter og skaper tilhørighet. Det å bidra er givende, det gir mening i livet å gjøre noe
godt for andre. Verden utvikler seg til et sted hvor egoismen prøver å overta alt det
medmenneskelige vi har i oss.

Norskopplæringsgruppen praktiserer norsk språk
Norskopplæringsgruppen praktiserer norsk språk

Anita er veldig stolt av språkkafeen de arrangerer. 

- Sesam kvinnekafe er et fargerikt team med jenter og damer fra hele verden samlet på en inkluderende arena med språkopplæring og trening i fokus. Det er en god blanding av norske damer som tar opp nye tema hver gang de samles. Der snakker vi om alt fra helt hverdagslige ting til mer sammensatte og viktige samfunnsoppgaver. Slike møter knytter bånd, bidrar til læring og integrering. Også er det veldig hyggelig da, smiler hun.

Inne ved grua i et av de vakre husene på tunet, møter vi Priya Sanjith (26) fra India, Xijujie Wang (57) fra Kine og Sanitetskvinner og språkvenner Inger Andresen (72), Signe Weitemeyer Firing (62). Priya har bare vært tre år i Norge, men snakker språket veldig godt, mye takket være språkkafeen, mener hun.

- Det fine med språkkafeen er at vi har et tema for hvert møte så vi har noe konkret å snakke om, det er lettere å lære språk på den måten. Så nå har jeg lært nok norsk til å begynne på skole i Tønsberg og har til og med åpnet Indisk restaurant her i Sandefjord, smiler hun stolt. De andre damene rundt bordet iler til med lovord om maten og anbefaler alle å avlegge Priyas restaurant et besøk. Xijujie Wang mener også hun har hatt veldig mye nytte av språkkafeen.

- Norsk og kinesisk er to veldig forskjellige språk. Mange innvandrere kommer hit og kan bare fem ord norsk akkurat slik jeg gjorde, sier hun.

- Det er et veldig fint tiltak som ikke bare lærer oss språket på en god måte, men også gir oss nye venner og sosial kontakt. En ting er jo å lære seg norsk, men man må ha et sted å praktisere det også. Mange innvandrere har jo ikke norske venner enda, så dette er et topp sted å få praktisert norsken, mener Xijujie.

Anita tror også det ligger en særlig verdi i at kvinner hjelper kvinner.

- Vi kvinner bør hjelpe hverandre. Gjennom kvinnefelleskapet kan vi gjøre oss selv gode på flere områder. Det er også en god måte å få frem det flotte potensiale som hver enkelt kvinne har i seg på flere områder. På den måten kan vi få flere kvinnelige ledere, flere kvinner inn i politikken og næringslivet. Vi må ikke glemme at våre barn ser opp til oss, vi er jo forbilder. Det vi gjør i dag gjenspeiler seg senere. Vi har et utrykk vi brukte i mitt hjemland «Det du kan gjøre i dag, ikke la det stå til i morgen, det kan bli for sent».

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...