© Hilde Brevig

Björg Thorhallsdottir: – Jeg ser på meg selv som en miljøgris på slankekur

–Det nytter, så lenge alle gjør sin del, sier kunstneren Björg Thorhallsdottir. Klesbyttekvelder og Fairtrade-kaffe rett fra kaffebonden i Honduras er bare to av flere prosjekter i slankekuren for en ganske enestående, selverklært miljøgris.

5. juni 2020 av Victoria Wæthing

Björg Thorhallsdottir

Alder: 45.

Bor: I Oslo.

Familie: Sønnen Tolli (16).

Yrke: Kunstner, foredragsholder, forfatter, blogger, fast spaltist i Tara, cava- og vinprodusent og ølbrygger. 

Aktuell: Med boken «Trøst» på Pitch Forlag. Sammen med søsteren Dora kommer hun til Tara-weekend i oktober. Les mer på Taraweekend.no. 

Björg Thorhallsdottir er en av Norges mest kjente kunstnere, forfattere og foredragsholdere. Sammen med søsteren Dora Thorhallsdottir har hun de siste årene trukket fulle hus over hele Norge med showet «Bobler». Akkurat nå er hun aktuell med boken «Trøst» på Pitch Forlag, en bok Björg har vært svanger med i mange år.

– Når vi faller og slår oss, kan vi sette et plaster på såret. Vi har imidlertid ikke en tilsvarende førstehjelp for en vond dag, sier hun, og bestemte seg for å gjøre noe med akkurat det. Resultatet er boken «Trøst» som består av en rekke korte tekster sammen med Björgs vakre og fargerike grafikk, der hver eneste tegning har en historie å fortelle.

– Når man er i sorg, orker man ikke å lese lange tekster. Derfor ville jeg la kunsten fortelle historien alene. Jeg ville lage en bok som lindrer, en bok som gir og ikke tar, en bok som gir håp, styrke og mot. Og trøst.

Björg er hjemme i huset sitt på Ormøya, men egentlig skulle hun vært på turné i Norge. Björgs liv går vanligvis i hundre, det er alltid noe som skjer. Hun tror koronatiden har gitt oss en stillhet som gir oss tid til å se hverandre. 

Björg har hatt stor suksess med «Bobler»-turné med søsteren Dora. Med
seg hadde de blant andre den svenske gjesteartisten Cecilia Vennersten. 

Hun forteller om en venninne som har fått hjernerystelse, en annen som skal rydde ut av et dødsbo.

– Jeg vet ikke om jeg ville plukket opp at disse to menneskene trengte hjelp hvis det ikke hadde vært for denne pausen i hverdagen. Vi trenger hverandre. Vi må bli flinkere til å be hverandre om hjelp, og til å tørre å ta imot. 

 I boken «Trøst» forteller Björg Thorhallsdottir historier gjennom korte tekster og vakker grafikk. Pitch Forlag, 369 kr. 

– Jeg ville lage en bok som lindrer og gir håp, styrke, mot og trøst, sier bokaktuelle Björg Thorhallsdottir. 

© Hilde Brevig

Koronatiden har tvunget oss til å ta vare på kloden, mener Björg, og hennes aller nyeste prosjekter dreier seg om hennes store hjertesak: miljø og bærekraft.

– Visste du at man for første gang på nesten 30 år kan se himmelen i Kina?

Björg Thorhallsdottir mener det er et lyspunkt i en vanskelig koronatid at kloden allerede i er i ferd med å helbrede seg selv. Hun bare håper vi ikke glemmer.

– Vi må ikke glemme at de små endringene vi gjør i våre egne liv, kan ha stor påvirkning på en hel verden. Det er en lærdom vi må ta med oss fra denne tiden. Det nytter, så lenge alle gjør sin del, sier hun.

– Jeg ser på meg selv som en miljøgris på slankekur, fortsetter Björg og ler.

Hun gjør så godt hun kan. Det viktigste er ikke nødvendigvis hvor mye man gjør, men at gode mennesker med gode intensjoner for kloden engasjerer seg slik at man på den måten kan endre maktbalansen i verden.

– Vi må bruke vår makt som forbrukere. Det er mye makt i hvor vi legger pengene våre. Visste du at det kreves like mye vann for å produsere en olabukse som å ha på dusjen i et helt år?

– Det nytter, så lenge alle gjør sin del, sier Björg om lærdommen fra koronatiden. 

© Hilde Brevig


Björg er opptatt av at verdens klesproduksjon står for omtrent 30 prosent av verdens forurensning. Derfor vil hun også helst at vi skal kjøpe klær og sko fra produsenter i Norge og Europa. Det er viktig for å spare verden for forurensning fra transporten, men desto viktigere er det å handle fra steder med kontroll på arbeidernes arbeidsvilkår. Hun vil få bukt med bruk- og kast-mentaliteten og øke kunnskapen om hva vi faktisk bruker pengene våre på.

– Vi går jo alle kledd i plast, sier hun oppgitt. – De syntetiske klærne forurenser jo ikke bare når de blir produsert, men også når vi går kledd i dem og når vi kaster dem på dynga hvor de blir liggende og råtne. 

Björg har selv ikke shoppet noe særlig på tre år. Hun gir seg selv tillatelse til å kjøpe én fin ting i året. Da skal det være et plagg som hun kan ha i mange år, som er av god kvalitet og som hun har ønsket seg over lang tid. Björgs garderobe får ellers bare nye tilskudd fra diverse byttekvelder hun arrangerer med venninner. Hun mener byttekvelder er ideelt fordi folk av og til kjøper plagg som de bare bruker en gang.

– Vi sparer både penger og miljø på å bytte i stedet for å kjøpe. Inviter en gjeng venninner som er mer eller mindre samme størrelse. Ta med alt fra t-skjorter til kjoler og bukser, oppfordrer hun.

– Vi bytter alt – bortsett fra undertøy.

Björg arrangerer slike kvelder med jevne mellomrom, og ofte med ulike venninner slik at alle kan finne noe nytt. Hvis det er flere venninner som vil ha det samme plagget, prøver alle det på seg, og så kan de andre gi en brutalt ærlig mening om hvem som kler det best. 

17-åringen Björg smaker på kaffen inne på en kaffeplantasje i Mexico. Der startet miljøengasjementet hennes. 

© Privat


Hvordan startet egentlig hennes brennende engasjement for miljøet?

Jo, da hun var utvekslingsstudent i Mexico, 17 år gammel. Hun var på besøk på en kaffeplantasje langt oppe i fjellene, der familien som eide plantasjen bodde i stor fattigdom. Björg fikk være med på å plukke kaffebønner i et par timer. Det hun husker best, er hvor vondt det var. Dessuten var det vanskelig å få tak i bønnene, for hun måtte hele tiden være på vakt mot slanger som buktet seg rundt på bakken like ved føttene hennes. Hun så at de andre arbeiderne kom tilbake til farmen etter en 13-timers arbeidsdag. De ville ha bedre betalt av kaffebonden. Det kunne han ikke tilby, prisen på kaffe lå allerede under produksjonskostnad. Opplevelsen gjorde inntrykk på Björg, og derfor begynte hun å kjøpe fairtrade-kaffe – og bare det.

– Det er dessverre mye korrupsjon også i hjelpearbeid. Vi glemmer så fort at det som er riktig for oss, ikke nødvendigvis er riktig for dem, sier Björg.

Det siste året har hun derfor inngått et samarbeid med Cemo kaffe, som drar til Guatemala, Honduras og Kenya og kjøper kaffen direkte fra kaffebonden som dermed får betalt det kaffen egentlig koster. Kaffen med Björgs illustrasjoner på pakningen, har ganske uforglemmelige navn som Bitchcraft, Wake me up, Ingen morning blues og I kafferus. Samarbeidet mellom Björg og Cemo hjelper bortimot 30 kaffefarmer. Det er kanskje en dråpe i havet, men det hjelper, for stadig flere kaffefarmer må stenge fordi de ikke har råd til å fortsette produksjonen.

– Det tar fem år å bygge opp en kaffefarm. Hvis alle fortsetter å stenge, vil vi få kaffemangel. Derfor oppfordrer jeg alle til å bli mer bevisst på hva de kjøper, og kanskje bruke de ekstra kronene som sørger for at alle som deltar i produksjonen får betalt, og har råd til å sende barna sine på skole. Til å spise og bli mette, sier 45-åringen engasjert.

Björg Thorhallsdottir på vingården på Sicilia der de lager den nye rosévinen hennes. 

© Privat

Björg har flere miljøprosjekter enn bare kaffe. Den nye rosévinen hennes fra Sicilia, La Vita rosé, er produsert av mennesker som kaller seg selv «green til the extreme.» Björg samarbeider også med en venninne på Island om hvordan omgjøre søppel til nye produkter, for eksempel bruker de kaffegrut fra alle kaffebarene på Island til å produsere hudskrubb. Det siste året har hun sammen med Anette Løken Jahr også laget programmet «Miljøgrisene» på Facebook, der de drar hjem til norske kjendiser for å inspisere deres miljøstandard.

– Jeg vil så gjerne ta vare på kloden, men noen ganger er det nesten slik at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne. Det føles litt som å skulle svelge en hval. Det beste man kan gjøre er å starte med en liten ting av gangen, for så å gå videre til neste steg. Å slutte å kaste mat er et godt sted å begynne, sier hun. 

Björg handler mat en gang i uken, og prøver hele tiden aldri å kaste noe. Å kaste mat føles som et nederlag, og hvis hun må det, blir hun ordentlig skuffet over seg selv. Hun forteller begeistret om hvordan hun nylig lagde en nydelig gryterett med steinhard brie og et gammelt brød.

– Alle elsket gryteretten. Men jeg tror ikke det ville vært tilfelle hvis de visste hva som var oppi, ler hun hjertelig. Før hun igjen blir alvorlig:

– Det er viktig at vi blir bevisste. Når folk snakker om flyskam, må de tenke på hva de spiser også, og hvordan den maten faktisk kommer hit til Norge. Dessuten har vi produsert nok klær og møbler for minst 100 år fremover. Fortsetter vi slik vi gjorde før korona, er jeg redd for at vi ikke har en klode å gi videre til våre barnebarn. Vi trenger ikke noe nytt, vær kreativ, sier hun inntrengende.

– Bare se hvor godt kloden har det nå! 

Björgs fairtrade kaffe-samarbeid med Cemo hjelper bortimot 30 kaffefarmer i Mellom-Amerika og Afrika. Hun illustrerer selv kaffepakkene. 

© Hilde Brevig

BJÖRGS KAFFESKRUBB

Vi drikker ti tonn kaffe daglig bare i Oslo. I stedet for å la kaffen bli til søppel, kan du bruke kaffegrut til å lage en skrubb som gjør huden silkemyk. Putter du det på et gammelt syltetøyglass, har du verdens fineste vertinnegave. Skrubben lages av kaffegrut, havsalt, olje eller kokosolje og esoterisk olje du får kjøpt på apotek og helsekost.

OPPSKRIFT:

2 deler kaffegrut
1 del ekstravirgin oliven- eller kokosolje
1 del havsalt
noen dråper esoterisk olje
Bland alt sammen i en bolle og kna det sammen med hendene dine.

PSST! Kaffegrut er også perfekt for å beskytte blomsterbedene dine mot brunsnegler. Legg en linje kaffegrut langs kanten på blomsterbedet, og du vil se at rosene dine blomstrer finere enn noen gang før. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...