KONSENTRERT:
KONSENTRERT:

Mona samler seg foran kameraet. Hun liker godt å høre på bandet Muse og sangen «Uprising» mens hun jobber for å finne det rette uttrykket. 

© Truls Qvale

Mona Grudt: – Nå tør jeg mer

Mona Grudt (45) mener voksne kvinner må våge å ta sjanser!

22. august 2016 av Åshild Breian

Hun levde et helt vanlig liv helt til hun meldte seg på Miss Universe – knapt 19 år gammel. Mona Grudt reiste tre uker alene til storbyen Los Angeles. Der fant hun tidlig ut at hun var en ordentlig «outsider» med rester av bleket og småkruset permanent i håret. 

Hun kunne ikke gjøre annet enn å være seg selv. Trolig var det med på å gjøre henne til en vinner i 1990. Mona mener også at det var helt avgjørende for hvem hun er i dag.

– Jeg merket over natten at folk behandlet meg annerledes etter at jeg vant. Det gjaldt både folk jeg hadde en nær relasjon til og mennesker jeg møtte på min vei. Jeg ble allemannseie. Da bestemte jeg meg for å være ærlig mot meg selv og de rundt meg. Jeg har sterke røtter i måten jeg vokste opp på. Jeg kan ikke se for meg at jeg skulle ha «forfina» meg på noe vis, sier Mona.

Og slik er trønderjenta – som har rukket å bli 45 år – fremdeles. Hun kommer trillende på en liten koffert i Armani-jeans, lave, blå kilehælsandaler med korkhæl, en enkel, gråmelert t-skjorte og oksiderte smykker fra det norske sølvmerket Sitara. Håret har hun faktisk farget selv – med hjemmehårfargen hun reklamerer for.

– Jeg har jo noen små grå, da, og jeg tok etterveksten selv, sier hun.


– Tøft å være alene

Akkurat som alle andre opplever hun opp- og nedturer. Nå er hun særlig glad for sin samboer gjennom halvannet år. Islandske Bjørgvin Thorsteinsson (47) utgjør en stor forskjell i privatlivet hennes.

– Det er klart jeg merker forskjell på å være en eller to. Jeg ser veldig verdien av å være to voksne i huset. Innimellom har det vært litt tøft å være alene med to jenter. Da har du ingen å støtte deg på. Det er veldig hyggelig å ha en samboer, sier Mona.

Hun vet hva hun snakker om. I flere år hadde hun hovedomsorgen for døtrene Milla (9) og Bianca (6) etter at hun og ektemann nummer to, Brody Bittrick, gikk fra hverandre da minstejenta Bianca var halvannet år.

– Jeg er så heldig å ha en samboer som er kokkeutdannet og slapper av med å lage mat, mens jeg stresser med å lage mat. Alle har blitt veldig flinke til å smake på nye ting.

I påsken var storfamilien på tur, i sommer har Mona ladet batteriene i Norge. Et av høydepunktene var «Ut i havet»-festivalen i Mausundvær, ute i havgapet utenfor Frøya.

NY KJærlighet:
NY KJærlighet:

Mona Grundt er samboer med Bjørgvin Thorsteinsson. Etter flere år som alenemor merker hun stor forskjell i å ha en annen voksen i huset. 

© Morten Qvale

Holdninger og tradisjoner er viktig for Mona. Derfor har hun debutert som vigsler for Human-Etisk Forbund etter å ha vært medlem siden 2004.

– Jeg identifiserer meg mye mer med humanetiske verdier enn med holdningen i kirken – og så tror jeg ikke på Gud. Jeg har følt at kirken ikke har vært så inkluderende. Jeg mener likeverd er veldig viktig. Vi har hatt navnefester, og eldstesønnen min Oliver har konfirmert seg humanetisk. Jeg har aldri angret på det. Jeg synes seremoniene er vakre og høytidelige.

Mona har en avtale om å vie fire par i løpet av sommeren og høsten. Noen vil gifte seg utendørs, noen på et galleri og noen i en låve.

– Jeg kjente ikke noen av parene på forhånd, men nå har jeg jo blitt litt kjent med dem. Det er personlig og høytidelig. Dette er en oppgave jeg gleder meg til. Det blir veldig stas, sier Mona.

Scenevant er hun fra før. Hun opptrer ofte som konferansier, særlig på arrangementer rundt i Trøndelag. Hun og tidligere ordfører Marvin Wiseth har funnet tonen. 

Mona er også akkurat ferdig med et foredrag basert på hennes egne livsopplevelser, som hun kommer til å holde i ulike sammenhenger. Mona er opptatt av å kunne gi mest mulig tilbake når hun binder sammen delene i et arrangement. Derfor tar hun timer hos sangpedagog for å kunne synge.

– Hvis jeg skal opptre, kan jeg ta et par timer i uken, andre ganger kan det være mer sporadisk. Pedagogen målte stemmestyrken min da jeg begynte. Den har utviklet seg. Det er spennende å følge med på. Jeg kommer jo aldri til å være en Whitney Houston, men jeg synes det er bra å kunne tilby noe mer enn å bare snakke.

Musikk og dans er noe av det Mona setter mest pris på. Helt fra hun var liten jente og svingte seg i mammas poncho til Nøtteknekkeren, har den langbente modellen elsket å danse. Men nå har en trøblete skulder satt en foreløpig stopper for utfoldelsen.

– Jeg var med på jubileumsprogrammet for «Skal vi danse». Da vi øvde inn dansen, greide jeg å få en skade i skulderen. Inntil videre trener jeg styrke et par ganger i uken, og noen ganger med personlig trener. I sommer har jeg trent med en yogainstruktør som selv har vondt i skulderen, og dermed fått øvelser jeg kan gjøre, sier Mona.

Takknemlig:
Takknemlig:

TAKKNEMLIG: Mona er glad for at det fortsatt er bruk for henne som modell i en alder av 45 år. Klikk her for å se hvor plaggene til Mona Grudt er fra.

© Truls Qvale

Sjelden hudsykdom

Likevel har Mona kropp som en tenåring.

Hun smetter lett inn i de trendy høstantrekkene som stylisten har funnet frem.

Frisør og makeupartist Sissel Fylling synes hun rett og slett er en ren drøm å sminke.

– Jeg velger noen farger med litt metallisk effekt fordi de oppfører seg forskjellig ettersom hvor lyset faller på øyelokket. Mona har en fantastisk hud og jeg velger kremkonsistenser for å få frem gløden, sier Sissel.

Det eneste hun justerer en smule er øyenbrynene. Det gir Mona et effektivt lite ansiktsløft.

– Jeg pleier å gjøre brynene selv. Sissel er den første som har fått røre dem, sier Mona fornøyd.

Hun har arvet den perfekte huden fra moren sin. Mona har aldri hatt hudproblemer.

– Jeg har alltid vært flink til å rense huden om kvelden. Da jeg var tenåring var det nok med noen dårlige babywipes. Men nå er jeg nøye med å rense huden med micellar-rensevann fra Garnier hver morgen og kveld, og jeg bruker nattkrem. Om morgenen tar jeg på en dagkrem, og jeg bruker foundation med solfaktor 15 hver dag.

Hun er heldig som aldri har vært en sol-elsker.

– Jeg synes det er ubehagelig, og det blir for varmt når solen steker. Det finnes veldig mange fine selvbruningsprodukter som gir naturlig farge. Jeg fikk vitiligo og mistet fargepigmenter i huden etter at jeg fikk Oliver. Det samme som Michael Jackson og Jonas Gahr Støre. Det er jo ikke den verste klubben å være i. Og det er jo ikke noe farlig. Jeg bare klapper inn litt skum med farge.


– Spiser vanlig norsk mat

På grunn av døtrene våkner hun i halv sju-tiden. Men som en ekte kaffekjerring starter hun alltid morgenen med en halvtimes tid til en kaffe på nykvernede bønner og masse melk på sengen. Nå er det ofte Bjørgvin som serverer den. Det setter Mona stor pris på.

– Jeg spiser vanlig norsk mat. I dag spiste jeg grovbrød med ekte smør, et par skiver bacon og litt eggerøre til frokost. Jeg er veldig svak for gode sauser og rømme. Bortsett fra litt laktose-intoleranse har vi ingen allergier i familien. Vi spiser veldig variert, sier Mona.

Hun er opptatt av at Milla og Bianca skal få en så normal oppvekst som mulig. De er vant til å se mamma avbildet i reklamer, men Miss Universe har aldri vært noe tema hjemme hos dem. Bortsett fra et fotografi av Mona i full størrelse er det ingen effekter som minner om tiaraer eller missetitler.

– Det var faktisk gjennom andre mødre på skolen at jentene fikk høre om konkurransen. Da måtte jeg jo forklare dem hva jeg hadde vært med på, slik at de har noe å svare. Nå svarer de bare at de har en helt vanlig mamma og at hun aldri går på spa. Det er så normalt at det er nesten kjedelig.

SPONTANT:
SPONTANT:

Mona Grudt var bare 19 år da hun meldte seg på til Miss Universe. Hun dro ganske spontant til Los Angeles for å være med på konkurransen. Det endret livet hennes totalt.

Et modellbyrå i Trondheim har allerede spurt om å få jentene på sin liste. Det har Mona foreløpig sagt nei til.

– De har blitt litt mer opptatt av å gå catwalk. Det er vel noe med alderen. Foreløpig har de fått være med på catwalk for et gjenbruksarrangement.

– Hva sier du hvis de selv en dag vil være med på en missekonkurranse?

– Da ville jeg latt dem få delta, men blitt med som påpasser. Jeg vet jo hva det dreier seg om og jeg kunne komme med noen gode råd slik at de ikke havner blant ulvene, sier hun.

Men å oppfordre til missekåringer kommer Mona aldri til å gjøre. Da er hun mer opptatt av at jentene får den utdannelsen hun selv aldri fikk – men som hun nå tar igjen for ved å kaste seg ut i nye utfordringer. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...