Mange av oss vet ikke engang hvordan kjønnsorganet vårt ser ut. Ikke ordentlig. Vi har bare en forventning om at «det» skal virke. Men hvis det hadde vært opp til mikrobiomforsker og direktør for svenske Karolinska Institutets Centrum for mikrobiomforskning, Ina Schuppe Koistinen, burde alle kvinner lære mye mer om det hun kaller «det kvinnelige mirakelet»!
– Selv om vi skriver 2023 er det fortsatt visse deler av kroppen, dens funksjoner og sykdommer som vi har for lite kunnskap om. Kjennetegnet for medisinens historie er at det er den mannlige kroppen og dens sykdommer som det har vært fokus på og fortsatt blir forsket på. «Glemt» er den kvinnelige kroppen med alle dens fantastiske humørsvingninger, menstruasjoner og graviditeter, forteller Koistinen. Hun har i mange år studert den vaginale bakteriefloraen og hvilken rolle bakteriene spiller for vår fysiske og mentale helse.
– Nå har vi etter om tarmfloraen vår imange år, men når det gjelder underlivet vårt og bakteriene her, hersker det fortsatt mange misforståelser og stor uvitenhet.
Misforståelser og myter
Mikrobiomforsker Koistinen har gjort det til sin misjon å vise og rette opp i hvor underprioritert kvinners underliv og de sykdommene og infeksjonene som kan oppstå der, er.
Forskningen på området er mangelfull, og det har betydd – og betyr fortsatt – at mange kvinner blir feildiagnostisert og feilbehandlet. Vi kvinner lider under opp- fatningen av at menstruasjonssmerter, fød- selsskader, smerter under samleie og andre underlivsproblemer er «naturlige». Og at vi bare skal bite tennene sammen og ikke sutre.
– Legg i tillegg til alle misforståelser og feilinformasjon som florerer. Spesielt på sosiale medier finnes det masse «gode råd» som kan være direkte skadelige, advarer Koistinen.
Det var grunnen til at hun bestemte seg for å skrive boken «Vulva: Fakta, myter och livsomvälvande insikter», som ikke har kommet ut på norsk ennå, men som du kan lese på svensk som e-bok nå. Med boken håper Koistinen å rette opp i de mest utbredte misforståelsene og få oss til å se på kjønnsorganet vårt som det mirakelet det er.
Skjedens bakterieflora
Visste du for eksempel at skjeden har sitt helt eget selvstendige renseanlegg? Og at denne delen av kroppen klarer seg helt fint uten innblanding, fordi alt er tenkt på til minste detalj. I det mer kuriøse hjørnet kan vaginaen din faktisk lage frokost! Ja, du leste riktig. Koistinen forteller om forskeren Cecilia Westbrook, som ville teste om bakteriekulturen i vagina kan brukes til å lage yoghurt. Så tenkt, så gjort. Etter bare et døgn var melken som hun hadde blandet med vaginalsekret, blitt forvandlet til yoghurt.
Vaske eller ikke vaske?
– En typisk feil er at vi helt har misforstått behovet for underlivshygiene, sier Koistinen.
Hun fraråder vask med såpe eller enda verre: å falle for trender som for eksempel vaginalskylling.
– Hvis vi vasker for mye og med for sterke midler, risikerer vi å forstyrre og ødelegge den naturlige bakteriefloraen i skjeden, forklarer forskeren.
Koistinen anbefaler at du vasker vagina og vulva maks én gang om dagen, og da bare med lunkent vann. Hvis du føler behov for det, kan du vaske med en uparfymert vegetabilsk olje.
– Noen av de rådene som sirkulerer på sosiale medier, er direkte skadelige, som for eksempel de som oppfordrer kvinner til å skylle vaginaen med hydrogenperoksid. Andre råd, som for eksempel vaginalsauna og vaginaldampbad, er neppe skadelige, men det er ikke godt for noe heller, mener forskeren.

Ina Schuppe Koistinen er forsker og direktør for Karolinska Institutets Centrum for mikrobiomforskning.
Slik holder du vagina frisk
På spørsmålet om hvordan det ser ut i den perfekte vaginaverdenen, svarer forskeren raskt og konkret:
– Det er ganske enkelt, for den vil helst bare være i fred. I vulva og vagina er det en unik kombinasjon av mikroorganismer, en blanding av bakterier, sopp og andre encellede ur-organismer, som kalles arkebakterier. De er nedarvet fra moren vår, som igjen har fått dem fra sin mor, og de beskytter oss mot infeksjoner og holder immunforsvaret i sjakk.
I og på kroppene våre finnes det mer enn et kilo mikroorganismer som spiller en stor rolle for helsen vår. De fleste lever i tarmen, men cirka 10 prosent finnes i vagina. Vaginas tilstand har med andre ord stor påvirkning på vår allmenne helsetilstand. Flere utenlandske firmaer tilbyr analyse av bakteriefloraen i skjeden ut fra en prøve som sendes inn.
– Det vil jeg absolutt ikke anbefale. Det er dyrt og resultatene er ganske tvilsomme, ettersom man ennå ikke har kartlagt hvordan vaginalfloraen er satt sammen og derfor ikke vet hvordan resultatene skal tolkes.
Ufloden avslører
Vagina-ekspert Koistinen mener at vi kvinner kommer lengst med selv å ta temperaturen på underlivet vårt ved å være oppmerksom på spesielt utflod og lukt. Det er helt normalt at begge deler varierer, for bakteriefloraen påvirkes av kosthold, medisiner, hormonnivå, stress, klær og sexpartnere, poengterer hun.
– En vagina i toppform skal lukte litt syrlig. En helt naturlig duft som du bør prøve å unngå å påvirke med parfymerte såper og lignende. Det er først hvis duften forandrer seg og blir sterk eller rett og slett dårlig, at det kan være tegn på ubalanse i underlivet, sier forskeren. Det samme gjelder sekret eller væske – utflod – som er en naturlig del av vagina, men som også forandrer seg gjennom livet i takt med blant annet syklus og graviditet.
– I en frisk vagina er utfloden gjennomsiktig eller svakt hvitaktig. Hvis utfloden er grønn eller har et gult skjær, er det et signal om at noe er galt. Skummende, gul-grønn utflod kan være tegn på den heldigvis ikke spesielt vanlige kjønnssykdommen trikomonas. En tyntflytende og grålig utflod som lukter ubehagelig kan tyde på at du har skjedekatarr (bakteriell vaginose), som er ubalanse i underlivet. Er utfloden derimot tykk og seig og minner litt om cottage cheese, skyldes det høyst sannsynlig en soppinfeksjon, mens rikelig og gul utflod kan være det første tegnet på en kjønnssykdom, forklarer Koistinen. En gjennomsiktig eller svakt hvitaktig, lett syrligduftende utflod er altså en bekreftelse på at det står bra til der nede.
– Hvis du skulle være i tvil, så har utfloden altså en vesentlig funksjon. Den sørger nemlig for å smøre underlivet, og dermed minske risikoen for hudirritasjon og rifter. Utflod er også en viktig del av skjedens eget renseanlegg.
Vulva, vagina, fitte eller dåse?
Kjært barn har mange navn og mange av dem klarer vi ikke engang å si høyt med vanlig stemme. Hva vi kaller vårt vakre og lystgivende kjønnsorgan er farget av tid og miljø. Fra det mer kyske «der nede» og «edlere deler» til det nøytrale «underlivet», «skjede» og «forplantningsorgan» til «fitte», «dåse» og «pussy». Noen kvinner kan si ordene med ømhet, mens andre igjen opplever det som nærmest pornografisk. Vår ekspert, Ina Schuppe Koistinen, foretrekker ordene «vulva» og «vagina», der vulva er kjønnsleppene, de ytre delene av det kvinnelige kjønnsorganene, mens vagina er skjeden, den indre delen av kjønnsorganet.
Vagina i overgangsalderen
– I overgangsalderen faller østrogennivået vårt, og med det også mengden utflod. Det medfører en økt risiko for ubalanse i bakteriefloraen, svarer mikrobiomforsker Koistinen på spørsmålet om vaginaen i overgangsalderen.
– Melkesyrebakteriene som finnes naturlig i den vaginale floraen, får konkurranse av andre, mindre gunstige bakterier, pH-verdien i underlivet stiger, og balansen i den vaginale floraen forstyrres. Derfor er det lurt å rette litt ekstra oppmerksomhet mot underlivet i disse årene. Det burde være standard for både gynekologer og leger alltid å ha overgangsalder i bakhodet når kvinner i alderen 45 til 55 år søker hjelp for tristhet, søvnproblemer og lignende. I stedet for å sykeliggjøre kvinnene og skrive ut resepter på sovemedisin eller antidepressiva, så er hormonbehandling med østrogen ofte en effektiv løsning. Det gjelder for eksempel hvis problemet er tørrhet i skjeden og påfølgende smerter ved samleie. Men før du tyr til medisin, er det mye du selv kan gjøre for å få bukt med problemet. Røyk og alkohol vet vi forverrer sympto-mer ved overgangsalder, mens sunn kost, gjerne med fermenterte råvarer på menyen, og fysisk aktivitet kan lette symptomene. Når det gjelder vaginas velvære, så finnes det reseptfrie produkter med østrogen som er fuktgivende, tipser Koistinen. Mange reserverer seg mot hormonbehandling, fordi de frykter eventuelle bivirkninger.
– Men før du avskriver hormonbehandling helt, bør du vurdere hvor mye økt livskvalitet er verdt for deg. Og still legen din masse spørsmål slik at du kan ta en informert beslutning som er til ditt beste når det gjelder eventuell hormonbehandling. For Ina Schuppe Koistinen er kunnskap om vår vaginale flora og kvinnekroppen også blitt et likestillingsspørsmål.
– Altfor lenge har kvinner bare bitt tennene sammen og akseptert at smerter under samleie, overgangsalder-symptomer, PMS og menstruasjonssmerter er en del av livet. Men det finnes hjelp å få, og første skritt er at vi snakker mer åpent om det. Det er på tide å kreve omsorg og oppmerksomhet og heve stemmene våre, slik at forskning på kvinnesykdommer og -helse får mer oppmerksomhet og mer midler. Kvinnekroppen, eller deler av den skal ikke lenger være et mysterium. Selv om vaginaen vår er litt av et mirakel.
Ekspertens 10 vulva vennlige råd
1. Ikke vask for myeVask kun med lunkent vann og uten såpe – og maks én gang om dagen. Ved behov kan du bruke en nøytral olje i dusjen.
2. Glem alle trender
Som for eksempel yoni-damping og vaginal skylling, som i verste fall forstyrrer vaginalfloraen. Bruk heller tid og penger på noe som gjør deg og kroppen din glad.
3. Sov truseløs
Så underlivet får luftet seg!
4. Unngå å gå for lenge i vått badetøy
Det samme gjelder svett treningstøy.
5. Velg luftige bomullstruser
Materialet begrenser risikoen for ubalanse i underlivet.
6. Dropp tettsittende bukser
Trange bukser kan irritere slimhinnene. Bytt til kjole eller vide bukser hvis de er irriterte.
7. Truseinnlegg
... kan du med fordel også droppe.
8. Barberer du kjønnsleppene?
Husk da å barbere med hårretningen så du unngår inngrodde hår.
9. Bli venn med underlivet ditt
Observer både utseende, lukt og farge på utfloden din slik at du er oppmerksom på endringer og ubalanse i bakteriefloraen i skjeden.
10. Sex kan forstyrre intimfloraen
Bruk glidekrem hvis slimhinnene er tørre. Sørg for at tarmbakterier kke kommer i kontakt med
skjedeåpningen.