© Ane Nordvik Hasselberg og Gry Nordvik Karlsen // Kagge Forlag

Søstre ute med ny kokebok: Bak med brunost!

For søstrene Ane Nordvik Hasselberg og Gry Nordvik Karlsen var det ingen tvil om at brunosten fortjener å løftes frem. Det resulterte i et dypdykk i historien, salte og søte smaker og eksperimentering – og til slutt en egen bok om vår folkekjære ost.

25. oktober 2019 av Cecilie Espensen

Hvem: Gry Nordvik Karlsen. 
Alder: 59. FAMILIE: Gift med Kenneth, barna Kåre (36), Karoline (32) og 4 barnebarn. 
Bor: I Valnesfjord i Nordland. 
Yrke: Kartoperatør i Nordlandsnett og blogger om mat på Gryskjokken.no. 

Hvem: Ane Nordvik Hasselberg. 
Alder: 50. FAMILIE: Gift med Rune, barna Lydia (16), Viktor (13) og hunden Ellie (som er avbildet i boken). 
Bor: I Trondheim. 
Yrke: Driver sitt eget firma Høydare (grafisk design og illustrasjon).

I forordet skriver søstrene: «Vi ønsker å hente frem den gode følelsen som brunostsmaken gir ved bruk av stemningsfulle bilder som inspirerer og gir gode assosiasjoner. Vi vil også vekke minner fra utallige matpakker, nystekte vafler, og duften av nybakt brød med brunost.» 

«Brunost. Fra farmors lefser til fjelltaco og brunostkarameller» er Ane og Grys andre bok som både tar for seg fortiden og vår tids nye spisevaner. Her finner du oppskriftene på tradisjonsmaten som vi elsker, som reinskav, lutefisk og tynnlefser med brunostfyll – side om side med nye, spennende oppskrifter med nasjonalsymbolet som nøkkelingrediens. Som fjelltaco, sjokoladekake og en vri på den lille portugisiske terten pastéis de nata.

Hvor godt brunost faktisk er i salt mat overrasket søstrene noe. For Gry var det risotto med scampi som begeistret, mens for Ane var det viltburgeren. 

– I oppskriften «Vill burger» har vi puttet raspet brunost i kjøttdeigen sammen med einerbær, salt og pepper. Disse burgerne ble utrolig gode og saftige med små smeltede smaksbomber av ost og det smakte som viltkjøtt. Overraskende og enkelt å lage.

Créme Brulèe med brun geitost - ja takk! 

© Ane Nordvik Hasselberg og Gry Nordvik Karlsen

Gjennom arbeidet med sin første bok, «Takkemat», erfarte de at mange er glad i og opptatt av tradisjonsmat og da falt det dem helt naturlig å ta for seg det norskeste av det norske: Brunosten. At de bor på to forskjellige steder hindrer ikke Ane og Gry i å skrive nok en kokebok sammen. 

– Jeg reiste to ganger til Ane i Trondheim og Ane kom to ganger til meg i Valnesfjord. Dessuten har vi jobbet masse på ettermiddager og i helger med telefonen på høyttaler og sendt hverandre bilder, forteller Gry. 

– Gry har bakgrunn fra «matverdenen» med blogg og kan og vet «alt» om matlaging. Jeg har kreativ bakgrunn og er vant til å tenke idé, konsept og visuell fremstilling. Vi utfyller hverandre veldig godt, skyter Ane inn og fortsetter: 

– Det har vært mange timer på telefonen der vi har diskutert ideer og oppskrifter og utfordret hverandre: «Kan man frityrsteke brunost?» «Kan man tørke brunost?» «Kan man dekorere sin egen brunost?» – svaret på det finner dere i boken. Boken er delt inn i en rekke kapitler med brunosten som selvskreven ingrediens i oppskriftene, fra hvordan lage den søte osten til bakst, desserter, søte saker, småmat og middagsretter. Etter all eksperimenteringen sitter søstrene igjen med noen personlige favoritter fra boken. 

– Min favoritt er møsbrømlefse fra hjemtraktene (selvsagt) og blåbærsuppe med brunostrøre, den må bare prøves, sier Gry.

MASSE INSPIRASJON: Har du, som de fleste andre, en brunost i kjøleskapet? I boken «Brunost» får du 98 tips til hvordan du kan bruke brunost som smakfull ingrediens i matlagingen din. Kagge Forlag, 399 kr

© Kagge Forlag

– Jeg hadde lyst til å lage enkle karameller som smakte brunost. Så fant jeg en metode der du smelter sukker i vann og så tilsatte jeg raspet brunost. Karamellene ble så gode at jeg vurderte å starte produksjon og selge dem til turist- og museumsbutikker, sier Ane og fortsetter: 

– Brunostkaramellene ligner Smørbukkkarameller, bare at de smaker brunost i tillegg. Ellers må jeg trekke frem «Brunostfylte sveler» med brunt sukker toppet med rømme. Ferske sveler med smeltet brunost inni. Nam! Smaken kan minne om møsbrømlefsa fra Salten, men tar mindre tid å lage. 

Søstrene er så begeistret for brunosten at de nå jobber med å få trykket opp t-skjorter med tekster som «Grip osten!» og «– Sa du brunost?». Ellers har de gode tips hvis du allerede nå tenker på julegaver. 

– Hvorfor ikke prøve deg på å lage din egen brunost som du «pynter» ved å bruke for eksempel sølvskjeer? Oppskriften på hvordan du gjør det finner du i boken. 

I mellomtiden kan du prøve deg på disse tre, lekre oppskriftene:

Eplepaikake med brunost

Crème Brûlée med brun geitost

Brunost-terter

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...