© Getty Images

Restegarnet ditt kan hjelpe kreftrammede

Liker du å strikke? Hvorfor ikke bli med på en nasjonal dugnad for å hjelpe kreftrammede – fra sofaen? Alt du trenger er litt restegarn!

12. april 2021 av Cecilie Espensen

Er du en av dem som har tatt strikkepinnene fatt og kastet deg på strikkebølgen under koronapandemien? Du er ikke alene! Sosiale medier florerer med hjemmestrikkede Villmarksgensere, Sundaysweaters og varmende balaclavaer. En annen type strikk som også har varmet under koronapandemien, er noe som har kommet frivillighetsprosjektet Ull & Omtankes Oslo-avdeling til gode.

Ull & Omtanke samler nemlig inn og syr sammen strikkede ull-lapper til varmende pledd som gis til personer som er under kreftbehandling. 

– Vi har hatt en enorm pågang under koronapandemien. Vi har fått inn langt flere lapper enn normalt, så det er tydelig at strikkelysten har blomstret under koronapandemien, forteller Liv Kristin Ingjer Larsen som leder Oslos Ull & Omtanke-avdeling.

Ull & omtanke Oslo strikk oppskrift Liv Kristin Ingjer Larsen

ILDSJEL: Liv Kristin Ingjer Larsen mistet en søster i kreft og startet opp igjen Ull & Omtanke-avdelingen i Oslo for tre år siden. Med seg på laget har hun flere ildsjeler som på fritiden, under normale omstendigheter, møtes for å strikke lapper som skal bli til varmende pledd til kreftrammede.

© Privat

Det var en ren tilfeldighet at Liv ble involvert i Ull & Omtanke. Hun er terapeut og hadde for en stund tilbake en eldre kvinne inne til behandling.

– Hun hadde hørt om Ull & Omtanke-prosjektet, men orket ikke å starte selv. Hun fortalte at hun som drev Oslo-avdelingen tidligere ble syk og måtte gi seg og lurte derfor på om ikke jeg kunne være interessert i å starte det opp igjen. Jeg mistet min kjære søster i kreft i 2014. Hun hadde alltid et håndarbeid i hånden. Derfor ble det naturlig å bli med på dette prosjektet for å hedre henne, forteller Liv.

Dette er Ull & Omtanke

Ull & Omtanke er et landsomfattande dugnadsprosjekt som ble startet i 2012. Avdelingen som Liv driver sammen med flere ildsjeler, er tre år gammel. Så langt har Liv og gruppen hennes montert rundt 65 tepper. Hvert teppe består av 150 lapper og er unikt. Det er en kombinasjon av hva som finnes av ull-lapper og hvordan den som monterer velger å sette sammen lappene. Alle ullteppene fra Ull & Omtanke nummereres og har frem til koronapandemien blitt overlevert personlig til den kreftrammede. I dag blir pleddene sendt som koronavennlig post.

ull & omtanke oslo lapper pledd kreftrammede Lillian Tømmerås monterer pledd strikk oppskrift

ALLE MONNER DRAR: – Kjenner du noen som er under kreftbehandling og vil nominere den personen til å få et pledd fra Ull & Omtanke Oslo, er det bare å ta kontakt, skriver de på Facebook. Pleddet til venstre er et av de siste som er montert og som er klart for overlevering. Lillian Tømmerås til høyre er en av ildsjelene i Oslo-avdelingen som monterer lapper som kommer inn til varmende ullpledd.

© Privat

Slik kan du bidra

– Dette er et nasjonalt frivillighetsprosjekt som alle kan være med å bidra til, det er ingen nedre eller øvre aldergrense og det er veldig enkelt å strikke en lapp eller flere. Jeg ser på det som et vinn-vinn-prosjekt. Her blir restegarn til noe nyttig som varmer mennesker når de trenger det som mest. Mennesker som er under kreftbehandling med cellegift opplever en indre frost, derfor er det at alle lappene strikkes i ren ull slik at pleddene varmer ordentlig, forklarer Liv.

Oppskrift på lappene:

Legg opp 9 masker ullgarn på pinne nr. 5. Strikk 21 cm rettstrikk frem og tilbake (første og siste maske strikkes hver gang), fell av og fest trådene. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

lapper til Ull & omtanke strikk oppskrift Cecilie Espensen

RESTEFEST: Et dypdykk i garnkurven til Taras journalist har så langt resultert i 20+ lapper som skal doneres til Ull & Omtanke i Oslo. Til lappene er det bare brukt restegarn i ull, fra blant annet å strikke Oslolua, Cumulus blusen og et skjerf. Det går fort å strikke 9 masker rettstrikk på pinne nr. 5 i 21 cm – perfekt tv-strikk!

© Cecilie Espensen

Er du ingen strikker? Du kan likevel bidra!

– Vi trenger absolutt flere som kan hjelpe til med å montere alle lappene vi får inn. Per i dag er vi vel tre stykker som gjør dette og det tar tid, vi bruker alt fra 16 til 24 timer på å lage et pledd, forteller Liv og fortsetter: – Det er bare å ta kontakt hvis du har lyst til å bidra – vi tar også gjerne imot restegarn, sier hun.

Her kan du levere lappene:

I Oslo kan du normalt levere ferdig strikkede lapper i garnbutikken StrikkeLilly på Sagene. Bor du andre steder i landet kan du kontakte din lokale Ull & Omtanke-gruppe på Facebook for å avtale levering – det gjelder også i Oslo med tanke på smittevern i disse koronatider. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...