Er det noen som lyver for deg?

10 tegn på at noen lyver, og et triks du kan bruke for å avsløre en løgner.

2. februar 2011 av Marit Lien

10 tegn på løgn

 • Den som lyver vil antakelig ikke bevege seg så mye, og de bevegelsene han eller hun gjør vil være stive og begrensede. De bevegelsene løgneren gjør er ofte rettet mot egen kropp. På denne måten vil den som lyver ubevisst gjøre seg liten og ikke vekke oppmerksomhet med det han/hun sier.
 • Den som lyver vil unngå å se deg i øynene. Vi har vel alle hørt at øynene er sjelens speil, og en løgner liker ikke at noen ser i disse speilene.
 • Den som lyver kan avsløres av øyebevegelsene: Hvis den du snakker med forsøker å huske informasjon, så har øynene en tendens til å gå til høyre. Hvis den du snakker med derimot prøver å dikte opp et svar, så går øynene til venstre.
 • Den som lyver vil ofte berøre eget ansiktet, hals eller munn, og den som lyver vil ofte klø seg på nesen eller bak øret. Dette er ubevisste former for kamuflasje, mens det å berøre brystet over hjertet med åpen hånd er et tegn på oppriktighet.
 • Den som lyver vil ofte reagere keitete og unaturlige, og reaksjonene vil være feil timet, vare for lenge, eller komme for sent, for så å bråstoppe. Følelser knyttet til løgn er ikke oppriktige. Det løgnere sier og følelsene de viser stemmer ikke alltid overens, og ofte begrenses ansiktsuttrykkene til munnen.
 • Når den som lyver blir utfordret på noe han eller hun sier, vil løgneren føle seg utilpass og bli defensiv, mens en som forteller sannheten vil være offensiv og forsvare sine uttalelser.
 • Den som lyver har en tendens til å plassere objekter mellom seg og deg fordi vedkommende ubevisst vil lage en barriere mellom dere.
 • Den som lyver vil ofte gjenta det du spør om. Hvis du spør Spurte du henne om hun ville komme, vil løgneren ofte svare Ja, jeg spurte om hun ville komme.
  En løgner vil ofte også unngå å lyve, og kommer derfor ikke med definitive uttalelser, men kommer heller med vage svar slik at han eller hun skal ha mulighet til å gjøre retrett senere.
 • Den som lyver vil gjerne overbevise deg om at det han eller hun sier er sant, og kan derfor overdrive forklaringene eller svarene sine. Pauser og stillhet kan være ukomfortabelt for den som lyver, for da føler han eller hun at det som er blitt sagt blir evaluert. Slik pauser vil en løgner ofte forsøke å unngå, og fyller dem heller med unødvendige detaljer for å distrahere deg.
 • Den som lyver kan også forsøke å bruke humor eller sarkasme for å unngå å snakke eller for å gjøre samtaleemnet eller samtalepartneren mindre.


Triks for å avsløre en løgner

© Getty

Slik kan du avsløre en løgner:

Dersom du raskt endrer samtaleemne vil den som lyver straks følge med i den nye samtalen. Dette gjør vedkommende for å unngå det emne han eller hun lyver om.
En som ikke lyver vil imidlertid bli overrasket over at du brått skifter samtaleemne, og antakelig vil den som ikke lyver gjerne gå tilbake til forrige emne for å få snakket ferdig.

 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...