Vigdi Hjorth er mor død
© Svein Finneide/Verso Books

Vigdis Hjorth nominert til den prestisjetunge Bookerprisen

Vigdis Hjorth er som første norske kvinne nominert til Booker International Prize med romanen «Er mor død».

14. mars 2023 av Cecilie Espensen

Vigdis Hjorth er den tredje norske forfatteren som er nominert til Bookerprisen som er en av de mest prestisjetunge litterære prisene i den engelskspråklige verdenen. Tidligere har Jon Fosse og Roy Jacobsen vært nominert. 

Vigdis Hjorth er nominert til Den internasjonale Bookerprisen for boken «Er mor død». Prisen går til en bok oversatt til engelsk og Vigdis Hjorth er en av 13 nominerte til prisen som deles ut i London 23. mai. 

«Er mor død» kom ut i 2020 og ble nominert til en rekke norske priser og er solgt for utgivelse i 15 land.

Mor er et mektig vesen

Vigdis Hjorth, som har stått midt i virkelighetslitteratur-stormen med flere av sine romaner, sier til Tara om «Er mor død»:

– Jeg har vært innom morsrollen i innmari mange av bøkene mine. Jeg synes mor er en enormt interessant skikkelse, fordi barna er helt totalt avhengig av mor. Hvis mor ikke tar seg av barnet, dør det. Barnet suger i tillegg næring av mors kropp, fødes ut av henne, får blodtilførsel gjennom henne, man kutter navlestrengen til mor. Det lille barnet som ammer, leter konstant etter mors bekreftelse. For barnet er mor et forunderlig og mektig vesen som det er helt avhengig av. Men du blir også ambivalent til det mennesket du er så avhengig av. 

Hele intervjuet om «Er mor død» kan du lese her 👇🏻

Det er det amerikanske forlaget Verso som har utgitt Vigdis Hjorths bok på engelsk med tittelen «Is Mother Dead». Romanen er oversatt av Charlotte Barslund som også har oversatt Vigdis Hjorths romaner «Leve posthornet!» og «Arv og Miljø» til engelsk på samme forlag. 

«Det ligger en uvurderlig oppmerksomhet både i å nomineres og å vinne denne prisen, og det har som regel stor betydning for den internasjonale interessen for forfatterskapene», skriver Vigdis Hjorts norske forlag Cappelen Damm i en pressemelding.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...