Dronning Margrethe II på Fredensborg Slot

POPULÆR JUBILANT: I anledning dronning Margrethes 80-års har fotograf Per Morten Abrahamsen tatt en kunstportrettserie av jubilanten – her er dronning Margrethe avbildet i sitt arbeidsrom på Fredensborg Slot som hun selv har fargesatt.

© Per Morten Abrahamsen

Dronning Margrethe fyller 80 år!

Dronning Margrethe II av Danmark fyller «firs» torsdag 16. april. Dronningen har vært regent av Europas eldste monarki i over 40 år, men det var ikke gitt at denne kreative kvinnen skulle bli dronning av Danmark ...

15. april 2020 av Cecilie Espensen

Dronning Margrethe II er en populær og elsket regent i vårt naboland i sør med et nært og kjært bånd til vår egen dronning Sonja –  og kong Harald som er hennes tremening. Men som jente og eldste barn av kong Fredrik IX og dronning Ingrid var det ikke hun som var tronarving da hun kom til verden 16. april 1940.

Grunnlovsendring 

Det var kongens yngre bror, Knud, som var tronfølger, siden kong Fredrik IX og Dronning Ingrid ikke fikk en gutt. Men det var krefter i både Folketinget og den danske befolkningen som ville ha Margrethe som dronning og i 1953, var Tronfølgeloven av 1953 et faktum, og medførte at Margrethe ble den første i arvefølgen i den populære danske kongefamilien. Dronningen overtok tronen etter sin fars død i 1972.

Dronning Margrethe II av Niels Strøbek 1977

MALERI AV EN MALERINNE: Niels Strøbeks portrett Dronning Margrethe II fra 1977 viser dronningen i starten av hennes kunstnerkarriere. Det samme året illustrerte hun en dansk utgave av «Ringenes Herre« under et pseudonym. Maleriet er en del av utstillingen «Dronningens Ansigter» på Fredriksborg i København.

© Dronning Margrethe II Niels Strøbek 1977

Kreative dronning Margrethe

Dronning Margrethe studerte faktisk både statsvitenskap og arkeologi ved universitetene i Århus og Cambridge, men det er hennes fantasi, fargeglede og kunstneriske evner hun er mest og best kjent for. Allerede i 1977 illustrerte hun en dansk utgave av J.R.R. Tolkiens «Ringenes Herre» – under pseudonymet Ingahild Grathmer – flere illustrasjoner under samme dekknavn fulgte etter dette.

Dronning har siden designet kostymer for teater og film og designet og brodert messehagel og bispekåper. Dronning Margrethe har jobbet mye med decoupage og mottatt skryt for sine malerier. Det kreative universet deler hun med vår egen dronning Sonja – de to gode venninnene hadde sin første felles kunstutstilling i Baroniet i Rosendal i 2015.  


Dronning Margrethe og dronning Sonja på pressekonferanse i Baroniet i Rosendal 2015

GODE VENNINNER: Dronning Margrethe og dronning Sonja (t.h.) deler kunstinteressen og det å være utøvende kunstnere. Her avbildet på åpningen av deres første felles kunstutstilling «Fra fjell og kyst» på Baroniet i Rosendal i 2015.

© Marit Hommedal/NTB Scanpix

I en film nylig postet på youtube.com forteller dronning Margrethe selv om sitt kunstnerliv, hvordan noen kanskje tenker at det er underlig at hun tror at hun jobbe med kunst siden hun ikke har lang karriere bak seg med å jobbe med det, men hun sier at mottagelsen har vært fair:

«Jeg synes i det store og det hele at jeg føler at jeg har fått en fair behandling. Jeg har ikke blitt strøket med hårene, men jeg har heller ikke bare blitt pepet ut rett og slett.»

At hun er kreativ er det ingen tvil om. Hun forklarer det slik selv i boken «Dronning av Danmark»:

«Jeg drømmer alltid i farger. For fullt. Technicolor. Over alt.» 

DRONNING MARGRETHE 60 ÅR: Jørgen Bobergs portrett Dronning Margrethe II, akryl og olje på masonitt, fra 2000 er også en del av portrettutstillingen på Fredriksborg i forbindelse med dronningens 80-årsdag.

Feires med egen portrettutstilling

På Det Nationalhistoriske Museum på Fredriksborg i København var alt klart til en stor utstilling med bla. portretter av dronning Margrethe II, men som følge av koronapandemien, har den pt. ikke blitt åpnet enda. Utstillingen «DRONNINGENS ANSIGTER H.M. Dronning Margrethe II 1940–2020» viser gjennom det klassiske portrettmaleriet dronningen fra fødsel til den 80-årsdagen gjennom ulike kunstneres pensel og staffeli. Er vi heldige, utsettes åpningen av utstillingen til grensene mellom Norge og Danmark åpner igjen og så vi også kan bli med på feiringen av dronning Margrethe – gratulerer med dagen!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...