© Scanpix/Forlaget Oktober

Helle Helle: – Livet mitt finnes ikke mellom linjene

I romanene til Helle Helle ligger meningen ofte mellom linjene. Det gjelder ikke for hennes eget liv. Klar og tydelig er en beskrivelse som passer godt for den danske forfatteren som nå er nominert til Nordisk råds litteraturpris med romanen «De».

9. juli 2019 av Karen Greve

Helle Helle

Alder: 52.
Bor: På Midtsjælland i Danmark.
Familie: Er gift med billedkunstneren Mikkel Carl og har barna Jonas (24) og Emma (18) fra et tidligere forhold.
Yrke: Forfatter.
Aktuell: Med romanen «De» som handler om forholdet mellom en mor og en tenåringsdatter. 

Om kjærlighet

– Jeg er stadig i lykkefølelse over det faktum at jeg fremdeles er forelsket i mannen min. Jeg var 40 år da jeg møtte Mikkel, og han var 30 år. Det går ikke en dag hvor jeg ikke er takknemlig for å oppleve en så sterk kjærlighet.

Vi giftet oss en glovarm julidag, jeg hadde på meg en svart kjole og vannfast sminke, fordi jeg har en tendens til å bli emosjonell når anledningen byr seg. Men på denne dagen ble det Mikkel som gråt først. Vi både svettet og gråt da vi sto foran presten. Den dag i dag kjenner jeg at jeg blir rørt hvis jeg tilfeldigvis møter på presten vår. Som regel pleier jeg å gi Mikkel mange komplimenter, men jeg kan også minne ham på at jeg kan klare meg helt fint uten ham, noe jeg også er kapabel til. Han har lært meg at man skal kunne prate om absolutt alt. Mens jeg i tidligere forhold gikk rundt og var sur for noe jeg ikke kunne sette ord på, eller om jeg sa noe jeg ikke mente, så er jeg langt mer direkte i kjærlighetslivet mitt nå. 

© Scanpix

Om karrieren

– Det er 25 år siden jeg ga ut min første bok, og det går ikke en dag uten at jeg tenker over at jeg har fått mer enn jeg noensinne har drømt om. Når jeg skriver bøkene mine, mister jeg helt følelsen av tid, og det er ekstremt givende å se karakterene mine vokse frem på sidene. Jeg har aldri blitt helt klok på hvorfor jeg ikke bruker så mange ord på å beskrive følelser. I stedet fokuserer jeg mer på hva karakterene mine sier og gjør. Når jeg skriver bøkene mine forestiller jeg meg alltid at leserne mine kommer til å forstå hva jeg prøver å uttrykke. At vi har en slags fortrolighet mellom oss. Om jeg skal definere bøkene mine, så vil jeg vel ikke kalle det for bred litteratur. Men likevel har jeg lesere, og jeg blir stadig overrasket over det.

Om privatlivet

– For meg er frihet ekstremt viktig. Jeg elsker når det oppstår uventede pauser. For eksempel hvis toget plutselig skulle stanse eller køen i butikken er lang, og det ikke er for ubeleilig, selvfølgelig. Da bruker jeg gjerne denne tiden på mine egne tanker. Jeg har en gammel mobil, mest av alt fordi jeg ikke vil at folk skal kunne få tak i meg hele tiden. Jeg kunne heller aldri vært del av en klubb eller fellesskap som forplikter meg til å eksempelvis møte opp hver torsdag kveld. Jeg liker heller ikke tanken på å ha en felles bankkonto med noen. Jeg liker å bestemme over min egen økonomi. Jeg vil ha frihet til å kunne kjøpe en veske fra Nina Ricci, litt fordi det minner meg om da jeg jobbet som «parfyme-dame» på 80-tallet. 

Om livskraft

– Jeg vokste opp med en mor som hadde en enorm livskraft, hun pleide aldri å dvele ved de negative tankene. Tvert imot pleide hun å le i søvne hele livet. Jeg er ekstremt heldig som har arvet hennes lyse sinn. Det hender at jeg innimellom føler meg nedstemt og trist som alle andre, men jeg pleier som regel å komme meg fint ut av det. Moren min oppdro meg og søsteren min alene, men hun manglet ikke beilere. Ofte kunne vi komme hjem til friske blomster på trappen. Jeg tror det var livskraften hennes som gjorde henne så tiltrekkende. Moren min sa at livet bare ble bedre og bedre. Frem til moren gikk bort som 73-åring, kunne hun ofte finne på å ringe meg og si: «Jeg er så lykkelig! Gud! Jeg ser så bra ut i dag». 

© Forlaget Oktober


Om vendepunkt

– I det meste av ungdomstiden min slet jeg med voldsomme ryggsmerter. Jeg hadde lest en fransk roman om psykoanalyse og jeg var overbevist om at dette var psykosomatisk. Jeg ble undersøkt en del ganger, men det var ikke før jeg hadde født mitt andre barn at de fant ut at den ene nyren min ikke fungerte og var blitt veldig stor. Dette var ikke farlig, men absolutt smertefullt. I 2005 fikk jeg endelig fjernet nyren. Jeg husker at da jeg våknet opp etter operasjonen, sto legen ved siden av sengen min. Han sa: «Hei, Helle, jeg vet ikke om du husker meg, jeg heter Henrik og vi gikk på videregående sammen. Nå er jeg lege og operasjonen var vellykket.» Når jeg tenker tilbake på dette, er det som om jeg fikk livet mitt fornyet.

Om kropp

– Jeg har et par svarte satengbukser fra 1995 som jeg prøver noen ganger for å se om de fortsatt passer meg, og som regel passer de. Mye av grunnen til dette har nok å gjøre med at jeg alltid har elsket grønnsaker og sunn mat. Selvfølgelig har jeg dager hvor jeg nyter søtsaker, vin og ost, så det er en fin balanse i kostholdet. Jeg har også alltid vært glad i fysisk aktivitet, og for noen år siden, da jeg kom i overgangsalderen, bestemte jeg meg for å trene med kettlebells fire ganger i uken. Det er ikke noe bedre enn en god økt med styrketrening!

Om vennskap

– I 1989 møtte jeg Kirsten Hammann på forfatterskolen, og siden har vi delt alt. Jeg tror hun kjenner til alle mine følelser jeg har følt i nesten 30 år – og jeg kjenner hennes. Første gang jeg så henne hadde hun rett, svart hår og lang skinnjakke, og jeg ble litt skremt. Men vi fant hverandre raskt. Vi forstår hverandre intuitivt og snakker aldri om vår relasjon. I motsetning til et parforhold er det ikke nødvendig. Så sent som i forrige uke sendte jeg henne en sms og skrev at hvis jeg skulle havne i en stor krise, så var hun den første jeg ville ringe til.

Om livsråd

– Jeg har sluttet med å gi folk råd, med mindre jeg blir spurt. Jeg pleier å stoppe meg selv når jeg får en trang til å gi råd basert på mine erfaringer. Det gjelder både i parforhold, vennskap og familie. Til gjengjeld gir jeg meg selv gode råd. For eksempel at jeg skal huske å stoppe opp hver dag og bare stå under et tre og tenke: Jeg er her nå.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...