© Getty

Har du ikke lyst på sex?

Manglende sexlyst er det vanligste seksuelle problemet hos kvinner.

8. januar 2011 av Marit Lien

Er du mindre opptatt av sex enn du skulle ønske at du var?
Da er du ikke alene. 37% av alle kvinner mellom 18 og 67 år har hatt vedvarende redusert sexlyst det siste året, og det er flest middelaldrende og eldre kvinner som har det slik. Ca. 10% sliter så mye med manglende lyst at de tror de trenger profesjonell hjelp.

Det kan være mange årsaker til at kvinner har manglende sexlyst:
Frykt for å bli gravid, følelse av manglende aksept for sin seksualitet, dårlige seksuelle opplevelser i fortiden, dårlig kvalitet på sexen, bekymringer for økonomi e.l., stress og dårlig tid, smerter, depresjon, slitenhet, sykdom og medisinering - eller en kombinasjon av flere av disse.
Kvinner i parforhold føler ofte skyld fordi de ikke har sex med partneren sin, og noen strekker seg lang for å allikevel tilfredsstille ham - noe som kan gjøre vondt verre.

Manglende sexlyst er i seg selv ingen sykdom, men heller et misforhold på ett eller annet område i livet eller i kroppen.

Kvinner som sliter med sexlysten kan også oppleve å miste entusiasmen på andre områder i livet som tidligere var forbundet med lyst og glede.
Men kvinner som mangler seksuell tenning kan allikvel fungere godt når de først blir tent og kommer igang.

Og for å klare å føle lyst igjen må du begynne med deg selv:
Gå til en gynekolog og forklar problemene dine slik at han eller hun kan gjøre de nødvendige undersøkelsene for å finne ut om årsaken er fysisk. Er den ikke dét må du se forbi følelsene av nummenhet, utmettelse og tomhet slik at du kan finne et ærlig svar på hvorfor du ikke lenger har lyst på sex. Og så må du være ærlig med partneren din.

Det finnes ingen kjapp og enkel løsning som kan gi deg lyst på sex igjen, men dersom du finner årsaken, og du (og partneren din) er villig til å jobbe med saken, vil du ganske sikkert få tilbake seksualdriften igjen.

 

 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...