© tara.no

Har du karisma?

Her er de fem viktigste egenskapene en karismatisk person besitter - hvor mange har du?

5. januar 2013 av Maria Lillebo Aavatsmark

Sissel Kyrkjebø har det. Michelle Obama har det. Mannen hennes har det også. «Det» er karisma. Hvem vil vel ikke være karismatisk? Synonymer for karismatisk er forlokkende, fascinerende, fortryllende, sjarmerende, engasjerende og forførende. Karisma er makt.

Spørsmålet er hvorfor noen er karismatiske, mens andre ikke er det. Og her er godnyheten. Alle kan bli karismatiske. Vi er ikke født med egenskapen, men vi tilegner oss den i større eller mindre grad. En måte er å observere og lære fra mennesker som du synes er karismatiske. Du trenger ikke kopiere dem, men lær deg hemmelighetene deres.

Her er de fem viktigste egenskapene til en karismatisk person - hvor mange har du?

1. Vær selvsikker

Lik deg selv. Det er mye lettere for andre å like deg hvis du liker deg selv. Vær optimistisk, og vær entusiastisk. Vær komfortabel med hvem du er.

Ikke: Blottlegg alle problemene dine. Vi har alle utfordringer, men parker dem i et hjørne, og del dem med nære venner og familie.

2. Fortell gode historier

Snakk med overbevisning, og bruk fraser som «jeg er sikker på at» fremfor «jeg tror, jeg håper og jeg føler». Vær humoristisk, og gjerne på egne vegne. Vær relevant. Vit hva som foregår i verden rundt deg. Folk ønsker å være sammen med oppdaterte mennesker.

Ikke: Forveksle humor med dårlige vitser. Ikke vær så selvironisk at du blir selvutslettende og deprimerende.

3. Kroppspråk.

Vær åpen og tilnærmelig. Grasiøs og høflig. Gå bort til folk, smil og se dem i øynene. Ta folk i hånden og introduser deg selv ved navn «Hei, jeg heter Anne, Anne Antonsen». På den måten høres navnet ditt to ganger. Ta eierskap over rommet når du entrer det. Tenk president Obama, Julia Roberts eller Sissel Kyrkjebø. Gå med rytme og trygghet.

Ikke: Overdriv. Vær ekte når du smiler. Hvis smilet ikke når øynene dine, mister du troverdighet.

4. Folk er interessert i seg selv.

La verden dreie seg om den personen du snakker med. Få personen til å føle seg som det eneste mennesket på kloden. Få andre til å slappe av sammen med deg.

Ikke: La ditt ego dominere samtalen.  Vi har et ego alle sammen, så heng fra deg egoet i garderoben.

5. Vær en god lytter.

Du kan umulig huske alt, men å huske hva folk heter er viktig. Her er et triks: Når du introduseres for noen, gjør det til en vane å gjenta navnet deres umiddelbart. «Hyggelig å møte deg, Erik». Lytt med interesse, følg med og vær empatisk.

Ikke: Sjekk mobiltelefonen mens du snakker med noen, eller se etter andre og viktigere mennesker å snakke med. Hvis du ønsker å finne en mer interessant samtalepartner, gjør samtalen kort og gå høflig videre.

Er du karismatisk? Hvor mange av de fem kvalitetene har du? Hva med kollegaene dine, sjefen, ektemannen eller venner - er de karismatiske? Ønsker du å forbedre karismaen din, er det aldri for sent. Bare fortsett å dyrke den!

 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...