– Nordmenn elsker pizza akkurat slik som italienere
Brødrene Luca og Davide Zannini oppdaget ekte matglede hjemme hos familien i Bologna, og tok med seg entusiasmen til Oslo. Deres spisested Mamma Pizza er alltid fullt, nordmenn får aldri nok av nystekt, velduftende og velsmakende pizza.
Zannini-brødrene har i høst utgitt en bok hvor de deler noen av oppskriftene fra sitt kjære Italia.
Davide og Luca, hvor og når startet matinteressen?
– Vår interesse for hva vi skulle spise, begynte allerede da vi var barn. Etter skolen gikk vi til bestemor for å spise lunsj. Hun tilberedte mye forskjellig hjemmelaget mat, som fersk pasta med egg og mel, kjevlet ut for hånd samt tortellini og pizza. Vi var alltid veldig nysgjerrige på matrettene hun lagde, og vi spurte bestemor og mamma om oppskriftene og fremgangsmåten for hvordan vi kunne lage de samme rettene da vi var unge, bare 7-8 år gamle.
Hvem inspirerte dere til å begynne som pizzamakere?
– Vi kom til Oslo på ferie i 2012 og tenkte at det ikke fantes noen ekte og autentiske italienske restauranter hvor man kunne spise tradisjonell mat fra landet vårt. Vi bestemte oss umiddelbart for å benytte anledningen til å bringe den italienske kulinariske opplevelsen til Norge, gjennom den mest ikoniske retten: pizzaen. Vår lidenskap for mat og utforskning av ulike smaker på pizzaen, drev oss til å bli pizzamakere. Det gjaldt forresten ikke bare pizza, men alle tradisjonelle italienske oppskrifter og mat. Vi elsker å oppdage røttene til italiensk mat og kultur.
Hvorfor satset dere nettopp i Norge?
– Vi ble umiddelbart forelsket i landet og folket. Oslo manglet et autentisk italiensk pizzasted, og vi fikk ideen om å åpne en restaurant i Oslo sentrum. Det var en veldig impulsiv avgjørelse, som vi er veldig glad for at vi tok.
Hva beskriver en virkelig god pizza?
– For oss må en vellaget pizza lages med ingredienser av høy kvalitet, helt fra starten med deigen og til avslutningen med fyllet. Temperaturen og måten den tilberedes på er også en viktig del. Det er også essensielt å være oppmerksom på fasen med forgjæring under gjæringsprosessen. Dette er veldig viktig for det endelige resultatet, siden pizzaen blir lettere og enklere å fordøye.
Hvordan forklarer dere arbeidet med pizzadeigen?
– For tilberedning av deigen beskriver vi to metoder i boken, Metodo Diretto og Indiretto. Den andre, også kalt Poolish-metoden, er den mest fascinerende, siden man har en lang forgjæring og resultatet blir fantastisk. Lett, luftig og veldig velsmakende. Det beste er å tilberede pizzaen i den nye typen utendørs pizzagassovn som når en temperatur på 400 grader.
Hvilken ost er riktig å bruke?
– Mozzarella fior di latte er den rette osten å bruke. Man finner den i alle supermarkeder i Norge, og vi anbefaler å åpne posen og legge mozzarellaen i et filter for å tørke osten før du påfører den.
Fortell om deres spesielle tomatsaus!
– Tomatsausen er også veldig viktig, og det er avgjørende å velge italienske San Marzano-tomater om du finner dem. Oppskriften er veldig enkel med olje, oregano og salt. Det viktigste er kvaliteten på tomatene. Man trenger ikke kjøpe ferdig pizzasaus eller tomater på boks, for tomatsausen er best når den er enkelt tilberedt.
Har dere en favorittpizza? Kanskje flere ...?
– Våre favorittpizzaer er Principessa, Margherita og Parmigiana.
Hvordan er den originale pizzaen fra der dere vokste opp i Italia?
– Margherita-pizza fra min bestemor Nonna Tina, hun lagde alltid pizza hjemme. Når hun serverte pizza, kom hele familien for å besøke henne (onkel, søskenbarn, sønner og nevøer) for å spise sammen, og etterpå tilberedte hun ekstra pizza som alle kunne ta med seg hjem på et brett.
Hva med julepizza?
– Man kan spise pizza når man vil, og det er en veldig sosial rett. Pizza er svært enkelt å lage når du har deigen klar, og man kan lett ha én stor pizza til 10–15 personer. Så pizza er perfekt for sosialt samvær og hvorfor ikke til jul? Fra oppskriftene i boken, prøv gjerne Pizza al tartufo fresco, Pizza ai cantarelli eller Pizza con petto di anatra all’arancia.
Dere har vunnet priser, «Oslos Beste 2021» og er oppført i Gambero Rosso. Hva betyr suksessen?
– Vi er veldig beæret over å motta slike anerkjennelser som fra Gambero Rosso og Oslos Beste 2021 kåret av Aftenposten. Da vi ankom Oslo, kunne vi ikke tenke oss at vi noensinne ville oppnå en slik pris fra Gambero Rosso. Vi er glad for at vi klarte å nå vårt mål om å bringe frem italiensk tradisjonell mat og kultur og ble anerkjent med disse utmerkelsene. Gambero Rosso er den mest kjente italienske organisasjonen for mat og vin.
Og, hvorfor elsker nordmenn pizza så mye?
– Nordmenn elsker pizza akkurat slik som italienere. Vi tror pizzaen er den mest autentiske maten fra Italia, og som man kan finne i alle deler av verden. Alle nyter den med hele familien, og det er alltid en følelse av lykke og fest når man spiser en pizza, avslutter Davide og Luca Zannini.