Psykolog Sissel Gran (t.v.) og Nora Skaug.© Tara

Hekta?

Er du fanget i et romantisk hekt? Ta testen, og få råd fra boka "Hekta på et håp om kjærlighet"av Sissel Gran og Nora Skaug.

25. november 2010 av Marit Lien

- Jeg samlet frenetisk på tekstmeldinger, Verken spiste eller jobbet. Alt kretset om "Frank". Det var et rotterace som varte i 152 dager. Repeterende, slitsomt og dødsirriterende. Jeg raste ned 15 kilo, men jeg var handlingslammet og ute av stand til å skjerpe meg. Det skulle vise seg at jeg var hekta, forteller Nora. - Jeg var hekta på et håp om kjærlighet.

Nora Skaug (48) er en flott og ressurssterk kvinne. Hun har en ordnet og trygg tilværelse, og ingenting tilsa at hun skulle havne i den nedbrytende runddansen som nesten knekket selvfølelsen hennes.

Men selv den mest erfarne og selvsikre kvinne kan havne i et hekt - en tilstand psykolog Sissel Gran beskriver som "en tvangspreget, nervøs og romantiserende opptatthet av en annen, med sterke innslag av panikk og avhengighet".

I boken "Hekta på et håp om kjærlighet" har Nora skrevet dagbok om de 152 dagene med "Frank", mens Sissel skriver om hekta-fenomenet i et psykologisk perspektiv. Hun har hentet fagstoff fra hele verden for å forklare det romantiske hektet.
- Uforutsigbarhet, periodisk belønning, av- og påkoblingsmekanismer, og varm- og kald-strategier kan skape avhengighet hos både mennesker og dyr, avslutter Sissel.

 

Hvis det er noe du lurer på rundt det å være hekta, kan du gå til Noras og Sissels blogg Hektablogg.

 

Tror du at du er hekta? Ta testen her.

 

 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...