“Livets dans” er Meddours andre spillefilm og er en kraftig illustrasjon av livet til kvinner i det algeriske samfunnet. 

Vennskap, dans og håp - dette er filmen du må se i sommer

Å gå på kino om sommeren kan være en fin måte å unnslippe varmen og få påfyll på underholdningskontoen, spesielt hvis filmen man ser er like altoppslukende og håpefull som filmen “Livets dans”.

19. juni 2023 av Kommersiell redaksjon

Filmen "Livets dans" er skrevet av den algerisk-franske regissøren, manusforfatteren og produsenten, Mounia Meddour. Som filmskaper er hun opptatt av sosiale og politiske spørsmål, spesielt de som berører kvinner og marginaliserte samfunn. Meddour er en lidenskapelig talskvinne for menneskerettigheter, og bruker filmene sine til å sette lys på marginaliserte folkegrupper og politiske kampsaker som ofte blir oversett i samfunnet. “Livets dans” er Meddours andre spillefilm og er en kraftig illustrasjon av livet til kvinner i det algeriske samfunnet. 

Filmen "Livets dans" fremhever kvinnelig solidariet og søsterskap. 

En historisk film om dans og vennskap

Den fransk-arabiske filmen utspiller seg i dagens Algerie, og markerer et nytt samarbeid mellom regissøren og skuespillerinnen Lyna Khoudri, en skuespiller som har blitt et av ansiktene til den nye generasjonen fransk kino. Khoudri spiller protagonisten Houria, en algerisk dansestudent tvunget til å omorganisere prioriteringene sine etter et fysisk overfall.

Gjennom hovedpersonens øyne maler filmen et levende og ærlig bilde av hva det vil si å være kvinne i dagens verden, på tvers av generasjoner, yrker og livssituasjoner. Filmen viser de mange hindringene kvinner må overvinne for å nå sine mål og drømmer, og ofrene de ofte må gjøre underveis. Den fremhever også styrken av solidaritet blant kvinner, og viktigheten av å støtte og løfte hverandre i møte med motgang.

Et følelsesladd mesterverk

Dette følelsesladde feministiske dramaet er sentrert rundt temaene dans, håp, vennskap og kjærlighet. Publikum skaper et nært forhold til den storslåtte hovedpersonen Houria, og utforsker gjennom henne feministiske utfordringer og kjønnsdiskriminering. Filmen dykker ned i komplekse identitetsspørsmål og belyser de ulike måtene kvinner blir begrenset og kontrollert av verden.

Dans, både moderne og klassisk, fungerer som filmens ramme, og dansen blir dermed et rørende element som filmens historiefortelling er bygget på. Dansen fungerer som et eget språk i filmen, et språk snakket av kroppen. Khoudri brukte over et år på å forberede seg på rollen som Houria med dansetimer og spesialundervisning, og hevder å ha blitt dypt inspirert av musikkvideoen til Sias singel “The Greatest” med danseren Maddie Ziegler. 

“Livets dans” fungerer som en dybdeundersøkelse av krysningspunktet mellom realisme og ekspressiv symbolikk.

Slående kameranærhet

Med et fokus på slående visuelle vinkler sentrert på kroppen, stor kameranærhet, tegnspråk og ansikter, skaper Meddour en rørende historie og en fantastisk rolle for sin hovedrolleinnehaver. “Livets dans” fungerer også som en dybdeundersøkelse av krysningspunktet mellom realisme og ekspressiv symbolikk. Undersøkelsen filtreres gjennom kroppen ved hjelp av dans, og fungerer som et symbol på den kollektive motstandskraften våre samlede drømmer og livskrefter kan ha. Dette står sterkt i tråd med Marie-Claude Pietragallas verk La danse, théâtre du corps, som Houria leser i filmens avslutning.

Den perfekte filmen for deg og kvinnene i ditt liv

“Livets dans” er sesongens must-see film for kvinner som ønsker å bli inspirert, rørt og styrket. Den er en kraftig påminnelse om utfordringene kvinner står overfor i det patriarkalske samfunn og viktigheten av autonomi og individualisme. “Livets dans” er et vakkert bilde av kvinners unike styrke og potensial, og fungerer som en motivator til å følge egne drømmer og kjempe for lidenskapen.

Filmskaperen Meddour har inspirert og beveget publikum over hele verden, og med filmen “Livets dans” fortsetter hun å være en slående kraft i den internasjonale filmindustrien. Så ta med deg de sterke kvinnene i ditt liv og se denne på kino i sommer!

Les mer om filmen her

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...