EN DRONNING OG HUNDENE HENNES: Dronnigen elsker sine hunder, og dette er Prince og Lily. –De er utrolig morsomme, sier Olivia.

© Foto: Netflix

Olivia Colman spiller dronning Elizabeth II i Netflix-serien "The Crown"

Olivia Colman ble berømt først i moden alder. I fjor spilte hun den tragiske dronning Anne i den prisbelønte filmen «The Favourite». Nå kan du se henne som dronning Elizabeth II i den populære Netflix-serien «The Crown».

9. november 2019 av Aud Berggren

Olivia Colman overtar rollen som dronning Elizabeth II i «The Crown» etter Claire Foy som spilte dronningen som ung, fra 1947 til 1964. Denne tredje sesongen går frem til 1976, og en fjerde sesong er på gang.

Diskuterte du rollen med Claire Foy?

– Nei. Claire gjorde en fantastisk jobb. Nå går hun videre til nye utfordringer. Hun overleverte dronningkappen til meg og var veldig oppmuntrende. Jeg på min side kopierte alt Claire har gjort, ler Olivia Colman som ikke aner hva som foregår i dronningens hode.

– Hun kan jo ikke vise hva hun tenker. Dronningen er helt spesiell. Hun avga et løfte da hun var i 20-årene, og holder det fremdeles nå i 90-årene. Det er ikke mange, kanskje med unntak av Dalai Lama, som har gjort det samme i så lang tid. Jeg synes det er bemerkelsesverdig at hun har sittet der gjennom gode år, dårlige år og forferdelige år. Det er imponerende. Jo mer jeg lærer om henne, desto mer utrolig synes jeg hun er. 

EKTEPAR: Claire Foy og Matt Smitt har formet dronning Elizabeth og prins Philip i sesong 1 og 2. 

© Foto: Netflix

Hva er hennes mest fascinerende egenskap?

– Jeg tror hun er laget av stål. Hun er et menneske som ikke kan vise noen ting utenpå. Det er jobben hennes. Er det en tragisk situasjon så vil ingen se henne gråte, hun må alltid være den som er klippefast. Hun er et slags supermenneske, noe som er veldig fjernt fra meg, sier Olivia Colman med beundring. 

EKTEPAR: Fra sesong 3 gjør vi også et nytt bekjentskap i rollen som prins Philip. Han spilles nå av Tobias Menzies som er kjent fra tv-serier som «Rome» og «Outlander». 

© Foto: Netflix

Noe du ble overrasket over?

– Jeg kan bare gi det skuffende svaret at det var ingen overraskelser, men en vanskelig rolle fordi alle kjenner stemmen hennes og vet hvordan hun ser ut. Så jeg var litt redd. Men jeg ble kanskje litt overrasket over hvor mye jeg nøt denne jobben, som er den lengste jeg har hatt. 

ORIGINALEN: Dronning Elizabeth sammen med hele familien i 1978. Og ikke minst hennes elskelige hunder av rasen welch corgi.

© Foto: Scanpix

Hva vil du si til henne om du en dag møter henne?

– Jeg vil vite hva hun har i vesken sin. Jeg traff hoffdamen hennes som sa veldig høflig «en leppestift», men jeg fikk følelsen av at det var upassende å spørre. Det er en privatsak. Hva har hun i lommeboken? Ingen vet. Hvordan klarer hun å stå på bena hele dagen i høyhælte sko? Hva gjør hun når hun er alene? Jeg liker å tenke at hun slenger seg i sofaen med bena opp. 

Er det begrensende for deg som skuespiller å fremstille en person som lever?

– Det var en utfordring fordi jeg er en emosjonell person som gråter lett. Jeg kan grine over et bilde av en hundevalp. Dronningen kan ikke det, selv om hun følte det samme. Følelsesutbrudd er forbudt. Det var også en utfordring å etterligne gangen hennes, selv om hælene ikke var skremmende høye. Nå går jeg dessverre ikke som en lady, og jeg har sagt det før, men gjentar: jeg fikk en lapp fra regissøren om gangen min, «mindre bonde, mer dronning». Det var faktisk et glimrende råd.

Olivia Colman hadde aldri vært i nærheten av hester før hun spilte dronning Anne i «The Favourite».

– Det var en scene der jeg møtte et føll, og det var et magisk øyeblikk. Men inntil da var jeg bare redd dem. Det er jeg fremdeles, men de er så vakre at jeg er helt forelsket. Men møtet med føllet var som et Disney-øyeblikk. 

KRIM PÅ NRK: Norges første møte med Olivia var i den populære krimserien «Broadchurch». Her med David Tennant som har den mannlige hovedrollen.

© Foto: NRK

Så det har ikke vært farlige scener med hester?

– For å være ærlig, så gir de meg ikke akkurat polohester, mer en type sofahest, som er veldig pålitelig. Det er vel kjent at dronning Elizabeth elsker sine corgi-hunder, og det er to av dem i serien.

– De er ubeskrivelig morsomme. Jeg elsker hunder og har alltid hatt hund. Disse to, Prince og Lilly, er helt forskjellige. Prince har god oppførsel, mens Lilly er helt motsatt. Når hun ikke vil noe, gir hun deg et stygt blikk. Men de er begge nydelige. Jeg har alltid lommene fulle av hundesnacks, så de skal like meg bedre. 

BERØMT ETTER 40: Olivia Colmans karriere har skutt voldsom fart etter at hun fylte 40 år. 

© Foto: Getty Image

Virker det?

– For Prince, ja. Men Lilly spiser bare snacksene og ser ut som hun gir meg fingeren, ler Olivia Colman, som la på seg 16 kilo for «The Favourite» og måtte slanke seg som Elizabeth II, for dronningen er i virkeligheten ganske liten.

– Det var faktisk jeg som insisterte på å gå ned i vekt. De la ikke press på meg. Men det føltes galt å spille dronning Elizabeth i samme størrelse som dronning Anne, for hun elsket søtsaker. Men jeg vil nok aldri si ja til en rolle igjen der jeg må legge på meg. Det er så tøft å bli kvitt ekstrakiloene. 

Les også: Seriene vil elsker på Netflix og HBO

OSCAR-JUBEL: Olivia fikk Oscar i kategorien beste kvinnelige hovedrolle i år. Her sammen med to andre prisvinnere, Regina King og Mahershala Ali.


© Foto: Getty Images

Hva lærte du om kongelig etikette?

– Jeg visste at du tar bestikket fra utsiden og jobber deg innover. Det var også snakk om du skulle legge gaffelen med tennene opp eller ned når du var ferdig. Men jeg husker ikke svaret.

Og når du tar en slurk vin, må du alltid bruke servietten først så du ikke lager merker på vinglasset. Du må heller ikke begynne å spise før dronningen har begynt, og du må slutte når hun er ferdig. Det har vært monarker som har gaflet i seg maten så fort at mange ikke fikk i seg suppen før det var slutt. Jeg tror at dronning Anne var sånn. Men vi hadde det morsomt under etikettetimene. Vi satt og spiste nydelig mat mens de som serverte jobbet hardt.

Olivia Colman spiller også i serien «Fleabag» som vant årets Emmy-pris for for beste komedie. Den ble spilt inn samtidig med «The Crown». Hun har vært en hyppig gjest på den røde løperen de siste årene.

GOLDEN GLOBE: – Jeg liker å være så tildekket som mulig, sier Olivia som her mottar Golden Globe-pris tidligere i år. 

© Foto: Getty Images

Hvordan forbereder du deg? 

– Jeg trenger å føle meg sterk og selvsikker, så jeg later som jeg er en annen. En gang hadde jeg på meg en cape fra Stella McCartney og følte meg som en superhelt. Jeg liker å være så tildekket som mulig. 

PRISDRYSS FOR «THE FAVOURITE»: Olivias tolkning av dronning Anne var så mesterlig at prisene ikke lot vente på seg. 

© Foto: Filmweb

Favorittfarge?

– Svart! På Golden Globe i januar, da hun vant for rollen i «The Favourite», hadde Olivia på en svart kjole. Den var riktignok utringet, men armene var svøpt i et mesh-lignende stoff, og materialet dekket hele utringningen opp til halsen.

Nå har hun vært gift med Ed Sinclair i 18 år. De har tre barn, sønnene Finn (14) og Hall (12) og en datter som ble født i 2015.

– Å være mor er det vakreste i livet mitt. Jeg vet ikke engang hvordan jeg skulle begynne å forklare det, sier Olivia Colman.

Hun ble først verdensberømt da hun nærmet seg 40. Akkurat det samme skjedde med Helen Mirren, som nå kan kalle seg Dame Helen. Skal vi tippe at den virkelige dronningen en dag vil gi skuespillerdronningen ærestittelen Dame ...? 

Olivia Colman (45)

Født: 30. januar 1974 i Norfolk i England. 

Bor: I London med mann, tre barn og en hund. 

Familie: Gift med Ed Sinclair. Han begynte også som skuespiller, men ble skribent. De har to sønner og en datter.

Yrke: Skuespiller.

Aktuell med: Netflix-serien «The Crown» som slippes 17. november. Det er tredje sesong av den populære serien, der Olivia Colman erstatter Claire Foy som spilte den unge dronning Elizabeth II. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...