Forfatter Anne Holt
© Anna-Lena Ahlström

Anne Holt: - Du må ikke tro alt du finner på internett!

Bokaktuelle Anne Holt er skeptisk til å bruke for mye tid på sosiale medier. – Jeg har liten tro på å leve sitt liv under konstante lyskastere, sier 62-åringen.

20. desember 2020 av Lisbeth Skøelv

Nesten 11 millioner bøker har Anne Holt solgt i inn- og utland siden debuten med «Blind gudinne» i 1993. Nå er den tidligere justisministeren og advokaten igjen aktuell med en krimroman om Selma Falck. I «Mandela-effekten» er hun innom både barnevernet og Nav-skandalen. 

– En bok blir bedre av at jeg synes den er interessant å skrive. Særlig i Selma Falckserien har jeg hatt det moro med å la henne bryne seg på noen av vår tids store spørsmål. I det lille, riktignok, det dreier seg om konkrete, avgrensende kriminalgåter, men der anledningen byr seg for å dra opp større baktepper. Jeg ønsker på ingen måte å gi svar på noe som helst, men har det spennende med å reise spørsmål. I «Mandela-effekten» er det særlig tillitsforholdet mellom befolkning og myndigheter jeg ser på. Da jeg var i innspurten av manuset kom pandemien, som på skremmende vis beskriver viktigheten av det boken handler om. Men først og fremst er dette en spennende drapsgåte, håper jeg. I boken kan man se hvordan lite tillit i samfunnet kan skape kaos. 

– Våre nordiske samfunn er bygget på tillit. Både mellom befolkningen og myndighetene, og folk imellom. Hele vår strategi mot pandemien er bygget på denne tilliten. 

Det gjenstår å se hva som skjer om dette drar så lenge ut som jeg frykter. Personlig tror jeg at det blir nødvendig med en del restriksjoner i flere år til, blant annet når det gjelder anledningen til å reise. Dessuten kommer Norge etter koronaen til å være et land med vesentlig dårligere økonomi enn før pandemien, noe som også vil slite på folk.  

"Jeg er en veldig privat og ekstremt introvert person, som liker meg godt alene". 

PÅ PREMIERE: Anne Holt sammen med kona Tine Kjær, som er direktør i forlaget Cappelen Damm, og deres datter Iohanne i 2015 under gallapremieren til den svenske krimserien «Modus», som var basert på en av Holts bøker. 

© NTB

Hun er blitt skremt av korona-pandemien. 

– Selvsagt er jeg det, på lik linje med de fleste andre, vil jeg tro. Men i alle fall så jeg det komme. Jeg har ventet på den noen år. Jeg savner å reise, savner å se venner, og er mye engstelig for de veldig gamle i familien. 

Hun er til tider aktiv på Facebook, men deaktiverer også kontoen sin i lange perioder. 

– På den diskuterer jeg mest politikk, men legger også ut en og annen personlig post. Jeg passer på at den blir akkurat passe upersonlig og intetsigende, av og til direkte feilaktig. Du kan knapt lese noe personlig ut av mine poster der. Twitter-kontoen min er også ganske død, jeg har vel twitret i gjennomsnitt under en gang i uka i år. Det kan av og til gå måneder mellom hver gang jeg sjekker den kontoen. Instagram og Snapchat og hva de nå heter, disse plattformene, har jeg aldri vært på. Jeg har liten tro på å leve sitt liv under konstante lyskastere. 

Anne Holt hevder at hun observerer samtiden fra en slags utside. 

– Det betyr at jeg holder meg mest hjemme. Jeg er en veldig privat og ekstremt introvert person, som liker meg godt alene. Har jeg kona og får se datteren min når hun velger å være hjemme, har jeg det i grunnen fint. En liten håndfull gode venner på toppen, og livet er bra. 

Jeg sover imidlertid veldig lite, så jeg bruker ofte tiden grytidlig på morgenen på alskens medier. Både norske og utenlandske. Det gjør at jeg kan følge ganske godt med i det meste. Uten å delta. 

I et tidligere intervju har hun beskrevet seg selv som «håpløs å samarbeide med, pessimistisk, kynisk og mistroisk». Det ryktet mener hun er betydelig overdrevet. 

– Du må ikke tro alt du finner på internett! Jeg er verken mistroisk eller kynisk, bare veldig realistisk. Jeg har hatt mange samarbeidsprosjekter i mitt liv, blant annet fire romaner skrevet sammen med andre, og det har vært en fest. For mine medforfattere også, etter det de sier. Til meg, i alle fall!

NY KRIM: Anne Holt er aktuell med krimromanen «Mandela-effekten». Gyldendal, 399 kr.

© Gyldendal

62-åringen har alltid skapt spennende kvinnelige hovedpersoner i bøkene sine. Seg selv ville hun aldri skrevet inn i bøkene sine. 

– Fordi jeg er forfatter. Jeg finner på ting. Jeg skriver ikke om levende mennesker, men har stor glede og interesse av å skape dem, slår hun fast. Krimforfatteren gir ikke alltid så mange intervjuer. Det har sin grunn, ifølge henne selv: hun er kjedelig. 

 – Jeg gir akkurat passe mange intervjuer. Mellom tre og fem hver gang jeg gir ut bok. Pluss alle dem i utlandet, selvsagt. Resten av året har jeg ikke noe å bli intervjuet om. Jeg lever, som det fremgår av dette intervjuet, et liv ganske mange ville finne svært kjedelig. Jeg leser, ser på tv og går tur med bikkja. That’s it, sier Anne Holt. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...