© Sigurd Haakonsen

Beredskapsteamleder og anestesilege Monica Thallinger: De jeg jobber med er veldig modige!

Hun har jobbet med ebola og kolera før – nå står hun på dag og natt under korona-pandemien som beredskapsteamleder og anestesilege ved Bærum Sykehus. – Det krever mot av alle å stå i situasjonen, sier tidligere finalist til Tara-prisen Årets modigste kvinne, Monica Thallinger.

12. mai 2020 av Lisbeth Skøelv

Monica Thallinger er beredskapsteamleder ved Bærum Sykehus, og har en viktig koordineringsrolle under den pågående koronapandemien. I tillegg jobber hun som anestesilege på intensivavdelingen med de sykeste pasientene. I 2011 kom hun på andreplass i Tara-kåringen Årets modigste kvinne etter å ha vært ute på oppdrag for Leger Uten Grenser i noen av verdens farligste områder.

– Vi er i en ekstraordinær situasjon her hjemme nå. Men dette er gjenkjennbart og jeg har opplevd slike situasjoner før. I 2011 jobbet jeg i en flyktningeleir i Etiopia og satte opp et stort feltsykehus på kort tid, i 2014 og 2015 jobbet jeg som lege under det store ebolautbruddet i Vest-Afrika, og i 2017 jobbet jeg på et frontlinjesykehus i Vest-Mosul i Irak. Jeg har jobbet med diverse utbrudd som kolera, meslinger og gul feber, forteller hun.

Hun vet at det å skulle omstille seg raskt til en ny og usikker situasjon, krever et åpent sinn, fleksibilitet, innovasjon og handlekraft. Og mot.

– Det krever mot å stå i situasjonen. Mye av det vi gjør har stor grad av usikkerhet rundt seg. Avgjørelser må noen ganger tas raskt, og det er ikke alltid de er de riktige. Det krever stor ydmykhet og evne til å si at «ja, jeg tok feil», og så forsøke å finne en bedre løsning ut fra situasjonsbildet man har akkurat der og da. Man må tåle at kolleger blir frustrerte og redde. Jeg håper å kunne hjelpe mine kolleger med tryggheten som ligger i god planlegging for å yte best mulig for alle pasientene vi skal behandle. Mest krevende synes jeg deler av pasientbehandlingen er. Jeg får noen flashbacks til ebola-epidemien og synes det er psykisk vanskelig å stå med de aller sykeste pasientene som ofte er alene uten familien rundt seg.

Monica har vært på oppdrag utenlands for Leger Uten Grenser mange ganger, bl.a. under det store ebola-utbruddet i Vest-Afrika.

© Leger Uten Grenser

Men hun ser også lyspunkter i den tøffe jobbhverdagen. 

– Det har vært veldig givende å jobbe med teamet mitt, og jeg synes det er fint å se at pasientene blir friske, sier Monica, som selv ble satt i karantene allerede i februar etter å ha vært i kontakt med en smittet person.

– Jeg ble ikke syk selv, men jeg regner med å bli smittet på et tidspunkt og er i utgangspunktet veldig redd for det, innrømmer hun.

Finalisten til Årets modigste kvinne 2011 er ikke i tvil om hvem hun selv synes er modige i disse dager.

– Akkurat nå synes jeg de jeg jobber med er veldig modige. Spesielt intensivsykepleierne. De går lange vakter, jobber i ubekvemt smittevernutstyr, gjør alt de kan for pasientene, ofrer familietid og fritid, risikerer smitte selv og står i en helt ny og usikker situasjon som kan være skremmende. De har et pågangsmot og en stor vilje til å ta i et tak for fellesskapet. Akkurat nå fortjener de all heder og ære, avslutter beredskapsteamleder og anestesilege Monica Thallinger. 

Monica Thallinger jobber med de sykeste koronapasientene i tillegg til å lede beredskapsteamet på Bærum sykehus. 

© Sigurd Haakonsen

KJENNER DU EN MODIG KVINNE?

Tara skal for 10. år på rad kåre Årets modigste kvinne, og vi trenger tips fra DEG. Kjenner du en kone, søster, mor, kollega, venn eller har du lest om en kvinne som har utrettet noe spesielt? Som har vist at det nytter å stå på, ta opp kampen? Som har taklet livets utfordringer på en eksepsjonell måte, eller som har gjort noe heltemodig for andre? Da må du melde henne på Årets modigste kvinne 2020! Eller kanskje er det deg selv?

Skriv til oss på [email protected] og fortell oss hvorfor hun – eller du – fortjener å bli blant årets finalister som blir belønnet med heder og ære på festkvelden under Tara-weekend på Vestlia Resort på Geilo 24. oktober. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...