Obertsvillaen i Drøbak og hortensia i full blomst hos Eva Mellqist

KANSKJE NORGES VAKRESTE HORTENSIAHAGE: Eva Mellquist har bodd i «Oberstvillaen» i Drøbak siden 1993 og er en skikkelig hageentusiast. Den praktfulle hortensiahagen hennes trekker besøkende fra fjern og nær.

© Torunn Pettersen

Er dette Norges vakreste hortensiahage?

Vi har ikke oversikt over alle landets hortensiahager, men at denne perlen i Drøbak er en av de vakreste, er vi ganske sikre på (så må du gjerne fortelle oss om en tilsvarende hage der du bor).

12. september 2019 av Torunn Pettersen

På tampen av sommersesongen unnet vi oss et besøk hos Eva Mellquist som holder til i «Oberstvillaen» i Drøbak som den kalles på folkemunne. Kallenavnet har villaen fått fordi oberst Birger Eriksen, kommandanten på Oscarsborg festing under den tyske innvasjonen, bodde her fra 1938 til sin død i 1958. 

Hortensia i full blomst hos Eva Mellquist

ÆRVERDIG VILLA: «Oberstvillaen» og den vakre hortensiahagen troner på toppen av Seimbakken i Drøbak sentrum.

© Torunn Pettersen

ÅPENT FOR BESØKENDE

Eva har eid stedet siden 1993 og i år kontaktet hun lokalavisa AMTA og Turistkontoret i Drøbak og opplyste om at alle de som har gått forbi og studert hagen fra utsiden av gjerdet, nå er velkommen inn. Og hundrevis har funnet veien til «Oberstvillaen» for å se på den rike og vakre hortensiahagen i tillegg til apeskrekk-treet, karpedammen, lysthusene og den fantastiske utsikten over Oslofjorden og mot Oscarsborg festning. 

EN POPULÆR BLOMST

Hortensia er en fantastisk hage- og potteplante som er blant verdens mest populære, kanskje fordi den signaliserer noe romantisk og samtidig svært fargerikt der den blomstrer i store klaser i hvitt, lilla, rosa og himmelblå. Det finnes ca, 100 arter av hortensia og den er spesielt vanlig i Japan og Kina.

Lilla hortensia i full blomst

POPULÆR BLOMST: Hortensian trives godt i Evas hage i Drøbak.– Surhetsgraden på jorden avgjør hvilken farge den får, forteller Eva.

© Torunn Pettersen
Eva Mellquist og Torunn Pettersen skåler i bobler

HYGGELIG MED HAGE: Det ble et hyggelig møte med hortensia-entusiast Eva (t.v.), sier Taras  sjefredaktør Torunn Pettersen.

© Torunn Pettersen

EVAS HORTENSIA-TIPS

– Hortensia er både enkle og krevende, i sine ulike varianter. Den trenger sur jord og surhetsgraden (pH-verdien) avgjør hvilken farge planten får. Sur jord kan man kjøpe, forteller Eva. 

Eva forteller også at overvintringen som regel går bra uten spesiell tildekning eller forhåndsregler. Utfordringen kan komme om våren; de må nemlig ha rikelig med vann og en tidlig vår med god varme i lufta før telen i jorda er borte, kan være kritisk. Da kan det være lurt å dekke til hortensian for å stoppe blomstringen inntil gode vanningsforhold er gjenopprettet. 

SE FLERE BILDER FRA HAGEN HER:

Oberstvillaen i Drøbak med lysthus og karpedam

FRODIG HAGE: Nordsiden av praktvillaen med lysthuset til høyre og karpedammen i front.

© Torunn Pettersen

PÅ OPPDAGELSESFERD: Lysthuset i hagen har Eva Mellquist tegnet selv. Merk karpedammen i front.

© Torunn Pettersen
Apeskrekk skjellgran i hortensiahagen i Drøbak

EKSOTISK BARTRE: Apeskrekk (skjellgran) trives også godt i Evas hage og er faktisk Chiles nasjonaltre. 

© Torunn Pettersen
Hibiskus hawairose i Drøbak

TROPISK BLOMST: Hibiskus er en gruppe planter som gjerne vokser i varme og tropiske strøk, men trives godt i Drøbak også. Hawairose er et annet navn på planten.

© Torunn Pettersen
Utsikt til Oscarsborg festning, Håøya og Vestfjorden fra Eva Mellquists hage.

STORLAGEN UTSIKT: Fra toppen av hagestien hos Eva Mellquist har man en fantastisk utsikt til Oscarsborg festning, Håøya og Vestfjorden.

© Torunn Pettersen

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...