© Tore Fjeld

Slik smører du skiene

Blå? Rød? Klister? Skismøring er ikke så komplisert som du tror!

14. januar 2016 av Bjørnhild Fjeld

Det er fullt mulig å bruke mange tusen kroner på ulike skismøringsremedier, men det er ikke nødvendig. Det viktigste er at du lærer deg å smøre skiene dine selv, slik at du vet hva du må gjøre dersom skiene blir bakglatte eller får kladder underveis på turen.

Vi smører skiene av to grunner:

Glid: Det vil si at det legges på et tynt lag glider, som gjør at det blir mindre friksjon mellom skiene og snøen. De som konkurrerer legger gjerne på ny glider til hver økt, det er ikke nødvendig for folk flest. Det holder at du legger på glider en gang eller to i sesongen, så fremt du ikke går veldig mye. De fleste sportsbutikker kan gjøre denne jobben for deg for noen hundrelapper.

 

Feste: Bakglatte ski er drepen for skigleden, både for voksne og barn. Før hver skitur må du derfor gjøre jobben med å smøre skiene ut fra vær og føreforhold. Er det 5 minusgrader og nysnø er det ikke så vanskelig, da kan du bare gni på noen lag med blå voks og sette av gårde. Men er det gammel grovkornet snø eller isete spor, må du frem med klisteret. 

Tips: Last ned Swix smøretips-app for å få gratis smøre-/preppetips tilpasset der du bor. 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...