Flyktninghjelpen kvinner og barn på flukt vasker hendene med såpe og vann

HØYAKTUELL GAVE: God håndhygiene er viktig for å begrense utbrudd og spredning av sykdommer. Flyktninghjelpen distribuerer nå såpe og hygieneartikler for å begrense spredningen av koronaviruset til de mest sårbare.

© Flyktninghjelpen

Gi en julegave med mening

Sliter du med å finne julegaven til den som har alt? Hva med en adventskalender der du gir i stedet for å få, såpe og husly til mennesker på flukt eller livsviktige vaksiner som er en selvfølge her i Norge? For en hundrelapp kan du redde liv i annerledesåret 2020!

26. november 2020 av Cecilie Espensen

– Vi ser en økning, men hos oss er det stort sett fra oktober og november at pilen virkelig begynner å peke oppover – jul er definitivt høysesong, sier Guri Romtveit fra Flykninghjelpen om nordmenns giverglede.

Flykninghjelpen er der folk i en fluktsituasjon er og hjelper til med husly, leirdrift, matsikkerhet, rent vann, rettshjelp og utdanning. Organisasjonen var i Hellas, som har over 186 000 flyktninger i landet, etter at flyktningleiren Moria brant.

– Inntekter fra «gaver med mening» brukes i de krisene der det trengs aller mest. Vårt arbeid med flyktningene i Hellas skjer gjennom Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP. Vi sender eksperter for å bistå FN i hjelpearbeidet, men inntektene fra «gaver med mening« går ikke spesifikt dit, forklarer Guri Romtveit.

Guri Romtveit Flykninghjelpen

HJELP TIL MENNESKER PÅ FLUKT: I følge tall fra UNHCR har antall mennesker som er drevet på flukt økt til én prosent av verdens befolkning, totalt er det 79,5 millioner mennesker.  – Tak over hodet gir familier trygghet og redder liv, sier Guri Romtveit i Flyktninghjelpen som oppfordrer oss til å kjøpe et telt – For 500 kroner kan en familie på flukt få midlertidig tak over hodet fram til det blir trygt å vende hjem.

© Flykninghjelpen

– Vår gavebutikk Gaver med mening er utrolig populær hvert år, det er mange som ønsker å gjøre noe for mennesker på flukt når de handler julegaver! Vi supplerer stadig med nye gaver, og har i år blant annet lagt til såpe. Denne julen vil vi oppfordre til å gi flyktninger et hjem til jul. Tak over hodet gir familier trygghet og redder liv!

Livreddende vaksiner

Er det én ting denne pandemien har lært oss, er det hvor livsviktig vaksiner er. Da koronapandemien brøt ut i våres, bisto Leger Uten Grenser med covid-19-respons i flere europeiske land, blant annet i Italia, Spania, Belgia og Frankrike som var hardt rammet. 

Og mens vi venter på en vaksine mot covid-19, jobber den uavhengige medisinske nødhjelpsorganisasjonen videre med blant annet å gi livreddende meslingvaksine som faktisk tusenvis av mennesker dør av hver år. 

Inntektene fra julegavekort deres, som koster minimum 100 kr, er øremerket vaksinearbeid verden over. På hjemmesiden kan du velge mellom å få et fysisk kort sendt i posten som du kan pakke inn – eller hvis du er sent ute med julegavene, kan du printe det ut hjemme.  

Leger Uten Grenser gavekort julegave

LIVEREDDENDE GAVEKORT: Minimumsbeløpet på gavekortet fra Leger Uten Grenser er på 100 kr – det sørger for at den ideelle organisasjonen kan gi 27 livreddende meslingvaksiner. Du kan selvfølgelig velge å gi et større beløp – og dermed flere vaksiner.

© Leger Uten Grenser

For en barndom uten vold og overgrep

Ada Sofie Austgard etablerte Stine Sofies Stiftelse i 2000, samme år som datteren Stine Sofie (8) og venninnen Lena (10) ble brutalt voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand. 

Siden da har Ada Sofie, som ble kåret til Årets modigste kvinne av Tara i 2016, jobbet hver dag for en barndom uten vold og overgrep. Samme år åpnet stiftelsen også Stine Sofie Senteret som er verdens første kurs- og mestringssenter for voldsutsatte barn og deres familie.

Nylig ble Stine Sofie Pyjamas lansert i samarbeid med barneklesprodusenten Gullkorn Design. 

– Stine Sofies Stiftelse har klart å ta fatt i en tematikk som for mange er veldig vanskelig å snakke om, nemlig vold og overgrep av barn. De har klart å løfte noe så brutalt og vanskelig opp i lyset og satt det på dagsorden. De hjelper ikke bare med å ivareta utsatte barn og unge, men de jobber også forebyggende, forteller designer Marthe Mykjåland i Gullkorn Design, og fortsetter:

– Etter å ha blitt kjent med de ansatte i Stine Sofies Stiftelse har ikke beundringen blitt noe mindre. Ada og de ansatte som jobber der er noen av de varmeste og tøffeste menneskene vi har møtt.

Ada Sofie Austgard Stine Sofie Stiftelse Marthe Mykjåland Gullkorn Design

HJERTESAK: Marthe Mykjåland i Gullkorn Design (t.v.) og Ada Sofie har samarbeidet om Stine Sofie Pyjamasen til baby og barn som har denne lille teksten i nakken: «Selv om du blir trøtt og lei, så husk at du er alt for meg» som en påminnelse om viktigheten av trygge og gode omsorgspersoner. 25 % av inntektene fra pyjamassalget går direkte til det viktige arbeidet for en barndom uten vold og overgrep.

© Stine Sofies Stiftelse

Pyjamas-prosjektet er en hjertesak for de to lokale partnerne som har samarbeidet i snart fire år med å sørge for at barna som ankommer Stine Sofie Senteret har klær å gå med. 

I lang tid har Gullkorn Design donert klær til Stine Sofie Senteret. Mange av barna som kommer dit har gjerne ikke pakket eller mangler tilstrekkelig med tøy. Klærne benyttes derfor til utlån til barna, og doneres ved at de som trenger det, får beholde klærne når de drar hjem.

– Vi bidrar ved å donere av våre vareprøver til Stine Sofie Senteret. I løpet av en kolleksjon lages det betydelige mengder vareprøver for å kvalitetssikre designprosessen. Senteret har et eget klesrom som vi elsker å fylle opp for dem, forteller Marthe.

Fokus på utsatte jenter

Plan International Norge er en organisasjon som er tilstede for barna når katastrofen rammer, ikke bare gjennom deres fadderarbeid, men også gjennom salg av ulike julegaver i nettbutikken. Salg av blant annet spesialdesignede smykker, juledekorasjoner og ulltøy bidrar til at flere barn får helsetjenester og skolegang, flere beskyttes mot barneekteskap og vold, og flere jenter får de samme rettighetene som gutter. Dette er bistandsorganisasjonens erfaring siden oppstarten i 1937:

«Der barn ikke har det bra, har ofte jenter det verst. Derfor har vi et særlig søkelys på jenters situasjon.» 

Plans arbeid tar utgangspunkt i FNs barnekonvensjon og FNs kvinnekonvensjon og organiasjonen driver i dag utviklingsarbeid i mer enn 50 land.  

Plan Norge gave med mening porselenskopp Hannah Olwer

IKKE BARE EN KOPP: Denne porselenskoppen med grafisk mønster signert Hannah Olwer er en av mange gaver i Plan International Norges nettbutikk som bidrar til deres viktige arbeid for spesielt utsatte jenter. Alle gavene kommer med en gavelapp som forteller litt om hva pengene går til.

© Plan International Norge

I tvil? Gi litt til alle!

Omvendt Advent er en klassisk adventskalender med en humanitær tvist. Bak hver av de 24 lukene skjuler det seg nemlig en gave til en veldedig organisasjon. I fjorårets kalender fikk 24 ulike organisasjoner 10 kr fra hver kalender. Regnskogfondet, Mental Helse Ungdom, SOS Barnebyer og Sykehusklovnene var blant de som mottok pengegaver gjennom Omvendt Advent-kalenderen. 

– Den viktigste tanken er at man slipper å velge seg ut én organisasjon å gi penger til – med kalenderen støtter man 24 organisasjoner med penger, sier gründer og initiativtaker Wim Van Overvelt som står bak Omvendt Advent som du får kjøpt her.

OMVENDT ADVENT: Adventskalenderen hvor du ikke får, men gir! Bak lukene skjuler det seg 24 organisasjoner som får 10 kr hver av deg. Kalenderen koster 299 kr hvorav 240 kr blir fordelt på de 24 mottakerne. Resten av pengene går til trykking, distribusjon, markedsføring og daglig drift.

© Advent for Alle

ADVENTSKALENDER-GRÜNDER: – Jeg har selv opplevd å slite med å velge meg én organisasjon å støtte, og endt opp med å ikke gi noe i det hele tatt. Så med denne kalenderen ønsker jeg å løse dette for alle som kanskje sliter med det samme, sier Wim Van Overvelt. 

© Privat

I fjor samlet Wim inn 520 000 kr til veldedige organisasjoner gjennom salget av kalenderen fra hjemmekontoret i sin egen stue. Som belgier i Norge er det norske dugnadsbegrepet noe nytt som han liker veldig godt. 

– Jeg jobber med fundraising i jobben min og liker selv å bidra og det var vel slik idéen med denne kalenderen oppsto. Jeg er en kreativ fyr som liker å jobbe med prosjekter, forteller mannen bak adventforalle.no som er et rent enkeltmanns-dugnadsprosjekt.

I fjor solgte Wim 2200 kalendere hvorav nesten 100 % av kalenderne som ble solgt til privatpersoner, gikk til kvinner. De kjøpte alt fra en til tre kalendere hver. 

I år gjemmer det seg ni nye organisasjoner bak lukene.

– Dette er for de som kjøper kalender igjen i år – da er det noe nytt i kalenderen for giveren også, forklarer Wim.

Etter lanseringen av adventskalenderen i fjor, fikk Wim flere hyggelig tilbakemeldinger. 

– En lærer hadde kjøpt en adventskalender og tatt den med på skolen hvor hun hadde åpnet en luke hver dag sammen med elevene hvorpå de hadde snakket om hva de ulike organisasjonene gjør for mennesker, både her hjemme og ute i verden, forteller Wim og fortsetter:

– Det er mitt ønske, at julekalenderen kan komme inn i klasserommene og barna kan lære litt om ideelt arbeid og kjenne på at det å gi også kan være en gave.

– Og i år har vi en kalender til 179 kr også der 24 organisasjoner får 5 kr hver. Jeg fikk noen tilbakemeldinger på at det hadde vært fint med en rimeligere kalender slik at man hadde mulighet til å gi bort flere i julegave, avslutter Wim.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...