© tara.no

Hjelp, herpes i underlivet!

Munnsår er én ting, men å ha herpes nedentil er noe vi ikke snakker om. Men hva er egentlig forskjellen?

24. januar 2012 av Tone Solberg og Siri Høstmælingen

Et herpes-munnsår er vanskelig å skjule, men greit å snakke om. Verre er det med utbruddene nedentil. Redselen for å smitte andre er grunnen til at genital herpes er en av våre pinlige sykdommer. Men mange har viruset uten å være klar over det.

Genitial herpes (HSV-2) er i dag en av de vanligste, seksuelt overførbare infeksjonene i vår del av verden. Mellom 20 og 40 prosent av den voksne befolkningen under 40 år er infisert med HSV-2-viruset. Den gode nyheten er at nærmere ¾ av disse er uten symptomer, og vet ikke at de er smittet. Den dårlige er at man kan smitte en partner selv om man ikke har utbrudd. Derfor er det nærmest umulig å finne tilbake til smittekilden.

5 tips mot herpesinfeksjon

Heldigvis er det en sykdom som er helt ufarlig. Men for de få som får hyppige utbrudd, kan den være svært ubehagelig. Herpesinfeksjon medfører smertefulle og væskende blemmer.

Herpes har vært kjent i over 2000 år. På fagspråket heter herpes-viruset Herpes Simplex Virus, derav forkortelsen HSV. Det finnes to typer av viruset. HSV-1 er det vanligste. 50-80 prosent av befolkningen blir smittet av HSV-1 første gang gjennom vannkopper i barndommen. Senere kan det dukke opp i form av munnsår, herpes labiales.

Begge typer kan smitte begge steder. Det vil si at en som har munnsår som følge av herpesviruset, kan smitte en partner nedentil med HSV-1. På samme vis kan en med HSV-2 smitte en partner slik at denne får munnsår. De som er smittet av HSV-1 vil ha en viss beskyttelse mot smitte av den andre typen, HSV-2.
HSV-2 er den vanligste årsaken til herpes genitiales, herpes på kjønnsorganene. HSV-2 gir derimot sjeldent munnsår.

Det finnes ingen medisin som kan fjerne viruset helt. Derimot finnes det anfallsbehandling som kan dempe og forkorte utbruddet. Spesielt ved et kraftig førstegangsutbrudd vil medisinen være til betydelig hjelp, forutsatt at man begynner med denne så raskt som mulig.

Kilde: Folkehelseinstituttet

 

Kanskje er du også interessert i...