Ny forståelse: Gunn Hild Lem fikk en ny forståelse av lykke da det gikk opp for henne at lykke er et spørsmål om å føle gode ting
Ny forståelse: Gunn Hild Lem fikk en ny forståelse av lykke da det gikk opp for henne at lykke er et spørsmål om å føle gode ting© Svein Finneide

Gunn Hild Lem tok grep om egen lykke

I flere år hadde Gunn Hild Lem holdt jevnlige foredrag om sorg og død. Så kom hun til et punkt hvor hun trengte å bli lykkelig.

1. februar 2019 av Tone Solberg

Går det an å lære seg å bli lykkelig?

Det var spørsmålet Gunn Hild stile seg selv. Helt siden ektemannen, den kjente miljøvernforkjemperen Steinar Lem, døde i 2009, har hun vært åpen om en sorg som på det verste kjentes som bunnløs. Men med to døtre som ennå ikke hadde rukket å fylle 10 år og en hyggelig kjæreste hun også ønsket å ta vare på, kunne hun ikke fortsette å kave i mørket. Eller bare være halvveis og noe motvillig til stede i hverdagen.

Forfatterstipend

Fire år etter at hun ble enke, søkte hun forfatterstipend for å skrive en alvorlig bok om lykke. Ambisjonen var at den skulle være seriøs og kunnskapsbasert. 

Med alle mine foredrag om sorg var jeg blitt en sånn «kreft-og-død-og-helvete»-dame. Nå ønsket jeg å skrive bok om noe hyggelig – som lykke. Men jeg skjønte jo snart at da ville mange mennesker komme og spørre om jeg var lykkelig. Og det var jeg jo ikke. Men jeg var ikke bånn ulykkelig lenger heller.

Møte med selvhjelpslitteratur

Full av både pågangsmot og nysgjerrighet overfor et ganske fremmed felt, gikk Gunn Hild til innkjøp av et betydelig utvalg av de utallige bøkene som er skrevet om lykkeforskning og hvordan finne mer glede i hverdagen. Det tok ikke mange bøkene før hun var ganske desillusjonert.

– Jeg følte en motstand mot mye av det jeg leste i haugen med selvhjelpslitteratur som lå strødd utover stuegulvet, innrømmer hun. – En av dem ga for eksempel råd som at jeg burde legge meg tidligere og rydde i alle skuffer og skap i hele huset. Det er jo ikke mulig å tro på at man kan bli lykkeligere av å ha det ryddig omkring seg, som om lykken ligger gjemt innerst inne i roteskuffen?


Gunn Hild Lem føler nå mer glede i hverdagen
Gunn Hild Lem føler nå mer glede i hverdagen© Svein Finneide

Nytt fokus

Gunn Hild, som både har psykologi grunnfag og leste mye organisasjonspsykologi da hun tok en master i ledelse på BI, besluttet å gå grundigere til verks. Fra eget liv visste hun mye både om tunge tanker og om tvil, selvforakt og dårlig selvbilde. Nå brukte hun måneder på å lese seg opp både i filosofi, psykologi og nevrologi. 

Etter hvert gikk det opp for henne at lykken rett og slett er et spørsmål om å føle gode ting. Dermed ble det en runde med lesing av et annet slag, nemlig om hvordan følelser skapes. Hun leste om hjerneforskning, hørte på hjerneforskningspodcaster, leste om buddhisme og forskning på meditasjon.

boken alvorlig lykkelig
Aktuell: Gunn Hild Lem har skrevet boken "Alvorlig lykkelig", fra Tiden Norsk Forlag, 379 kr.© Tiden Norsk Forlag

Mer glede

Fem år etter at dette dypdykket i ukjent farvann tok til, kan hun med hånden på hjertet si at hun kjenner seg lykkelig. Det vil si: «Alvorlig lykkelig». For som hun sier: – Tittelen på boken skyldes at det er et anstrøk av alvor i min natur som nok alltid kommer til å være der. Men forskjellen er at nå kan jeg for eksempel slappe av på ferie uten å grue meg til at den tar slutt, og jeg kan le og tøyse på en måte som jeg ikke gjorde tidligere. Jeg føler rett og slett mer glede i hverdagen. 

I Tara nr 02 2019 kan du lese mer om Gunn Hild Lem og de fire grepene som gav varig endring i hennes liv.


Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...