Fargerike hus på rekke

PERFEKT UTEAKTIVITET: Ved å vaske husfasaden nå når været tillater det, får du ikke bare et «nytt» hus, men du kan oppdage skader tidlig – og får lagt inn en fysisk aktivitet utendørs.

© Getty Images

Guide: Slik tar du den utvendige husvasken

Nå som du har ledig tid og solen skinner, er en vårsjekk av fasaden en hyggelig aktivitet for hele familien. Ved å vaske huset utvendig sammen får dere alle fysisk aktivitet og får samtidig sett over malingen slik at dere oppdager eventuelle skader.

26. mars 2020 av Chera Westman/ifi.no.

Å se over tilstanden til fasaden, er noe alle i huset kan hjelpe til med. Når vårsolen varmer og vi har tid sammen i familien, er det en god idé å bruke noen timer til å vaske fasaden og samtidig sjekke tilstanden til treverk og maling. Gjør derfor en hus-sjekk og fasadevask til en (v)årlig familieaktivitet.

Vaske husfasaden med høytrykksspyler

EKSTRA KRAFT: En høytrykksspyler er til god hjelp når du skal vaske husfasaden. 

© Getty Images

Lønnsomt å vaske fasaden

Når du vasker huset hver vår, får du ikke bare en skinnende ren fasade. Du får også muligheten til å oppdage småskader i malingfilmen tidlig. Da rekker du å utbedre lokalt, før små sprekker, hakk og sår gjør stor skade.

– Ta med familien ut i vårsolen og vask huset sammen. Det er både hyggelig å gjøre noe sammen, og du kommer samtidig tettere opp til fasaden enn du gjør ellers. Da ser du lett om det er noe som må utbedres i løpet av sesongen, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

– Ha gjerne med deg en notatbok, eller bruk notatfunksjonen i mobilen, og knips bilder som du kan bruke til planlegging av fremtidig utbedring og vedlikehold. 

Skader på malingen på husvegg

FORT GJORT: Hakk og sår i malingfilmen som har kommet av slag, snømåking eller stabling av ved for eksempel, bør utbedres før skaden vokser seg stor.

© Chera Westman/ifi.no

Se opp for sprekker og skader

En liten sprekk eller et sår i malingen kan se ubetydelig ut til å begynne med. Men også gjennom de små skadene kommer fukt og regn inn i treverket bak den beskyttende overflatebehandlingen. På sikt fører fukten til at malingen flasser og at kledningen råtner.

– Skader som du oppdager mens du vasker, kan du gjøre noe med, sier Åsa Schaanning hos Jordan.

– Se etter små sprekker og mekaniske skader i malingfilmen. Vær spesielt oppmerksom på tilstanden nederst på kledningen og alle utgående hjørner og kanter rundt vinduer og andre detaljer. På skarpe kanter og utgående hjørner er det vanskelig å få malt tykt nok, og dårlig kantdekk fører til at malingen slites raskt.

Vask nå – fiks senere

– Har treverket skarpe kanter, danne det raskt en sort strek i malingfilmen over kanten. Etter en tid går det hull i malingen der streken er, forteller Thor Ingar Røneid hos Butinox.

Vask av fasade og terrasse kan gjøres straks det er trygt å ha hageslangen fremme uten at vannet fryser i løpet av natten. Men du bær vente med å utbedre skader og male huset til døgntemperaturen er stabil over + 5–10 grader, slik at malingen får gode forhold for å tørke og herde under.

– En gledelig overraskelse mange får, er at man etter husvasken oppdager at huset ikke trenger å males likevel. Farger og glans kommer til sin rett igjen og huset ser helt ok ut, sier Øystein Godeng.

Vasking av fasade med bøtte og kost

REGNET BIDRAR: – Å vaske fasaden er viktig å gjøre regelmessig. Regn hjelper til med å rense fasaden for løst skitt og smuss, men vil ikke fjerne alt. Under store takutspring og på den ru kledningen vil det alltid være behov for mekanisk vasking, sier Åsa Schaanning.

© Jan Lillehamre/ifi.no

Bruk riktig vaskemiddel

Til husvasken brukes en vaskekost og et egnet vaskemiddel som kjøpes der du ellers kjøper maling. Malingprodusentenes rengjøringsmidler er beregnet for fjerning av smuss på malte flater, og inneholder både midler som løser opp og transporterer smusset vekk med vaskevannet, og fungicider som dreper spor av svertesopp og alger. På emballasjen finnes en doseringsanvisning, som bør følges.

– Det blir ikke dobbelt så rent hvis du bruker dobbelt så mye rengjøringskjemikalier i vannet. Husk også å skylle nøye og forsøk å komme til overalt. Når du tror du har skylt godt nok, skyller du enda mer, sier Per Myhre hos Nordsjö.

Sjekkliste

Dette bør du holde øynene åpne for:

 • Sprekkdannelser
 • Slagskader
 • Bart treverk
 • Bevegelser
 • Dårlig kantdekk

Hold særlig fokus på nederste meteren på kledningen, samt rundt vinduer og på vindskier og andre utsatte detaljer.

 • Endeved
 • Kuttflater
 • Spikerslag
 • Innfestninger
 • Kalde bygningsdeler
 • Vinduer og omramminger
 • Sprosser

Seneste

Kanskje er du også interessert i...