Tove Taalesen
Bor: I Oslo, men er opprinnelig fra Drammen
Yrke: Forfatter av
krimbøker, reiseskribent
og innholdsprodusent.
Livsstilscoach for kvinner som vil følge drømmene sine
Sosiale medier:
Travelqueen.no
(Instagram og
Facebook) og tovetaalesen (Instagram og
Facebook)
«Dronningen» er en krimroman om livet på slottet, terrorforsøk mot de kongelige og den nyansatte lakeien Tale. Lakei ved Det kongelige hoff var også jobben til forfatteren i over ti år.
– Det er ingen som har skrevet en krimroman fra et kongelig miljø tidligere, som jeg vet om. I boken finner ikke leseren den stereotype etterforskeren som er ensom og drikker for mye. I min bok møter leseren sterke og interessante kvinner i hovedrollene, som lever i et miljø vi alle er nysgjerrige på. Hun jobbet som servitør i Drammen da hun kom over en mystisk annonse fra Det kongelige hoff i avisen.
– Jeg tenkte at det ville være moro å komme på jobbintervju på Det kongelige slott. At jeg faktisk skulle få jobben virket fjernt. Jeg var utdannet statsviter fra universitetet, og hoffet søkte etter en lakei med fagbrev som kokk eller servitør. Likevel ble det tre intervjuer, en utvidet referansesjekk og sikkerhetsklarering før det siste og avgjørende intervjuet. Da fikk jeg vite at ingen kvinne hadde vært lakei før – og vi er ikke lenger tilbake enn 2006, sier Tove Taalesen.

STØTTER KONGEPARET: – Det er ingen tvil om at vår kongefamilie representerer Norge på en fremragende måte, sier Tove som har jobbet med både kong Harald og dronning Sonja på slottet.
© ScanpixI boken hennes er hovedpersonen Tale på jobbintervju hos dronningen før hun blir ansatt. Det var hun selv også, kan Tove røpe.
– Mitt siste og fjerde intervju var med dronning Sonja i hennes audiensværelse på Det kongelige slott. Jeg var selvsagt nervøs og kom i nyinnkjøpt kjole. Jeg hadde til og med vært en tur hos frisøren før jeg skulle møte henne. De fleste blir litt nervøse når de møter de kongelige, og vi vet jo alle hvordan det er på jobbintervju, smiler hun.
Men hva hva fikk en høyt utdannet kvinne til å ville jobbe som tjener for de kongelige?
– Foreldrene mine lærte meg at eventyrene skaper man selv, og at spennende muligheter som dukker opp, skal man takke ja til, sier Tove, og legger til: – Som person er jeg lite opptatt av titler på visittkortet eller hvor stort kontor man har. Jeg er stolt av jobben jeg har hatt ved hoffet!
Lakeien fikk oppleve gallamiddager og slottsball, høytidelige audienser og åpning av Stortinget, seiling i Middelhavet med kongeskipet og statsbesøk i Portugal.
– Jeg har fått oppleve de kongelige eiendommene med storslagen arkitektur, interiør, kunst og Norges historie i veggene. Jeg har vært heldig som har jobbet et sted med gode kolleger og et kongepar som setter pris på de ansatte, forteller hun.

MEDALJER: Tove har mottatt mange medaljer – den ene er en Orden fra presidenten i Portugal fra hun var på statsbesøk der.
© PrivatFascinasjonen for de kongelige startet da hun var ni år gammel og en ung Diana Spencer skulle gifte seg med den mest ettertraktede prinsen i verden.
– Jeg leste alt jeg kom over om henne og bryllupet. Jeg beundret henne som en fashionista, en ung lady og representant for en ny generasjon kongelige. Lady Di var en blanding av Hollywood og det britiske aristokratiet. Helt siden den gang har jeg vært fascinert av slott og kongelige. Hun skriver i boken det mange trolig vil oppfatte som kritikk av herskap og tjenerskap-mentaliteten. Der blir tjenerne på slottet kalt «underdanige slaver», og det hevdes at «den norske stat finansierte utarmingen av mennesker over statsbudsjettet, og samtidig kritiserte de andre nasjoner for undertrykking og utnyttelse».
– Boken viser slottsmiljøet fra innsiden. Den viser lagdelingen med de ansatte i hoffet og hvordan det tradisjonelle hierarkiet i hoffet kan skape utfordringer for karakterene. Det er min erfaring at slottet setter oss i direkte kontakt med fortiden vår. For eksempel kan ikke et slott fungere uten å gjenspeile det anakronistiske, lagdelte samfunnet som verden utenfor slottsmurene har utviklet seg vekk fra. Herskap og tjenere, «Upstairs, Downstairs», lever i beste velgående på innsiden. Slottet og monarkiet kan hjelpe oss med å forstå fortiden vår. De er symboler på det bestående. Det som varer. Alt det som lov og orden beskytter.
Dette er spennende lesning, lover forfatteren Tove Taalesen. Hun har underskrevet en livslang taushetserklæring om aldri å uttale seg om det indre livet på slottet. Straffen for å gjøre det kan bli høy.
– Alle som jobber ved Det kongelige hoff har signert en avtale, og jeg har så stor respekt for kongefamilien at jeg har ingen ønsker om å bryte en avtale og finne ut hva som skjer.

REISEVANT: Tove valgte navnet «Travelqueen» til blogg og Instagram mens hun fortsatt jobbet på slottet. Det var ikke for å konkurrere med vår egen dronning. – Vi er alle dronninger i vårt eget liv!
© PrivatI boken smugler dronningen reseptbelagt medisin fra England både til seg selv og de ansatte, og sikkerhetstiltakene på de kongelige eiendommene beskrives inngående. Hvor mye er fiksjon og hvor mye er fakta?
– Jeg har skrevet en krimbok og har en velutviklet fantasi. Så stor er fantasien min at jeg er i gang med bok nummer to i en serie av flere. Hun sluttet som kongelig lakei i 2018 og driver nå den populære reisebloggen Travelqueen.no.
– Jeg er reiseskribent og innholdsprodusent. Jeg elsker å skrive og jeg elsker å reise. En kombinasjon av de to tingene gjør at jeg føler at jeg har drømmejobben, mener hun. Hun overleverer gjerne et eksemplar av debutboken til sine tidligere arbeidsgivere, kongeparet.
– Om de liker krim, er litt interessert i de kongelige og lurer på hva som skjer bak slottsmurene i min versjon av den kongelige verden, så tror jeg de vil elske den, sier Tove Taalesen.