© Björg Thorhallsdottir

Björg Thorhallsdottir: - Gratulerer! Her er ditt diplom fra livets skole

Vi lærer så lenge vi lever. Og vi fortjener alle en diplom for at vi har kommet oss gjennom alle utfordinger, sorger og gleder. Print gjerne ut dette bildet – DIN diplom fra livets skole!

7. juli 2023 av Björg Thorhallsdottir

Snille piker har også et ansvar for sitt eget liv 

Det er noe som heter livets skole og noe som heter universitetet, og det tar aldri slutt. Vi lærer så lenge vi leve. Da jeg var liten, trodde jeg at de voksne hadde skjønt det, og at de hadde alle svarene på hvordan det skulle gjøres. Jeg tenkte at jeg var barn som skulle lære av de voksne, og husker godt den dagen jeg faktisk skjønte at de voksne heller ikke visste svaret på alt. 

Da jeg begynte på EQ-instituttet for å bli terapeut, tenkte jeg at jeg kom til å finne svarene når jeg hadde fått verdiene mine på plass og begynte å følge dem. Jeg vet jeg er klokere nå, men det jeg har lært mest av, er alle oppoverbakkene i livet. For når vi går i livets skole med de harde leksjonene og ikke har noe valg, da lærer vi. Det sies at mennesker som lever destruktive liv, må nå bunnen før de er klare for endring. Når vi når bunnen i oss selv, blir vi virkelig kjent med den vi er, og skjønner vi må ta andre valg for å få det bedre.

Som barn ble jeg fortalt at jeg måtte være snill hele tiden, for når jeg var snill var jeg lett å like og livet var godt. Men jeg husker pappa hengte opp en lapp på do, hvor det stod at snille piker kommer til himmelen, og de andre kommer så langt de vil. Jeg skjønte ikke budskapet på lappen, før jeg oppdaget at jeg ofte ble utnyttet når jeg var for snill Jeg sa ja, når jeg egentlig ville si nei. Da lærte jeg at snille piker også har et ansvar for sitt eget liv. Når de ikke tar det, gjør andre det i stedet. Dermed hjelper de andre å komme seg dit de vil, mens de selv ikke lever sitt eget liv fullt ut. 

Når vi snakker om livets skole, er det så mye å lære der, men for meg har den viktigste leksjonen vært å sette egne grenser. Det er vanskelig å være i et forhold hvor du til slutt må innse at du bare blir lykkelig om du lytter til din egen indre stemme, og har troen på deg selv. Alle oppoverbakkene jeg har gått, har gjort meg litt klokere for hvert skritt, og alle gangene jeg har falt, er jeg klokere når jeg reiser meg opp igjen. Noen ganger har jeg måttet gjøre de samme feilene opp til tre ganger, og tatt den samme leksjonen i livets skole opp igjen før jeg skjønte den. Jeg strøk gang på gang, og så for meg rektor som satt oppe i himmelen og tenkte at hun der har fremdeles ikke lært, så da blir utfordringen enda vanskeligere neste gang, og neste gang – til hun lærer. Så om du har vanskelige ting i livet ditt som stadig ser ut til å gjenta seg, ikke spør deg selv «Hvorfor skjer alltid dette meg?» men innse at det er leksjoner som kommer igjen og igjen, til du har lært. Når du har lært, går du videre til et nytt nivå, for da er det noe annet du skal lære. Men den tidligere utfordringen skjer ikke igjen, derfor er det så viktig å tenke: «Hva kan jeg lære av dette?» I stedet for: «Hvorfor skjer det alltid kjipe ting med meg?»

© Björg Thorhallsdottir

Gratulerer med alle eksamener du har bestått! 

Some days you win, some days you learn.

Min kjære venn Tore Petterson sier: «Noen ganger lever jeg, andre dager lærer jeg!»

Livets skole er egentlig ganske kul, selv om den er særdeles hard – for om du er en våken elev som ser når det går galt og spør deg selv hva du kunne gjort annerledes, lærer du raskt. Da finner du motet i deg til å være den eleven som sier «nei» eller «ja», og som tør være beste elev i sin egen livets skole, for ingen av oss har den samme skolegangen. Men vær forberedt på å dumpe igjen og igjen, til du skjønner at dette nettopp er livets skole.

Du fortjener et diplom, for du har allerede gått i livets skole i mange år, du har lært masse som har gjort deg klokere og klokere. Det eneste som er litt leit, er at når du har tatt alle leksjonene og gått videre til livets universitet, har du blitt en gammel, klok rosin. Så om du har en av disse i livet ditt, lytt til dem, for de har allerede tatt de fleste leksjonene og er nesten uteksaminert. Print gjerne ut dette bildet og tenk på alle de gangene du har falt og reist deg opp igjen.

Gratulerer med alle eksamener du har bestått – og husk «Some days you win, some days you learn». 

Lykke til i livets skole, men nå håper jeg du får en lang sommerferie fra den, for det fortjener du! 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...