© depositphotos.com

Gi barna dine mer mestringsfølelse i hverdagen

7. mars 2023 av Annonsør

Det å oppdra barn har mange forskjellige utfordringer og en av de som kanskje kan ha mest innvirkning på fremtiden er den mestringsfølelsen som barn utvikler når de begynner å bli store. Mestringsfølelse er noe som gir selvtillit og kan bidra til mer selvstendighet og tillit til dem selv, noe som er viktige elementer i det å bli eldre – spesielt i en verden der det er utrolig mye påvirkning utenfra. Det høres kanskje overveldende ut, men det er faktisk helt små ting som kan hjelpe ungene med å bygge mer mestringsfølelse.

Gjør det lettere for dem å passe på tingene sine

Det er mange små ansvar ungene kan få i hverdagen, og en gradvis overgang til mer ansvar er også en gradvis overgang til mer mestringsfølelse. Det å la de store ungene bruke navnelapper på tingene sine kan ha mange fordeler. Du kan bruke navnelapper på klær, navnelapper på tekstiler og navnelapper på leketøy. Alt dette kan hjelpe de store ungene med å ta mer ansvar og få mestringsfølelse i forhold til sine egne ting.

Med tøyklistremerker kan det for eksempel bli enklere for dem å være med på å brette eller sortere klær hvis det er navnelapper på klærne deres, eller å rydde bort sine egne leker når det er navnelapper på leketøy. Navnelapper på tekstiler, leker og andre ting gjør det enklere for ungene å ta mer initiativ selv om føle at de får til noe. Navnelapper er en liten ting, men de kan bidra til spennende utvikling på denne måten.

La dem ta del i matlagingen

Det er forskning som viser at sannsynligheten for at ungene spiser opp er høyere hvis de selv har vært med på å lage maten, og det handler ikke om at det smaker bedre hvis de bidrar. Det handler om den mestringsfølelsen de får av å ha vært med på å lage maten. Selv om de kanskje ikke rent faktisk bidrar så mye, er det følelsen av å bidra som er det bærende elementet her.

Det å underbevisst føle at de bidrar til fellesskapet og at det de gjør blir satt pris på, er noe som bygger selvtillit. Selv hos de minste. Så det å ta dem med i prosessen gir dere ikke bare en måte å være sammen på dere kanskje ikke har ellers, det gir også ungene en god følelse som de kanskje ikke forstår, men som bygger selvtillit.

Oppfordre dem til å prøve nye ting

Det er mange måter å prøve nye ting på, men nesten uansett hva det er, kan det bidra til at ungene får mer selvtillit. Det å føle på mestringsfølelse gir selvtillit, så det å prøve nye hobbyer eller mindre ting i hverdagen – og hjelpe dem med å fortsette gjennom den utfordrende delen og inntil de mestrer det nye, er noe som kan overføres til nesten hva som helst senere i livet. Små opplevelser av mestring er noe som skaper et sterkt fundament på sikt, der ungene tror på seg selv og egne evner. Det kan føles som små ting, men de er utrolig viktige.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...