© Agnete Brun // Oktober Forlag

Bokaktuelle Marie Aubert: Skriver om skamløshet

Bokaktuelle Marie Aubert brakdebuterte med den skamløse novellesamlingen «Kan jeg bli med deg hjem» i 2016. Det hele startet med en novellekonkurranse.

27. september 2019 av Lisbeth Skøelv

Marie Aubert (40)

Alder: 40

Bor: Oslo 

Familie: Kjæreste 

Yrke: Forfatter og informasjonsrådgiver 

Aktuell: Ga nylig ut boken «Voksne mennesker» (Oktober), som har fått strålende anmeldelser. Ga i 2016 ut den kritikerroste novellesamlingen «Kan jeg bli med deg hjem». 

Marie Aubert er aktuell med novellesamlingen "Kan jeg bli med deg hjem"

«Jeg har aldri villet ha noen sånn, det er ikke plass i meg til noe annet enn å ville ha ham »

© Agnete Brun

-I 2013 hadde jeg ikke skrevet noe skjønnlitterært på mange år, og hadde begynt å tenke at jeg kanskje ikke kom til å bli forfatter likevel. Men så utlyste Litteratur på Blå en novellekonkurranse, og jeg fikk en dytt til å skrive igjen. 

Jeg leverte en novelle som het «Bare gjøre det», og til min store overraskelse ringte de fra juryen og sa jeg hadde vunnet. Premien var å bli trykket i litteraturtidsskriftet Vinduet. 

Hun som skulle bli redaktøren min i Forlaget Oktober leste novellen da den kom på trykk, og ringte meg og spurte om jeg hadde mer på lager. Og så ble det bok etter hvert, forteller hun. Novellene hennes hadde brudd, skam og skamløshet som en slags rød tråd. 40-åringen forklarer hvorfor:

– Det er noe interessant i å skrive om hvordan folk oppfører seg mot hverandre når vi blir presset, og når de mindre heldige sidene våre trer frem. 

Brudd, eller andre situasjoner der vi er sårbare og står i fare for å miste noe viktig, kan gi oss kort vei til desperasjon og overtramp, til det skamfulle og flaue. Det er ikke alltid så pent å se på, men tross alt er det veldig menneskelig. 

Selv kjenner hun også en del på skam. 

– Jeg føler skam når jeg skjønner at jeg er et litt dårligere menneske enn jeg hadde trodd. Når jeg er lite raus og kjenner på at jeg ikke unner folk ting. 

I Tara nr.14  kan du lese Aubert sin novelle «Utrolig kul dame» fra debutboken. 

– Hovedpersonen er en kvinne i trettiårene som er veldig forelsket i en litt eldre mann i en annen livssituasjon, og hun er usikker på hvor hun har ham. 

Sissel Gran kaller den tilstanden hun er i for å være «hekta», og det stemmer nok godt her. Det får henne til å gjøre ting hun ikke burde gjort, både mot seg selv og mot mannen, forteller forfatteren.  

Test deg selv: Er du introvert eller ekstrovert?

"Kan jeg bli med deg hjem" av Marie Aubert, Forlaget Oktober

KRITIKERROST: Novellen er hentet fra den kritikerroste novellesamlingen «Kan jeg bli med deg hjem» som kom i 2016. Oktober, 329 kr. 

© Forlaget Oktober

Novellene hennes handler ofte om vanlige mennesker som kommer opp i situasjoner hvor de viser sider ved seg selv de ikke trodde de hadde. 

Hva med Marie selv? 

– He-he. Man tror jo gjerne at man er en som takler ting bra, at man alltid er en god venn, en snill og moden kjæreste, at man klarer å være raus og rasjonell om det skulle bli slutt. Men så står man plutselig der og er som et rasende, usaklig, såret barn, og alle de gode intensjonene er som blåst bort, sier hun. 

I sommer ga hun ut sin første roman, «Voksne mennesker». Det syntes hun var fryktelig spennende og skummelt på en gang. 

– Historien om Ida kjentes med en gang som noe lenger enn en novelle, det var en fortelling som krevde noe lenger. Boken er forhåndsolgt til fire land nå, og det er utrolig gøy! avslutter Marie Aubert.

Les også: Scener fra et destruktivt ekteskap

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...