Tørre hender
© Getty Images

Aldri mer tørre hender

Ofte er det de små tingene som utgjør den store forskjellen - også når det gjelder hender. Vi gir deg 4 råd til hvordan du får silkemyke hender.

26. januar 2019 av Mette Bundgaard

Hendene er det som eldes først. Hender er også de som er mest utsatt når det er tørt og kaldt ute. Nå er derfor øyeblikket du skal gi hendene dine kjærligheten de fortjener. Vi viser deg hvordan. 

En dag kommer øyeblikket der du ser ned på hendene dine, og oppdager at de ikke ser ut som de pleier. De er tørre. De har fått rynker, og de har fått pigmentflekker. Faktisk, så ser de eldre ut enn deg!

Det er faktisk ikke så rart, egentlig. Hvorfor? Huden på hendene er nemlig svært tynn og sart, og har få fettkjertler. Med alderen svekkes elastisiteten i huden, og det er den tynne huden som først blir tørrere, løsere og rynktete. Samtidig er vi ikke så gode til å ta hånd om hendene - de henger jo bare der.

Vær, vind og Zalovann

La oss snakke litt om påvirkninger. Til tross for at huden har en naturlig barriere mot skadelige stoffer og påvirkning utenfra, er det vanskelig å opprettholde den naturlige fukt- og fettbalanse når man utsettes for vær og vind. Særlig hender er særlig utsatt. 

Vaskemidler svekker også den naturlige barrieren, som på fagspråket kalles den hydrolipide film. Når det i tillegg er vintertørt, kan dette føre til ru og sprukne hender som både svir og klør. Når det gjelder pigmentflekker er dette primært solens skyld, eller rettere sagt mangel på solkrem. Dette betyr heldigvis ikke at man ikke kan gjøre noe, heller tvert i mot!

Dette er faktisk masse man kan gjøre, som verken er særlig dyrt eller tidskrevende:

Vask hendene skånsomt

 • Vask alltid hender med en mild såpe - helst så tett på hudens ph-verdi som mulig, typisk mellom 4,5 og 5,5. 
 • Tørk alltid hendene omhyggelig i et håndkle eller mykt papir etter håndvask. 
 • Unngå håndtørkere med varmluft så langt det går, da disse dehydrerer huden. 

Pakk hendene godt inn

 • Bruk alltid votter om vinteren, slik at du beskytter hendene mot det kalde og tørre vinterværet som tørker ut huden. 
 • Bruk gummihansker når du tar oppvasken eller vasker hjemme. 
 • Når du bruker gummihansker er det en god ide å smøre hendene inn i håndkrem før du tar de på. Termoeffekten i gummihanskene får sammen med det varme oppvaskvannet kremen til å virke bedre. 

Les også: 7 helseproblemer føttene dine avslører

Pakk inn hendene dine
Pakk inn hendene dine© Getty Images

Gi hendene fukt flere ganger om dagen

 • Gi hendene dine masse fukt hver dag, og helst opp til flere ganger daglig. 
 • Vi anbefaler at du alltid bruker håndkrem når du har vasket opp, har vasket gulv eller har vasket hender. 
 • Tips! Sett en håndkrem ved vasken og på nattbordet, og ha alltid med deg en i vesken, slik at du husker å smøre deg inn.

... også om natten

 • Smør deg inn med håndkrem før du skal sove. Om natten får håndkremen virkelig tid til å trekke seg inn.
 • Masser inn kremen, og gi alle ledd og knoker en roterende massasje utenfra og inn. Masser deretter innsiden av hånden, før du tar håndleddene og til slutt resten av hånden. 
 • Har du virkelig tørre hender vil vi anbefale at du bruker en håndkrem eller en fet krem som en slags maske over natten. Smør kremen på i et tykt lag før du legger deg, og pakk hendene dine inn i et par bomullsvanter. Dette gjør underverker for hendene. 
Håndkremer til tørre hender
håndkrem
© Rudolph Care/Amazing Space/The Body Shop

Acai Cream Soap fra Rudolph Care renser mildt og naturlig uten å tørre ut hendene. 
Acai Cream Soap, Rudolph Care hos Vita Exclusive 200 ml, 150 kr. 

Mango & Black Pepper Hand & Body Lotion fra Amazing Space har innebygget pumpe, som gjør den perfekt ved hånd- eller kjøkkenvasken. Den er pleiende, og har anti-aldrende ingredienser, slik at man kan forsinke aldringsprosessen på hendene. Den lukter også deilig av mango og black pepper.

Mango & Black Pepper Hand & Body Lotion fra Amazing Space hos Gimle Parfymeri, 195 kr. 

Sliter du med ekstra tørre hender som sprekker opp og svir? Da vil jeg anbefale denne håndkremen fra Body Shop som både lindrer, tilfører fukt, og trekker seg fort inn i huden. Den har vært min stor redning mer enn en gang. Et lite pluss er at den lukter godt! 

Hemp Hand Protector, The Body Shop, 30 ml, 89 kr. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...