© Getty Images

Dette visste du nok ikke om mage- og tarmproblematikk

Kanskje har du hørt sitatet av Hippokrates, «La din mat være din medisin». Om han virkelig sa det er usikkert, men at mat handler om mer enn det å bli mett, kan vi med sikkerhet fastslå.

11. mai 2023 av Annette Borge Dragland

En av grunnene til at jeg ville bli lege var at jeg vokste opp med en mor sterkt plaget av revmatisme, og som barn hadde jeg et stort ønske om å kunne hjelpe henne til å bli frisk. 

Desto mer imponerende var det å se hvordan hun ble så mye bedre gjennom selv å ta helsemessige grep. Hun mediterte lenge før jeg leste dokumentasjon om helsefordelene det kan gi, og ikke minst fikk hun stor effekt gjennom mat og kosthold. 

Hun er utdannet kokk, og lærte oss barna fra vi var små om hvor viktig mat er for helsen, så jeg har alltid vært over middels interessert i temaet. 

Som fersk turnuslege i praksis i allmennmedisin ønsket jeg, inspirert av min mor, å se hvor mye et endret kosthold hos en pasient kan endre sykdomsbildet. 

Et høyst uoffisielt forskningsprosjekt, men jeg var så heldig å få 10 av mine pasienter med og fulgte dem tett over ca. 6 måneder. 

Jeg ble forbløffet over å se at de i denne korte tiden ikke bare ble bedre av ulike symptomer og plager, men også fikk en helt annen energi og livsgnist. 

Jeg visste allerede mye om matens helsemessige betydning, men så nå hvordan det også ga utslag på flere ulike plager. 

Det motiverte meg til å fortsette å veilede i tarmhelse og kosthold. I mange år har jeg brukt mye fritid på å lese meg opp på temaet, og sett store forandringer hos pasienter underveis. 

Jeg ser at om tarmbakteriene er fornøyde, har vi det ikke bare bedre, men er også friskere. Dette er utrolig spennende!

© Getty Images

Mikrobiom - hva er det?

Kanskje har du hørt ordet, men er usikker på hva det egentlig betyr? Et mikrobiom er fellesbetegnelsen på alle mikroorganismer, levende vesener som kun sees gjennom mikroskop, og som lever på indre og ytre overflater hos oss mennesker. Det kan være bakterier, virus og sopp, og spesielt mange av dem finnes i tykktarmen. 

Mikrobiomet er viktig for nedbrytning av mat, og en viktig bidragsyter for et godt immunforsvar. Vi ønsker et godt forhold til tarm og bakterier slik at de kan leve i fredelig harmoni med oss. 

Dessverre rammer mage- og tarmproblematikk opp mot 15 prosent av den norske befolkningen

Etter hvert har det kommet store studier om betydningen tarmbakteriene har for kropp og sinn. 

Kanskje vet du at det er sammenheng mellom tarmen og hjerte- og karsykdommer, men det er også sammenheng mellom tarmhelse og sykdommer som leddgikt, diabetes, fedme, astma og MS. 

Nå begynner vi også å få mer kunnskap om hvordan tarmen påvirker angst og depresjon. 

Fremdeles er det ganske ny kunnskap som det er viktig å få ut til flest mulig. Ikke minst ungdommen vår, som ofte sover for lite og kanskje spiser litt ensidig

«Tarmbakteriene er viktige for immunforsvaret, og over 70 prosent av dette finnes i og rundt tarmen»

Kanskje har du hørt om serotonin, hormonet som kan gjøre oss glad, men også påvirke uro og angst. Opp mot 90 prosent av dette produseres i tarmen, og det kan også stimulere sult- og metthetsfølelse. 

Ultraprossesert mat påvirker følelsen av metthet, og nærer ikke de gode tarmbakteriene vi ønsker mer av i tarmen. 60 prosent av vareutvalget i matbutikken er ultraprosessert, og opp mot 60 prosent av maten vi kjøper, er i denne kategorien. Ofte er det kaloririke produkter som vi evolusjonsmessig har en dragning mot. 

Våre forfedre visste ikke alltid når de fikk det neste måltidet, og næringstett mat var viktig for å overleve. I dag har vi heldigvis jevn tilgang på næring, men har fremdeles en naturlig dragning mot denne type mat. 

Når jeg sover for lite, får jeg mer lyst på usunn mat, noe som er helt naturlig, for når vi har mindre energi er det lettere å ønske mat med mye karbohydrater og fett, eller søtsaker som gir en kortvarig boost. Det er rett og slett vanskeligere å ha god viljestyrke når vi har sovet dårlig, og da blir det også tyngre å gjennomføre den treningen vi hadde gode intensjoner om. 

Fasting, nok en ny helsetrend?

Kunnskap om tarmen er ganske ny, så det gjelder virkelig å ha øyne og øre åpne for å ta inn all ny kunnskap som har kommet siste årene. 

Det kommer stadig forskning, og et felt jeg har lest meg godt opp på, er fasting. 

Det kan være lett å tro det er nok en helsetrend, men store studier dokumenterer ulike helsemessige fordeler ved fasting, og det kan se ut til at mennesker som sliter med irritabel tarm og ulike mageutfordringer, kan få en helsegevinst ved å unngå mellommåltider. 

De fleste faster allerede gjennom natten, og evolusjonsmessig spiste nok våre forfedre færre måltider gjennom dagen. 

Det har vist seg at mange har nytte av litt lengre pause mellom kveldens siste og dagens første måltid, slik at tarmen får mulighet til å jobbe uforstyrret. 

Men husk at vi er alle ulike, så bli venn med din kropp og kjenn etter hva som gjør deg godt. Om du kjenner at mage og fordøyelse fungerer godt slik du lever, er det ingen grunn til å endre det

© Getty Images

Mat har blitt dyrere det siste året, kanskje kan det være en fin anledning til å vurdere hva vi putter i handlekurven. 

Vi nærer de gode tarmbakteriene og får det bedre om vi bytter ut næringsfattig mat, og heller spiser oss mettere og gladere på ren mat. 

I butikken kan du se etter mat som ligner mest mulig på råvaren den opprinnelig lages av, og som har kortere liste med tilførte ingredienser. 

Fiber i form av grønnsaker, nøtter og frø er bra for de gode tarmbakteriene, mens raffinerte karbohydrater og sukker har vist seg å kunne nære de tarmbakteriene vi vil ha færre av. 

Stress og søvn påvirker tarmen vår, det samme gjør bevegelse. 

Jeg har tidligere fortalt om smellen jeg gikk på i studietiden. Årsakene var sammensatte, på samme måte som jeg ofte ser hos pasientene mine. Kanskje startet det da jeg gikk på videregående skole og var utvekslingsstudent i USA. Maten jeg spiste, var ultraprosessert, og middagen i familien jeg bodde hos, var ferdigkjøpte retter klare for å varmes i mikroen. Jeg kan telle på én hånd de gangene jeg spiste grønnsaker i løpet av det året, og et kosthold uten fiber var nok en stor bidragsyter til mine mageproblemer. Da jeg kom hjem fikk jeg flere urinveisinfeksjoner, og gjentatte antibiotikakurer fikk tarmfloraen enda mer i ubalanse. Det samme ble min fysiske- og psykiske helse, og det ble en vond sirkel. 

I dag er jeg frisk, men vier litt tid til mat som er bra for tarmbakteriene hver dag, og prøver å ha et mest mulig fargerikt, men absolutt ikke perfekt kosthold. 

Jeg er så heldig å ha en samboer som liker å bake brød. Visste du at mange brød er ultraprosesserte? Sjekk gjerne ingredienslisten når du handler. 

Om du har lyst å bake selv, deler jeg oppskriften på mitt favorittbrød som samboer Henrik lager i heimen. Jeg har alltid med meg noen skiver når jeg er på farta, for å unngå fristelsen til å kjøpe en bolle.

Les også: Slik unngår du oppblåst mage

Annettes favorittbrød

1,4 l kaldt vann
2–3 ts tørrgjær
2 ts salt
1 ss honning/sukker
200 g havregryn
100 g sammalt rugmel
100 g knuste linfrø
200 g sammalt speltmel
75 g gresskarkjerner
75 g chiafrø
750 g siktet speltmel

Gjør slik: 

1. Bland vann, gjær, salt og søtt. Rør sammen resten til alt er vått, ca. 2 minutter. 

2. Hev under lokk eller plastfolie over natten. Neste dag smører du tre brødformer godt. 

3. Vend deigen med deigskrape for å få luften ut, før du fordeler den i formene. 

4. Heves i 30–60 min., og stekes på 195 grader i 55 minutter. 

5. Sett formene litt under midten i ovnen. 

6. Avkjøles på rist – og nyt! Gjerne med hjemmelaget syltetøy, hvor du blander bærene med et par spiseskjeer chiafrø, litt vann og eventuelt litt naturlig søtning som for eksempel honning. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...