Fuck Tante Augusta!

Lene Wikanders ekstremt ærlige bok om brystkreft promper på det rosa "positivitetstyranniet" rundt kreftbehandling.

16. oktober 2014 av Cathrine Amman Berentsen

I over ett år har Lene Wikander (46) delt sine ”puppedagbøker” på bloggen Tarapi.no. Nå har hun skrevet bok om behandlingen og livet med brystkreft. En åpenhjertig, alvorlig og humoristisk bok, som hun håper gir deg noe annet enn alle ”tenk deg frisk”-bøkene som finnes fra før.

Puppedagbøkene - et år med brystkreft

I mangel av en ærlig og direkte bok eller blogg om brystkreft, har brystkreftrammede Lene Wikander skrevet en selv: ”Fuck tante Augusta”.
Bokens tittel stammer fra en fjern slektning, grandtante Augusta, som ikke hadde troen på livet. Hun la seg i sengen for å dø, og der ble hun liggende i 23 år. Lene Wikander, derimot, elsker livet!

 - Jeg fant ingenting som snakket om dette med brystkreft på en ærlig måte samtidig som det ga fingeren til positivitetstyranniet og den hinsides uverdige og umenneskelige ”tenk deg frisk og vær positiv”-bølgen, sier Lene.

- Nesten alle snakket om kreft som en kamp du kan vinne eller tape. Men vi er ikke krigere, vi som får kreft. Vi er bare mennesker. Mennesker som også har kreft.
I tillegg syntes jeg fraværet av humor var påfallende. Derfor har jeg skrevet en slik bok selv, forteller Lene.

"Fuck Tante Augusta" er rett og slett en humoristisk og dønn alvorlig bok om brystkreft, der man får ta del i Lene Wikanders prosess gjennom sykdommen. Fra hun fikk diagnosen sommeren 2013 og frem til nå, høsten 2014, når hun foreløpig er erklært kreftfri.

Lene Wikander: Alt du ikke vil vite om brystkreft

Boken består av et utvalg av alle hennes bloggtekster, skrevet rett fra sykesengen og uten filter, men også nye tekster der hun ser på hele prosessen med blikket man får etter å ha vært gjennom mølla og over den første panikken. I tillegg finner man en rekke faktabokser som hun har laget i samarbeid med sin kreftsykepleier, Kari,  på Ullevål sykehus.

- I faktaboksene har jeg stilt alle de rare spørsmålene mange ikke tør å stille. Hvorfor sier legene aldri noe om at du også mister håret i nesa og i rumpa av cellegift, og ender med snørrbart og tordenskrall-fjerting, for eksempel?

Lene forteller at det har vært utrolig sterkt å gå gjennom alle blogginnleggene sine fra kreftprosessen i forbindelse med skrivingen av boken.
- Det har vært som å møte en parallell utgave av meg selv i en annen dimensjon. Jeg har grått med henne og jeg har ledd med henne. Å lese tekstene hennes nå, ble som en reise tilbake til en tid der jeg helst ikke vil være. Samtidig vet jeg at dersom jeg kunne gitt henne denne boken da hun sto der på trappen til kreftklinikken og grein, så tror jeg hun ville fått en bedre reise med det romskipet som en moderne kreftbehandling er.

Les Lenes blogg Tarapi.no

Lene håper boken kan være en hjelp, støtte og pustehull for alle som lever med brystkreft, og deres pårørende og venner. Hun håper at hennes erfaring og perspektiv på livet med døden innabords kan sette mer livsmot i alle som leser den.

- Saken er jo den, at alle lever med døden, man blir bare akutt oppmerksom på det med en brystkreftdiagnose. Vi blir aldri friskmeldt, bare ferdigbehandlet. Det er mange bivirkninger og senskader av behandlingen, livet blir aldri helt det samme igjen, men det vil alltid være det eneste livet man har. Og det kan faktisk være helt greit. Det håper jeg å kunne lære folk litt om, sier Lene.

Boken "Fuck Tante Augusta kan blant annet kjøpes i nettbutikken livforlag.no.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...