BLADETS MAKT: En kobberfarget alunrot, sølvkrans og et glimt av røde lønneblader. Linda gir stort sett farge til hagen ved hjelp av bladverk, ikke blomstring.

© Irene Jacobsen

Blomsterdekoratørens pasjon for planter gjenspeiles i hagen hennes

Hos Linda Johnsen er hagen en utvidelse av både hjemmet og interiørstilen.

22. juli 2022 av Irene Jacobsen

SVART TEMA: Alle krukkene i hagen er svarte, her en samling ved inngangspartiet.

© Irene Jacobsen

Er det en visningshage for krukker? Det har hendt at folk som går forbi har spurt. Og spørsmålet er heller ikke så dumt, for hagen er full av krukker som Linda Johnsen har designet. Men et showroom er det absolutt ikke. Hagen er hennes fristed – og krukkene er like mye en innredningsdetalj som noe som kamuflerer at hun ikke alltid har tid til så mye hagearbeid. 

Linda Johnsen er blomsterdekoratør, gründer og en anerkjent florist som har representert Norge i verdensmesterskap. I 1998 var hun med og etablerte det norsk-estiske foretaket Shishi sammen med Lilli Bendriss, Taivo Piller og Mart Haber. Vennegjengen hadde som mål å etablere en internasjonal merkevare innen dekor og dekorasjoner. Og siden har design og reiser til fabrikkene i Asia vært en stor del av jobben hennes. 

Det er 13 år siden Linda byttet ut leilighet midt i Oslo med enebolig på Blommenholm i Bærum. Hun hadde lyst på hage.

SVART TEMA: Alle krukkene i hagen er svarte, her en samling ved inngangspartiet.

© Irene Jacobsen

Den første oppdagelsen jeg gjorde var at det ikke går an å tenke som en blomsterdekoratør når du lager hage, volumet er så mye større. Å lage uterom er mer sammenlignbart med å innrede huset. Løsningen er altså heller å tenke som i interiøret. 

– Tenk at du skal ha ulike høyder på ting, ulike mengder av ting – få av noen planter – store felt med andre. Skulle jeg laget en hage fra bunnen av igjen, hadde jeg ikke tenkt så mye komposisjon, men mer feltvis, latt busker være busker og latt ting få mer plass til å vokse seg stort. I starten plantet jeg altfor tett. 

Hagen hun kjøpte var overgrodd og terrassen var råtten. En ny terrasse i sibirsk lerk ble bygget, og området mellom huset og garasjen, med alt krattet og buskaset, ble det også lagt lerkegulv over. Innerst mot terrasseveggen plantet hun klematis, kaprifol og syrinhortensia. Det gamle epletreet fikk stå, ellers er det bare en klatrerose igjen fra den gamle hagen. 

– Jeg har laget en hage som passer meg og mitt liv, den er lettstelt og tåler at jeg ikke steller den hele tiden. Føler jeg for det, gjør jeg noe – har jeg ikke tid og lyst, dropper jeg det. Det er viktig at en ikke skal få dårlig samvittighet fordi det er ugress eller løv rundt omkring. Å bruke store krukker som en innredningsdetalj, gjør hagen spennende – øyet trekkes mot dem, og de kamuflerer ting jeg ikke har så lyst å se på.

HVIT SYMFONI: Da Linda kjøpte huset fra 60-tallet, rev hun alle innvendige vegger i hovedetasjen og lagde åpen løsning. Spisebordet er 50-tallsikonet Tulipanbordet designet av finnen Eero Saarinen.

© Irene Jacobsen

Linda har prøvd seg frem med mange ulike sorter vekster i krukkene, både trær, busker, ettårige og stauder. Buksbom har hun gitt opp, de døde stort sett hver vår når sola traff frossen jord. 

– Buksbom ble derfor erstattet med spirea, den er rett nok ikke vintergrønn, men vokser raskt og kan lett klippes til fine kuler, billige er de også. 

Ulike sorter lønn har overlevd i krukkene i mange år, det har også ginko, syriner og syrinhortensia. Prydgresset hun hadde hatt i fem år, døde den kalde vinteren 2021. Lerk har hun også god erfaring med å ha i krukke. 

– Jeg liker ryddige former og en viss stramhet, men for å skape liv og spenning trengs det noe litt viltert og uregjerlig sammen med det. Noen overraskelser som bryter den strenge stylingen – ellers blir det jo bare kjedelig. 

UTESTUE: Rett ut fra stuen har Linda denne overbygde terrassen.

© Irene Jacobsen

Hos Linda er den gamle klatrerosen som overlevde fra forrige eier en sånn ting, den byr på en knallrød blomstring i juli. Hun kunne jo bare gravd den opp, om den var helt feil?

– Nei, jeg synes vi skal ha litt respekt for plantene, de er levende. Det kjennes brutalt å rive vekk og fjerne et vakkert rosetre fordi det skiller seg ut. Naturen har sitt eget liv som vi ikke kan kontrollere. Det er kanskje det som er den største forskjellen på å jobbe med interiør og hage – å akseptere at plantene lever sitt eget liv.

Hagetrender og interiørtrender – egentlig er hun ikke så opptatt av trendene, tendensene i tiden tenker hun er mer interessant å snakke om.

ØSTEN: Japanske lønnetrær gir hagen på Blommenholm et eksotisk tilsnitt.

© Irene Jacobsen

– Vi bruker oftest trendordet helt feil, vi sier trend om det vi ser på som moderne, det alle gjør akkurat nå. Men når det er kommet så langt at noe er blitt allemannseie, er trenden over for lenge siden. 

En av de viktige tendensene i tiden er at glam er blitt erstattet av naturlige materialer, I tillegg mikser, matcher og plukker vi fra ulike stiler og lager vårt individuelle preg, både i interiøret og i hagen. 

– Å finne sin egen personlige stil er det mest spennende, men kanskje også det mange synes er vanskelig. En blir lett rådvill når utvalget er så stort, og i det øyeblikket du åpner opp, må du også klare å velge vekk. 

Gjennomførte særpreg setter hun stor pris på, uavhengig av stil, og uavhengig av hvordan hun bor selv. 

– Vi må skille mellom personlig smak og hva som er bra. Trender og tendenser i tiden endrer seg. Det beste er å velge noe som er varig. Gjør du det gjennomført er det aldri ut, verken om resultatet er minimalistisk, maksimalistisk eller 70-tallsretro.

Les også: Vi guider deg: grønne planter rom for rom

NATURLIG GRÅ: Terrassen, trappen og plattingen er laget i sibirsk lerk, som får en grålig patina over tid.

© Irene Jacobsen

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...