Trude Teig er aktuell med boken "Aldri Tilgi"
© Svein Finneide, Aschehoug

Trude Teige: Metoo er en utrolig seier

– Metoo var et paradigmeskifte som gjør at mine døtre ikke vil finne seg i det jeg måtte finne meg i, sier forfatter og tidligere tv-profil Trude Teige. Hun har brukt de norske Metoo-sakene som bakteppe i sin nye krimroman «Aldri tilgi».

13. september 2019 av Lisbeth Skøelv

Trude Teige

Alder: 59. 

Bor: I Asker. 

Familie: Gift, en datter på 28 og et tvillingpar (jente og gutt) på 20. 

Yrke: Forfatter og konferanse- og debattleder. Sluttet i TV 2 i 2014 etter 22 år som politisk journalist, nyhetsanker og programleder i kanalen. 

Sosiale medier: Trude Teige (forfatterside på Facebook) og @trudeteige (Instagram). 

«Ord mot ord, ingen beviser, hadde Frank sagt. Problemet var imidlertid at alle nå trodde på kvinnene, etter Metoo-kampanjen.»

- Fra romanen «Aldri tilgi»

Hvorfor valgte du å skrive en roman om Metoo?

– Jeg tenkte at det ville komme en Metoo-krim, så jeg måtte bare skynde meg, for den skulle jeg skrive først, he-he. Men hovedgrunnen er at jeg ønsker å belyse et samfunnsproblem, slik jeg har gjort i alle bøkene mine.

Boken er inspirert av Metoo-sakene som er avdekket i norsk politikk og norske medier. Hvor nært opp til virkeligheten er den?

– Jeg har snakket med kvinner som har vært utsatt for seksuell trakassering, og jeg har gått inn i de Metoo-sakene vi har hatt både i Norge og i utlandet. Boken handler ikke om de reelle sakene fra norsk politikk, men de er med i bakteppet for handlingen. Jeg skriver fiksjon, boken er inspirert av de virkelige sakene både i norske medier og i politikken.

Du har altså intervjuet ofre for seksuell trakassering i arbeidet med boken, og mange av dem har lenge holdt kjeft om opplevelsene sine. Hva tror du Metoo har betydd for dem?

– Jeg har reflektert mye rundt det. Det ene er at Metoo er et paradigmeskifte når det gjelder hva kvinner i arbeidslivet skal akseptere, som gjør at mine døtre ikke vil finne seg i det jeg måtte finne meg i. 

Og en del menn må også tenke seg mer om hvordan de oppfører seg rundt kvinner, for det kan være farlig for dem og karrieren deres om de fortsetter som før.

Så det påvirker både menns oppførsel og kvinners holdning til ikke å måtte finne seg i den type oppførsel. Det jeg prøver å beskrive i boken, er at vår generasjon – før Metoo kom – ikke reagerte. Jeg opplevde jo ting i min jobb som ikke var ålreit, men tanken om å varsle slo meg aldri som en mulighet. 

Trude Teige

Trude Teige er aktuell med sin sjette krimbok, «Aldri tilgi» i serien om Kajsa Coren. 

© Svein Finneide

«Tanken om å varsle slo meg aldri som en mulighet»

Opplevde du seksuell trakassering?

– Jeg har ikke opplevd grov seksuell trakassering, men jeg har opplevd situasjoner som har vært svært ubehagelige. Det kan være grisevitser, slibrige kommentarer eller måten man snakket om kvinner på bak ryggen deres. 

Slik jeg har opplevd det, så ville det drepe min karriere om jeg lagde bråk om noe slikt med nesten bare mannlige ledere rundt meg. 

Det er menn som har hatt definisjonsmakten over hvilken sjargong og språkbruk som er akseptabel. Og en sexistisk sjargong var akseptert så lenge ingen sa noe. 

Det kanskje aller viktigste for meg å få frem, har vært å forklare hvordan mannsdominerte bedriftsmiljøer kan skape en kultur som gjør det umulig for kvinner å si ifra.

På hvilken måte?

– Fordi kvinner blir sårbare i sånne miljøer, og har vært redde for at hvis de protesterer og lager bråk, har de ødelagt karrieren sin. Og da har de heller valgt å holde kjeft.

Du kjenner jo både det politiske miljøet og tv-bransjen godt. Ble du overrasket over de norske Metoo-sakene?

– Nei, jeg ble ikke veldig overrasket. Og saker i slike profilerte miljøer blir veldig synlige. Jeg er vel mer overrasket over at det ikke har kommet flere saker fra norsk kulturliv. Der føler jeg meg sikker på at det er mange profilerte saker som ikke er blitt synliggjort. I politikken og journalistikken er det veldig synlig, vi kjenner disse ansiktene fra tv. Men slike saker finnes overalt.

Hvor viktig tror du Metoo har vært?

– Det har nok gjort det lettere å varsle om overtramp, og det har gjort det helt umulig for mannlige politikere og mannlige sjefer i mediebransjen, som jeg skriver om, til å oppføre seg på samme måte som de har gjort tidligere. 

Det er en enorm seier for kvinners mulighet til å skape seg en karriere på lik linje med menn. For det som har ligget i bunn, er en forskjellsbehandling på bakgrunn av kjønn. Metoo handler ikke bare om seksuell trakassering, det handler om likestilling.

Trude Teige

Trude har også gitt ut tre historiske romaner og en kokebok. Totalt har hun solgt over 220 000 bøker.

© Svein Finneide

"I mediebransjen rammer det spesielt kvinner"

Du mener deg selv utsatt for forskjellsbehandling på bakgrunn av kjønn da du jobbet i media …?

– Ja, men først og fremst i relasjon til alder. Jeg ønsker at Metoo-debatten utvides til å handle om likestilling på alle vis i arbeidslivet.

For det er det ikke i dag?

– Nei. For eksempel går kvinner tidligere ut på dato enn menn i arbeidslivet på veldig mange samfunnsområder. I mediebransjen rammer det spesielt hardt kvinner, der det handler mye om alder, utseende og kjønn. 

Det er jo bare å se seg rundt, det finnes mange menn som ikke akkurat er noen fruktfat, men som kan holde på til pensjonsalder uten å bli tatt av skjermen, mens kvinner ofte forsvinner ut rundt 50, fordi de går ut på dato. 

Det har vært mitt store anliggende i mediebransjen, at hvis deres oppgave er å reflektere samfunnet, så må de også ha ansatte som gjør det, både kvinner og menn, unge og de eldre med livserfaring. Jeg har ikke lyst til å snakke spesifikt om TV 2, men jeg vil si at jeg tror det er blitt mye bedre der nå, for de har fått inn flere kvinnelige sjefer. 

Vi må nesten spørre: Hvor mye av journalisten Trude Teige er det i bokens journalist Kajsa Coren?

– Journalistisk er hun veldig lik meg, med driven etter å finne ut hva som er sant og en ryggmargrefleks som slår inn med en gang hun føler at noen prøver å skjule noe. Det har også vært min drive som nyhetsjournalist. 

Da jeg skrev den første krimboken hadde jeg gitt ut to historiske romaner som det hadde vært fryktelig mye jobb med, derfor bestemte jeg meg for å skrive om noe jeg kan. Så jeg fant opp Kajsa som er journalist og jobber i en tv-kanal, bor i Asker og er småbarnsmor som pendler inn til jobb i Oslo. Det var jo på mange måter mitt liv.

Er du like tøff som Kajsa?

– Nei, jeg er nok mye mer pysete enn henne. Men hele hensikten med Kajsa var at jeg var lei av forsofne politihelter eller andre hovedkarakterer i krimbøker som drakk for mye, eller hadde psykiske eller andre problemer. Kajsa har gjennom disse seks bøkene vært en ganske alminnelig småbarnsmor. 

Hun er midt oppi småbarnsperioden, får utfordringer i ekteskapet, har en mor som havner på sykehjem, hun får brystkreft og sliter med ettervirkningene. Jeg vil at hun skal være en kvinne som møter livets utfordringer på samme måte som veldig mange kvinner gjør. 

Jeg får utrolig mange tilbakemeldinger på at leserne kjenner seg veldig igjen i henne. Og jeg tror ikke så mange mannlige forfattere ville skrevet om en helt som får brystkreft… 

Trude Teige

PRODUKTIV: – Jeg har 5 bokprosjekter på gang – i forskjellige sjangre. Jeg vet bare ikke hvilke jeg skal lande først, sier Trude Teige. 

© Svein Finneide

"Jeg finner temaer jeg har lyst til å si noe om"

Du jobbet 22 år i TV 2, og var blant annet nyhetsanker og ledet både «Tabloid» og ditt eget talkshow «Trude». Det er 5 år siden du sluttet i kanalen. Savner du livet på skjermen?

– Nesten aldri, men hender hvis det skjer store dramatiske ting i norsk politikk og jeg vet at jeg ville stått midt oppi og rapportert og gjort intervjuer på direkten, da kan jeg savne det. Men det jeg savner mest, er å lage gode tv-programmer med substans. Det er synd at det ikke finnes flere slike. 

Det er et stort spekter mellom nyheter og «Farmen», infotainment-segment, der man kunne laget veldig mye bra og underholdende tv med substans. I mange år gjorde jeg det morsomste jeg kunne tenke meg. Men jeg savner det ikke fordi jeg gjør noe annet som er det morsomste jeg kan tenke meg nå.

Du har sagt at du ikke skriver krim bare for å underholde. Hva mener du med det?

– For meg er det viktig at leseren blir berørt på en annen måte enn bare fordi det er spennende. Jeg er ikke utelukkende plott-basert, jeg finner temaer jeg har lyst til å si noe om. Først tok jeg for meg barnehjemsbarn, deretter eldreomsorg – kan man skrive krim om eldreomsorg, liksom – så var det krigen og tyskerjentene, overgrep i et bedehusmiljø, psykiatrien og nå Metoo.

For meg er det viktig å ta opp et tema fra det norske samfunnet, og samtidig bruke min stemme som forfatter til å være samfunnskritisk. Jeg har et journalistdrevet forfatterskap. Og det er mye mer tilfredsstillende å skrive en hel bok om temaet enn å lage et nyhetsinnslag på 1:35 minutter.

Du bruker sanne historier som utgangspunkt for romanene dine. Er virkeligheten ofte verre enn fiksjonen?

– Virkeligheten overgår alltid fiksjonen – fordi det er sant.

"Aldri tilgi" av Trude Teige


© Aschehoug

 Om boken:

«Aldri tilgi»

«Før den nye justisministeren skal gå på Stortingets talerstol for første gang, mottar han en tekstmelding fra en som kaller seg Hevneren. I Kanal 4 blir en profilert sjef beskyldt for seksuelle overgrep, like etter mottar også han en trusselmelding.

Samtidig blir det funnet en død mann på en forfallen gård i Asker. Under arbeidet med å identifisere mannen, oppdager politiet en torturinnretning som nylig har vært i bruk på låven. Hvem er den døde mannen? Og hvem stammer blodet på låven fra?

Journalisten Kajsa Coren arbeider med en TV-dokumentar om Metoo i Norge. Alt tar en uventet vending da politiet får en forsvinningssak å oppklare, og Kajsa oppdager en sammenheng mellom den, justisministeren og den døde på gården.»

Aschehoug, 379 kr.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...